אפשר עדיין למצוא באתר של אגף המודיעין את מה שאמרו שר הביטחון, הרמטכ"ל וראש אגף המודיעין ב"יום אגף המודיעין" שהתקיים ב-12 בספטמבר 2023.
ביום הזה, שעמד בסימן 50 שנים למלחמת יום הכיפורים, אמר הרמטכ"ל הרצי הלוי שלקחי אותה מלחמה נלמדו היטב: "50 שנים חלפו. תהליכי למידה השתנו, הולידו מודיעין ישראלי חזק ומדויק לאין ערוך. התפתחות הטכנולוגיה ומהפכת המידע מזמנים לנו שפע של מידע מגוון בזמן אמת. יכולות עיבוד מתקדמות הופכות למצבורי דאטה, למפעלי התרעה וכוונות נשק".
שר הבטחון יואב גלנט אמר באותו אירוע ש"גם היום, יובל שנים אחרי המלחמה, לקחיה עדיין צרובים עמוק בבשר. עלינו להיות מוכנים למלחמה גם אם תגיע בהפתעה. חובתנו להיות ערניים, זהירים ומוכנים ליום פקודה. הרוצה בשלום ייכון למלחמה".
ראש אגף המודיעין אהרון חליוה אמר, גם כן באותו אירוע, שכדי למנוע כשלון מודיעיני נוסף, אגף המודיעין של צה"ל הפך את יום כיפור ל"יום לחשבון נפש מקצועי וערכי. לקחי המלחמה מתחזקים כשיום הכיפורים עומד בשער. כמו בתפלת 'כל נדרי' מיום הכיפורים ההוא עד יום הכיפורים הזה, כך אנו עושים כבר חמישים שנה".
שלושת האנשים האלה, שעליהם מוטלת החובה לקיים את הבטחת 'לעולם לא עוד', הוכו בסנוורים. דבריהם הוכחו בדיעבד כמופרכים לגמרי, מנותקים לחלוטין מהמציאות. יש שמסבירים את הכשלון המודיעיני הקולוסאלי של ה-7 באוקטובר ב'היבריס' – יהירות שמובילה לאסון – שאז הכשיל את ראש אגף המודיעין אלי זעירא, ועכשיו את אהרון חליוה.
הנטייה להפיל את כל האחריות על גוף אחד – המודיעין, ועל אדם אחד – ראש אגף המודיעין, מסוכנת מפני שהיא עלולה לשחרר מאחריות את כל אלה שהיו שותפים ליצירת הערכת מודיעין כוזבת, ולקבלתה. ועדיין, מתוקף סמכותו, ראש אגף המודיעין משמש כעין אורקל צבאי, שהערכת המודיעין שלו מתקבלת כסוג של נבואה שפועלים על פיה.
ראש אגף המודיעין שמתפקד כאורקל של המטכ"ל יכול להסביר שלא ההיבריס וגם לא קונספציה גרמו לחרפת ה-7 באוקטובר אלא במשהו אחר בכלל – אידאה פיקס שאינה מאפשרת כל סוג של ראיית עתיד, והערכת מודיעין זה לפחות ניסיון לראות את העתיד.
אידאה פיקס כי "הביטוי מתייחס למצב חולני, בו השבוי באידאה פיקס כלל לא מודע לעיוורונו, דוחה על הסף כל ביקורת ואף מאשים את מבקריו, שכן לדידו עצם הערעור על האידאה פיקס הוא מעשה בלתי נסבל" (הסבר נכון מתוך וויקיפדיה). קונספציה, שלא קשורה לבריאות הנפש, מדברת על השקפת עולם, אידאולוגיה שעליה אנחנו מבססים את תפיסת המציאות שלנו.
קונספציה הופכת לאידאה פיקס כאשר מדובר בהתעקשות על תפיסת עולם שהוכחה כמעוותת, שיוצרת תפיסת מציאות מעוותת. תפיסת המציאות של צה"ל של לפני ה-7 באוקטובר, שנראה כרגע שלא השתנתה, מבוססת על אידאולוגיה מעוותת, שבין היתר הפכה רוצחי יהודים לאנשים נורמטיביים שזכאים לכל זכויות האדם, שהבסיס לכולן הוא כבוד האדם וחירותו.
האידאולוגיה הצה"לית הפכה לאידאה פיקס מאז נכתב 'מסמך רוח צה"ל', שהוא לכל דבר ועניין מסמך דוגמטי של עיקרי אמונה שאסור להטיל בהם ספק. בין היתר דורש המסמך הזה מ"צה"ל וחייליו ... לשמור על כבוד האדם. כל אדם...", גם אם הוא אדם ארור שנתפס אחרי שרצח ואנס ושרף וחטף יהודים – אנשים, נשים וטף.
הערך "טוהר הנשק" שמופיע במסמך רוח צה"ל מדגיש את אותו עניין: "החייל לא ישתמש בנשקו ובכוחו כדי לפגוע בבני אדם שאינם לוחמים ובשבויים, ויעשה כל שביכולתו למנוע פגיעה בחייהם, בגופם, בכבודם וברכוש". לפי הערך המוסרי הזה, שמשקף אידאולוגיה מסוימת, חובה לשמור על בריאותם, כבודם ורכושם של מחבלים ו'בלתי מעורבים' שנתפסו אחרי שחטפו, בזזו, אנסו ורצחו יהודים – אנשים, נשים וטף.
האידאה פיקס, הדוֹגמה הצה"לית, דורשת מכל חייל לעשות בדיוק את ההפך ממה שצבא אמור לעשות – להרוג את האויב – לשלול ממנו את הזכות לחיים ולפגוע בבריאותו וברכושו. הערך "חיי אדם" במסמך רוח צה"ל אומר ש"החייל ינהג באופן מושכל ובטיחותי בכל פעולותיו, מתוך הכרה בחשיבותם העליונה של חיי אדם. בעת לחימה יסכן את עצמו ואת רעיו במידה הנדרשת לביצוע המשימה". גם מהערך הזה משתמעת שמירה במידת האפשר על חייו של האויב, כולל שמירה על חייהם של 'בלתי מעורבים' ארורים שרצחו, בזזו, אנסו, חטפו יהודים – אנשים, נשים וטף.
"רוח צה"ל", משוויץ המנסח שלה אסא כשר, "הוא קוד אתי מיוחד במינו" שלא קיים בצבאות אחרים. מסתבר שרק הקוד האתי של צה"ל מבוסס על האוקסימורון של צבא שמחויב לשמור גם על חיי חייליו וגם על חיי אלה שהורגים את חייליו ורוצחים את משפחותיהם: "לפחות שלושה מחבלי חמאס (נוח'בה) אושפזו בישראל - ליד פצועים ישראלים מהמלחמה", נאמר בידיעה של אדיר ינקו שפורסמה ב-ynet חמישה ימים בלבד אחרי מה שאני מכנה 'השואה בנגב'. בכירים בבתי החולים שלא אהבו את הרוח הצה"לית זאת, "הפצירו במשרד הבריאות לקחת את המחבלים הפצועים הבאים למתקן צבאי סגור". גם אזרחים מהשורה לא אהבו את הרוח הזאת, ולכן, נאמר באותה ידיעה, "במשרד הבריאות חוששים מלינץ' והנחו את הקב"טים של בתי החולים להיערך בהתאם".
אידאה פיקס היא זאת שגורמת למפקדי צה"ל להאמין להערכות מודיעין שהוכחו פעם אחר פעם כמופרכות, כי כאמור, אלה הפכו לסוג של נבואות מהאורקל של המטכ"ל. אחרי כל מבצע בעזה, 16 כאלה מאז 2005, ההערכה המודיעינית הייתה שחמאס מורתע לכמה שנים ולא, חמאס ישתמש בכל אמצעי, יפעל על פי עקרונות התקייה האסלאמית כדי להתכונן למתקפה הבאה שלו. כך למשל יוצא שאחרי מבצע 'גן סגור', ביוני 2019 אמר ראש אגף המודיעין, האורקל מהמטכ"ל תמיר היימן, שחמאס "מאוד מורתע ממלחמה, ונמצא ברצון להישאר בנתיב מסוים של הסדרה.
הם מאוד לא רוצים מלחמה" (הודיה כריש חזוני, "ראש אמ"ן: 'חמאס מאוד מורתע מהסבב האחרון'", 'מקור ראשון', 5.6.2019). עברו שלוש שנים, שביניהן היה עוד מבצע, 'שומר חומות', עד לכתבה של נעם אמיר "חמאס אכן מורתע או שהממשלה משותקת?" ('מקור ראשון', 23.5.2022), שבה הוא מדווח על "תמונת המודיעין העולה אחת לשבועיים שמראה כי חמאס מורתע מאוד". הצבא האמין לאורקל מהמטכ"ל למרות שכל נבואות העבר שלו התבדו. לעומת הצבא שנשאר נאמן לאידאה פיקס, ולכן מאמין להערכות מודיעין ופעל על פיהן, כתב נעם אמיר בצניעות ש"אישית, אני סבור שהצבא טועה בגישתו".
התופעה הזאת, של אמונה עיקשת באידאה פיקס מופרכת, נחקרה ופורסמה כבר מזמן בספרם של ליאון פסטינגר, הנרי ריקן וסטנלי שכטר "כאשר נבואה מתבדה" (1959). הסוציולוגים והפסיכולוגים האלה הגיעו למסקנה המוכרת ש"קשה לשנות (את דעתו של) אדם מאמין. תגיד לו שאינך מסכים והוא יפנה לך עורף. תראה לו עובדות או מספרים והוא יטיל ספק במקורות שלך. תפנה להיגיון והוא לא יבין על מה אתה מדבר". מה שעוד יותר משונה בהתנהגות של המאמינים באידאה פיקס שהופרכה פעם אחר פעם, זה שעבורם נבואה שהתבדתה מחזקת את צדקת דרכם. "הצגת ראיות סותרות", הוכחה שנבואה לא התקיימה, כותבים המחברים, "יכולה לגרום להעמקת השכנוע וההתלהבות של המאמין".
"כאשר נבואה מתבדה" עוסק בנביאי שקר ותנועות משיחיות לסוגיהן, אבל הוא יכול להסביר גם את השפעתה של אידאה פיקס על גנרלים וצבאות, כפי שהראה מלקולם גלדוול בספרו 'כנופיית המפציצים', כינוי לקבוצה קטנה של הטייסים הראשונים של חיל האוויר האמריקאי, שיצרו את תורת הלחימה האווירית יש מאין. כנופיית המפציצים הזאת יצרה את המיתוס, שהפך לאידאה פיקס, על פצצה שיכולה לפגוע בחבית מלפפונים חמוצים מגובה של 40,000 רגל.
האידאה פיקס ביעילותן של הפצצות מדויקות נשענה על אמונה עיוורת בטכנולוגיה, באותן 'כוונות נורדֶן' סודיות שהיו מכניסים אותן לכספות אחרי כל גיחה. הבעיה הייתה שההפצצות המדויקות של חיל האוויר האמריקאי במהלך מלחמת העולם השנייה היו בלתי מדויקות בלשון המעטה. זה לא הפריע למפקדי טייסות המפציצים לדבוק באידאה פיקס של הפצצות מדויקות על מטרות איכותיות, שאמורות לקצר את משך המלחמה ובכך לחסוך בחיי אדם.
למרות שהתבדתה פעמים רבות, האמונה ביעילותן של הפצצות מדויקות לא התערערה, עד שבשלהי המלחמה ממש הגנרל קרטיס לֶה-מֵיי 'שינה דיסקט', והחליף את "החימוש המדויק" בפצצות נפאלם ששרפו את ערי יפן בחוסר דיוק מחריד.
בשנת 1964 היפנים העניקו לגנרל לה-מיי את 'אות השמש העולה' על כך שהציל אינספור יפנים, ובכך סתרו עוד אידיאה פיקס שמחזיקה מעמד עד היום, במיוחד אצלנו, שהפצצה מדויקת מוסרית יותר מהפצצת שטח. הפצצות שטח שהכרחיות "להחזיר את לבנון לתקופת האבן", אגב, זה מה שקרטיס לה-מיי רצה לעשות לצפון וייטנאם, אם רק היו שואלים אותו. "נפציץ אותם בחזרה לתקופת האבן", הוא כתב באוטוביוגרפיה שלו, שיצאה לאור ב-1965.
רוח צה"ל, במיוחד אחרי השואה בנגב, מתגלה כרוח עוועים רעה שצריך לגרש אותה. אם ועד שיגרשו אותה, מישהו, אולי שר הביטחון, צריך לדרוש ממישהו, אולי מהרמטכ"ל, להתרומם לפחות לגובה קומתו של הגנרל לוֹריס נוֹרְסְטַאד, שהבין את הנזק של האידאה פיקס שבה היה שבוי הגנרל הנערץ וה"שפוי" הֵיוּוּד הֶנסֶל, ולכן החליף אותו בגנרל קרטיס לה-מיי היצירתי והקצת "מטורף", שהוריד את יפן על ברכיה בהפצצות בכלל לא מדויקות.