האלוף במיל יצחק בריק מתארח באולפן ערוץ 7 לניתוח נוקב של מהלכי הקרבות ברצועת עזה, ובדבריו הוא דורש הצגת יעדים ברי מימוש על ידי הנהגת המדינה, גם אם לא מדובר בניצחון מוחלט, קובע כי שיראל נכנסת למתחמת התשה ארוכת שנים ומתייחס לחובת הידוק הקשר הצבאי עם ארה"ב.

על הדיווח לפיו קיימת היערכות צה"לית לשינוי אסטרטגי ברצועת עזה מתוך הבנה שבשלב זה לא יוכרע החמאס, אומר האלוף במיל' בריק כי מדובר בפעם הראשונה בה הצבא מודה שמטרתה המרכזית של המלחמה, מיגור החמאס, לא תושג. "אפשר היה להבין את זה מזמן", אומר בריק ומציין כי בלחימה עד כה נהרגו למעלה מ-140 לוחמים, עזה נכתשה וכך מקומות נוספים ברצועה, שם נמשכת הלחימה וזאת כאשר השאלה שיש לשאול היא שאלת התכלית של הלחימה כאשר מיגור החמאס לא נראה כיעד שניתן להשיג בשלב זה של המערכה.

"כאשר מסתכלים על רפיח רואים מחנות פליטים בצפיפות נוראה כשכל הבורחים מהצפון מתרכזים במחנות האלה. בתוכם הרבה אנשי חמאס מחופשים לפליטים והחמאס שולט שם ומשתלט על המזון שמגיע לפליטים, מקבל דלק וחי שם בשלום, כלומר שליבת השליטה שלו היא ברפיח ודווקא לשם צה"ל לא מתכוון להיכנס", אומר בריק ומציין כי צה"ל גם אינו מתכוון להיכנס למנהרות הגדולות שחוצות מרפיח לסיני ומשם עיקר היכולות המבצעיות של הארגון, בדמות תחמושת ואמל"ח. המשמעות היא ש"מספיק שהוא נשאר שם והוא חזק שם ושם הפיקוד שלו כשהוא מחובר לקילומטרים של מנהרות שלא התחלנו להתעסק בהן מתחת לחאן יונס רפיח ועזה ומאפשרות חיבור מקצה לקצה, בעצם צה"ל הודה שהוא לא יכול להתמודד עם זה בצורה מלאה ובכל זאת הוא ממשיך לשטח בתים ואני שואל מה התכלית".

"מה יקרה אם תגיד לעולם, ראו את עזה שכולה שטוחה וראו את חאן יונס ועוד כמה שכונות שהחרבת. במה התקדמת אם אתה יודע שלא תשיג את הניצחון שציפית לו? לך לשלב הבא עכשיו ומיד. אל תמשיך בלחימה הסיזיפית הזו שמביאה לנו בכל יום חמישה הרוגים, לוחמים מהמדרגה הראשונה, חבורה נפלאה שמסכנת את חייה כי הם מאמינים שזה לטובת המדינה. עליהם אני אומר רק מילים טובות אבל אני לא אומר מילים טובות על דרך ההפעלה שלהם כשהם נכנסים לחושות בלי סיוע מספיק מהאוויר ומארטילריה וטנקים בגלל בעיית התחמושת שלא מספרים עליה. הם נכנסים למלכודים של החמאס שיוצא מהבורות ושם להם מטענים ומלכודים, יורה טילים והורג אותם".

בריק קובע כי רוב מוחלט של מחבלים החמאס שחוסלו נהרגו מירי מהאוויר ומהארטילריה. כך עולה משיחותיו עם מפקדים שיוצאים מהרצועה ופוגשים אותו. קצין צנחנים מספר על שבועות ארוכים של לחימה בהם הוא וחייליו לא הרגו ולו מחבל אחד וכל המחבלים המתים שראו היו תוצאה של ירי ארטילריה וחיל האוויר. אותו קצין מספר שכוחות הקרקע והחי"ר בעיקר נפגעים כאשר אין חיפוי טנקים ארטילריה וחיל האוויר. המחבלים, מספר אותו קצין לבריק, מכירים את מסלולי ההליכה ומנתחים נכון את כיווני ההתקדמות של כוחות צה"ל ובהתאם נערכים עם מלכודות.

"מה יועילו חכמים בתקנתם אם אתה כבר יודע שאת החמאס לא תמגר? למה אתה צריך מאות אבדות? לך לשלב שדובר צה"ל מדבר עליו, שלב ההתכנסות מסביב, הכיתור, ומשם תצאו להתקפות כירורגיות, לפשיטות עם מטוסים ותחסכו הרבה מאוד אבדות והתוצאה תהיה יותר טובה מכפי שהיא כשאתם בפנים", קובע בריק.

במציאות הנוכחית, אומר בריק, היעד הוא לא לאפשר לאנשי החמאס להרים ראש ולצאת מהמנהרות ובפשיטות עקביות לאורך תקופה ארוכה מבלי להקריב לוחמים, התקיפות יצרו מצב שבו קשה יהיה להם לחיות ולהמשיך מחדש כאשר שני מיליון פליטים לא יוכלו להמשיך ולהישאר שם מבלי לחזור לבתיהם ומבלי להשתקם. הדרישה הישראלית בשלב זה תהיה התניית השיקום בעזה בהורדת החמאס מעל הבמה וסיוע בינלאומי שיכלול מנהלת שתהיה אחראית על הפליטים, ובשלב זה יש להתמקד במניעת הרמת ראשו של החמאס. לשם כך יש להגדיר יעדים ברי השגה לאורך זמן, גם אם לא מדובר בניצחון מוחלט, ובלבד ותהיה שליטה ביטחונית מלאה של צה"ל על ידי פשיטות חיל האוויר וכיוצא באלה, מה שיביא להרבה פחות הרוגים לישראל.

על דברי השר ניר ברקת שזכו לביקורת מציע בריק להקשיב לשאלותיו כאשר טען שחיילינו נכנסים לרצועה ללא סיוע אווירי והמשמעות היא נפילתם במלכודות החמאס. על כך הוא הואשם כמי שפוגע בדבריו ברוח הלחימה, אך בפועל "הוא כל כך צדק, משום שכל מה שאני שומע הוא שבשבועיים האחרונים הכוחות נכנסים אפילו ללא סיוע מספיק של טנקים וללא ארטילריה. אחרי שהוא דיבר שמענו שם מטוסים יורים ופוגעים. האם זה במקרה? אני מדבר עם יושבי עוטף עזה שאומרים שהוא צדק ומספרים שרק אחרי שהוא דיבר שומעים את הבומים של המטוסים יורדים על יעדים".

בריק מוסיף ומטיל ספק ביכולת חיל האוויר להמשיך באופן שכזה, בשל החוסר בתחמושת הנובע מכך שבמשך עשרים שנה צה"ל לא בנה מלאים ולא רכש מלאים, מתוך תחושה שהמלחמות הגדולות הסתיימו. "הגענו למחסנים כמעט ריקים ואנחנו תלויים כעת באמריקאים שלא נותנים לנו את כל מה שאנחנו צריכים. תאר לך שהיינו במלחמה אזורית שמצריכה עשרות מונים יותר תחמושת והאמריקאים לא יכולים היו לעזור לנו אחרי שהעבירו את כל התחמושת לאוקראינים".

"חמישה רמטכ"לים לקחו צבא והקטינו אותו בצורה דרסטית. אלפי טנקים, ארטילריה, ביטלו את החטיבות המרחביות שצריכות להגן על הישובים, ואמרו שהמלחמות הגדולות נגמרו, יש שלום עם המצרים והירדנים והסורים לא רלוונטיים אז אפשר להסתדר עם צבא קטן וממזר ואפשר לקצץ וכשהזהירו ממלחמה רב זירתית הם אמרו הבנתי, זה כנראה לא יקרה והמשיכו לקצץ בזמן שהאיום גדל בעשרות מונים סביב ישראל עם 250 אלף רקטות וצבאות סביב מדינת ישראל. אל תבלבלו אותם עם העובדות והגענו למצב שעם חוסר התחמושת שיש לנו היום הצבא לא מסוגל לנצח ולהגן עלינו במלחמה אזורית".

בהתייחס לשאלת היום שאחרי קובע האלוף במיל' בריק כי לא קיים מונח כזה היום שאחרי, שכן ישראל נכנסה למה שהוא מגדיר כמלחמה כרונית, "מלחמה שתימשך שנים בהתשה, לעיתים בעוצמות גדולות יותר או קטנות יותר ולפעמים בהפוגות. זו מלחמה שתימשך הרבה מאוד זמן גם בשיטה שעליה אני מדבר. מול החיזבאללה נהיה במלחמת התשה. הם הבינו שזה מתיש אותנו, הישובים לא משתקמים ומאות אלפי אנשים לא עובדים ושיש בעיות קשות בכלכלה ובחברה שלנו. הם מבינים את זה ואומרים שלא צריך מלחמות גדולות כדי להתיש את המדינה הזו, ואנחנו הולכים לתהליך התשה של שנים, כולל מה שקורה בים האדום ואפשרות לפיצוץ ביהודה ושומרון. לכן צריך לפעול היום ולא לחכות ליום שאחרי, יום שלא יגיע. עכשיו להתחיל בשיקום הצבא והכלכלה".

ברוח זו, אומר בריק, דרושה היערכות ממשלתית לשיקום כולל במרוצת השנים הבאות. "אסור לנו להיכנס למלחמה אזורית כי בהתשה הזו מתאפשר לישראל עדיין לחיות, עם נפגעים אבל לא עם אלפי נפגעים ולא עם הרס מוחלט של גוש דן. הרי מה שיקרה במלחמה אזורית זו עוצמה טילית עם פוטנציאל של פצצה גרעינית רק ללא נשורת של פצצה גרעינית. אלפי טילים כתב"מים ורקטות מדי יום על מרכזי אוכלוסיה, על תשתיות, שדות תעופה, בסיסי חיל האוויר והיבשה. בכל יום 3500 כאלה ולא קטנים כמו קסאם אלא גדולים ומדויקים. לזה ישראל אינה מוכנה והעורף לא מוכן באופן מוחלט".

במציאות הקיימת, אומר בריק, יש להגדיל את הצבא על מנת לאפשר לו לפעול במקביל במספר גזרות, לטפל בכלכלה הישראלית על מנת שיתאפשר לשרוד כלכלית, לטפל בחברה ולחדול את לחימת איש ברעהו הפוגעת בחוסן הלאומי. "את זה צריך לעשות עכשיו, ובשביל זה הממשלה צריכה להכריז על ראיה אסטרטגית לאורך שנים".

על הקשר עם האמריקאים אומר בריק כי במבט כולל על המזרח התיכון ברור שקיימת התעצמות מסחררת של איראן וגרורותיה בהיבט של אמל"ח מגוון ורחב לצד יחידות חי"ר מצוידות ומאחורי הכל משאבי ענק שאין לישראל והיא אינה יכולה להתמודד עם המירוץ הזה בשל חוסר במשאבים. כל אלה מותירים את ישראל בפער גדול בין האיום לבין היכולת להתמודד עמו ומשום כך הכיוון הנדרש הוא ברית הגנה עם ארה"ב שמשמעותה "שכן חזק שיהיה איתנו במלחמה וגם אם נהיה ללא תחמושת וגם אם לא נוכל להגדיל את הצבא לגודל הנדרש, תמיד נדע שהמלחמה היא לא רק שלנו אלא גם של ארה"ב והשותפים בנאט"ו".

לחוששים מתלות ישראלית בארה"ב, מזכיר האלוף במיל' בריק כי ישראל תלויה כבר היום בארה"ב תלות מוחלטת, והיכולת להילחם בעזה קיימת רק משום שהאמריקאים מעבירים לנו תחמושת, מה שיהיה מורכב הרבה יותר במלחמה אזורית. "במקום להיות תלויים בהם נעשה ברית הגנה שתחייב אותם. לא תמיד יהיה ביידן שיעביר לנו נושאות מטוסים, לא תמיד תהיה ארה"ב אוהדת. הקהל הצעיר בארה"ב מתחיל להיות נגדנו. כשתהיה ברית הגנה מחייבת זה יחייב את ארה"ב בחוק לסייע לנו בלי להיות תלויים ברצונו הטוב של נשיא כזה או אחר, אלא בחוק והסכם שאינו תלוי אם אוהבים אותנו או לא, וכך יהיו לנו המשאבים הנדרשים. זה הסיכוי היחיד שלנו לשרוד לאורך שנים. מי שמדבר על כך שנהיה חופשיים ולא תלויים לא מבין על מה הוא מדבר. התלות כבר כעת מוחלטת. נהפוך את התלות לברית הגנה שגם תיתן לנו את הביטחון וגם תהווה הרתעה מאוד גדולה כשכל אחד יבין שכניסה למלחמה טוטאלית עם ישראל תסבך אותו עם ארה"ב שתשמיד אותו".

על גבורתם של החיילים ברצועת עזה אומר בריק כי לא רק שהוא מצדיע להם אלא שהוא גם אומר ש"אודות לחבורה הנפלאה הזו אנחנו עדיין במדינה הזו. אלו אנשים נפלאים שאסור לפגוע באמון שלהם. אנחנו צריכים לתת להם גיבוי ולנתב אותם נכון כדי שלא יגידו אחר כך שהייתה כאן טעות ולכן לחשיבה האסטרטגית הכוללת יש ערך בשימור רוח הלחימה".