פרשן חדשות 12 עמית סגל פרסם הערב (רביעי) קטעים מתוך טיוטת פסק הדין המתגבש בעתירה לדחיית החוק לביטול צמצום עילת הסבירות, המעידים כי ישנו רוב בין השופטים לפסילה של חוק היסוד.
על פי הדיווח, קיים רוב על חודו של קול בהרכב המונה חמישה עשר שופטים בסך הכל. בין השופטים התומכים בפסילת החוק נמצאת נשיאת בית המשפט העליון חיות, המעוניינת לעגן את זכותו של בית המשפט לפסול חוקי יסוד שהכנסת חוקקה בתגובה לעתירות מצד אזרחים.
עוד נמסר בדיווח כי בין שבעת השופטים שהתנגדו לפסילת החוק נמצא השופט נעם סולברג.
פסילת החוק תהווה צעד תקדימי בו בגץ ייטול את הסמכות לפסול חוקי יסוד שחוקקה הכנסת - למרות שעד היום כל פסילה של חוק נשענה על סתירתו את אחד מחוקי היסוד.
בטיוטת פסק הדין הנשיאה חיות כתבה כי "חוק היסוד מהווה סטייה ניכרת מ'החוקה בהתהוות' ועל כן חייב היה להתקבל בהסכמה רחבה ולא ברוב קואליציוני דחוק".
עוד נטען כי שופטי עליון מסוימים קבלו לכאורה על הנשיאה חיות משום שלדבריהם הנשיאה דוחקת בהם להחליט ולפסוק תוך כדי המלחמה, וזאת כדי שקולה וקולו של השופט ברון ייספר לפני הפרישה הצפויה של שניהם.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ הגיב: "מאות אלפי לוחמים ומפקדים בסדיר ובמילואים מוסרים את נפשם למען הכלל עכשיו בכל החזיתות, 2 מיליון אנשים מפחדים מהדפיקה בדלת, ויש מי שמתעקשים להחזיר אותנו ל-6 באוקטובר".
"פסילת חוק יסוד לראשונה בתולדות המדינה במחטף וברוב דחוק, מצערת ומעמיקה עוד יותר את הפילוג והמחלוקת ואת חוסר הבנת גודל השעה. כפי שהכנסת לא מקדמת כעת חוקים שבמחלוקת, כך ראוי ומצופה משאר מוסדות השלטון. זמן לניצחון ולאחדות", דברי סמוטריץ'.
יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, אמר כי "בימים אלה, כשחבריי ואני בכנסת מעבירים את כל החוקים בהסכמות ובקונצנזוס כדי לשמר את אחדות העם ואחדות הכוחות הלוחמים, מתן פסק דין תקדימי המשנה את עקרונות היסוד של מדינת ישראל על חודו של קול הוא מעשה חסר אחריות לאומית".
"אני קורא לבית המשפט העליון ולשופטיו להתעשת ולהתחבר לרוח האחדות והאחריות המפעמת בכל שדרות הציבור, ולהימנע מיצירת מחלוקת לא נדרשת בעם. אני וחבריי נמשיך ונעשה הכל כדי לוודא שלקחי ה-7/10 יופנמו ושהשינויים הנדרשים וההכרחיים במערכות השלטון כולן ובמערכת המשפט, יתבצעו על ידי נבחרי העם, בהסכמות רחבות, כיאה למדינה דמוקרטית", דברי רוטמן.
עו"ד נתי רום, תקף את כוונת הנשיאה חיות להוציא במהלך המלחמה את פסק הדין בנושא. "ה'מתנה' שהשאירה הנשיאה אסתר חיות בדמות פסילת חוק יסוד היא שינוי המשטר בישראל בפעם השנייה והיא מערערת את היסודות הדמוקרטיים של מדינת ישראל. לבשל את ההפיכה הזו ברוב של שופט אחד, בתקופת מלחמה כאשר חיילים נלחמים, משפחות קוברות את מתיהן מלמדת מדוע הרפורמה במערכת המשפט נחוצה כל כך".
"אני לא מבין מה עבר בראשה של חיות כאשר היא ראתה שכולם מרסנים את עצמם והחליטה שזה הזמן שוב להצית את הגפרור הזה ולקרוע עוד את העם המוכה והחבול שלנו", הוסיף רום.
התנועה למשילות ודמוקרטיה הגיבה: "בזמן שמדינת ישראל נלחמת על חייה, וטובי בניה מוסרים את חייהם בעזה, מתעקשת נשיאת העליון לשעבר ללבות את אש המחלוקת ולפרסם את פסק הדין הפוליטי והמקטב ביותר שפורסם פה אי פעם. בית המשפט שם עצמו בפסק הדין כמחוקק העליון, מעל לכנסת שחוקקה את חוק היסוד, מעל לציבור שבחר בכנסת, ומעל לחוק עצמו".
"חוסר המודעות העצמית המדהים שמאפשר לשופטים לדרוש מהכנסת דרישת 'רוב מיוחד' שלא מופיעה בשום חוק, תוך כדי פסילת חוק יסוד ברוב מקרי וזניח, שלדברי השופטים עצמם היה מתהפך לו פסק הדין היה ניתן עוד חודשיים. חיות וחבריה לעמדה מתגלים כחסרי אחריות בשעות הכי קשות לחברה הישראלית. המסע לתיקון מערכת המשפט עוד יימשך", לשון התגובה.
בתנועה לאיכות השלטון, שהגישה את העתירה, דרשו מהיועצת המשפטית לפתוח לאלתר בחקירה פלילית על הדלפת טיוטת פסק הדין.
"מטרת הדלפת הפסיקה היא להלך אימים על השופטים ולנסות להשפיע על עמדתם המקצועית תוך הטלת אימה ותדרוכים אישיים על כל אחד מהשופטים ש'לא סרים למרותם'. מדובר בהתנהלות מאפיונרית ומסוכנת שמתאימה למשטרים אפלים ולא למדינה דמוקרטית שמכבדת את עצמאות בית המשפט והשופטים", טענו בתנועה.
עוד הוסיפו כי "על היועצת המשפטית לממשלה להורות על חקירת ההדלפה באופן מידי. אין אף תקדים בו פסיקת בית המשפט הודלפה לתקשורת, כאשר ברור כי מטרת ההדלפה היא להרתיע את השופטים ולנסות להשפיע על עמדתם המקצועית. התנועה דורשת מהיועצת המשפטית לחקור את ההדלפה הזו לעומק, לרבות פוליגרף לכל השופטים, לכל העוזרים המשפטיים ולכל מי שטיוטת פסק הדין עברה תחת ידו".
"התנועה לאיכות השלטון תכבד כל פסיקה של בית המשפט, אולם לא נשקוט אל מול ניסיונות להטות את פסיקת השופטים. אנו דורשים כי ההדלפה תחקר וכי המדליפים יישפטו וייענשו באופן מחמיר על מנת להוקיע מהשורש את ההתנהלות המאפיוזית הנלוזה הזו", סיכמו את תגובתם.
ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר הגיב: "מהרגע בו הגשנו את העתירה לביטול עילת הסבירות הדגשנו כי יש לקבל בהכנעה כל פסיקה של בית המשפט העליון. ככל ובית המשפט העליון יבטל את עילת הסבירות, הרי שלא מדובר ב'מהפכה' אלא בפסיקה שהולמת את החקיקה ואת עקרונות היסוד, עליהם השתיתו האבות המייסדים את הדמוקרטיה הישראלית".