הוועדה המוניטרית בבנק ישראל החליטה היום (שני) להוריד את הריבית ב-0.25%, הורדת ריבית ראשונה אחרי קרוב ל-4 שנים. לאחר ההורדה גובה הריבית יעמוד על 4.5%.
בוועדה נימקו את ההחלטה בין היתר בשל העובדה שקצב האינפלציה התמתן וכן בשל העובדה שחלה התאוששות של השווקים הפיננסים לאחר הירידות עם פרוץ המלחמה.
עוד נאמר כי בשוק האשראי, נמשכת מגמת ההאטה באשראי הבנקאי לעסקים ולמשקי הבית, במקביל להאטה הכללית של הפעילות במשק.
בבנק הוסיפו כי ברקע המלחמה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית, תוואי הריבית ייקבע בהתאם להמשך התכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית.
על פי ההערכות, הורדת ריבית נוספת צפויה להגיע בהדרגה, ברבע עד חצי אחוז נוסף עד לחודשי הקיץ.
ההחלטה על הורדת הריבית מגיעה אחרי שהפעם האחרונה בה התקבל החלטה דומה על הורדת ריבית, הייתה בחודש אפריל 2020, תקופת פרוץ משבר מגיפת הקורונה.
אנליסטים כלכליים העריכו כי הורדת הריבית תתרחש רק בהמשך הרבעון הראשון של השנה, אך כאמור, בנק ישראל החליט להוריד את הריבית כבר ביום הראשון של השנה.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגיב להחלטה: "אני מברך על החלטת הנגיד ובנק ישראל להתחיל בהורדת הריבית במשק".
"המדיניות הפיסקלית האחראית שאנחנו מובילים בשנה האחרונה תרמה לירידת האינפלציה, וכעת הורדת הריבית משרתת את הצורך לסייע לצמיחת העסקים והמשק במקביל למלחמה. נמשיך בעזרת השם להוביל את הכלכלה הישראלית באחריות ובמקצועיות ונכין את הקרקע לחזרת המשק הישראלי למסלול צמיחה מואץ".
יו"ר ועדת הכספים משה גפני הגיב להחלטה: "אני שמח על ההחלטה להוריד את עלות האשראי".
"חודשים ארוכים שאנו נאבקים על כך, מה שככל הנראה הואיל בסופו של דבר להגיע לכך שהוועדה המוניטרית בבנק ישראל ראתה יעד להורדת הריבית שתקל על משפחות רבות בתשלומי המשכנתא ובתשלומים נוספים. נמשיך לפעול להוריד עוד את עלות האשראי לטובת אזרחי ישראל".