ריבית, אילוסטרציה
ריבית, אילוסטרציהצילום: ISTOCK

בנק ישראל הודיע היום (שני) על הורדת הריבית ברבע אחוז לשיעור של 4.5%, לאחר שלא עשה זאת מאז תחילת מגפת הקורונה, כחלק מההתמודדות עם האינפלציה.

ההשלכה המיידית של הורדת הריבית על הצרכן, היא שכל ההלוואות שנלקחו בהתחשב בגובה ריבית הפריים יחושבו מחדש בעזרת הריבית המופחתת. 

כך, הלוואות גדולות כגון משכנתא, מסגרת עו"ש והלוואות שניתנו מהבנק "יוזלו" עבור הצרכן הממוצע בעשרות שקלים בחודש.

עקב הירידה בתשלומי המשכנתא צפויה עלייה בביקוש לרכישת בתים. 

יחד עם זאת, הורדת הריבית צפויה לעודד אזרחים וגופים להשקיע פחות בפיקדונות ובמלווים, עליהם יקבלו ריבית נמוכה יותר ולהוציא את הכסף על מוצרים או להשקיעו בבורסה או בכל דרך אחרת.

למעשה, הורדת הריבית תיתן למרבית האזרחים תמריץ לא לשמור את הכסף בבנק ו"לצאת לבזבז" על מנת להניע את הכלכלה הישראלית המדשדשת מאז המלחמה, וזאת לאחר שהאינפלציה בכל העולם כמעט נבלמה.

למרות זאת, הורדת הריבית טומנת בחובה סיכונים לא מעטים. אם למשל תורחב החזית הצפונית ותיהפך למלחמה רבתי, השוק הישראלי עלול להיות תנודתי מאוד, בדומה למה שראינו עם פרוץ הקורונה והמלחמה - כתוצאה מכך, יינזקו הישראלים שהחליטו להשקיע את כספם במקום לשמרו בבנק. 

סיכון אחר הוא רתיחה מחדש של שוק הנדל"ן שבתקופה האחרונה התייצב וחזרה לעליות מחירי הדירות והשכירות בעקבות ביקוש מוגבר לרכישת דירות להשקעה.

אמנם, קצרה היריעה מלתאר את כמות האפשרויות ואת חוסר הוודאות עקב המלחמה, אך ניתן לומר בביטחון שהחלטת הנגיד משקפת בטחון בירידת האינפלציה ורצון להמריץ את הכלכלה על רקע הגדלת גרעון הממשלה בעקבות המלחמה ופגיעת המלחמה בעסקים ישראלים.