משפחת ירושלמי
משפחת ירושלמיהרי זהב

"גילינו קהילה וחברים, ארוחות משותפות ופעילויות חברתיות. הבנות שלנו פורחות" .

שלומי ורמשטיין, שותף בחברת הרי זהב: "האתגר שלנו הוא להביא עוד קהלים, משפחות מבוססות עם הרבה ילדים או חדשים. להמשיך עם מאות הזוגות הצעירים אבל להוסיף מגוון של אוכלוסיות. הצלחנו מאוד עם כ־250 משפחות, רובן צעירות יחסית מהציבור הדתי־לאומי מכל רחבי הארץ, אוכלוסייה מאוד מגוונת גם בדתיות וגם במיקום שממנו היא באה. לקדם יש תוכנית בניה לעוד מאות משפחות וכבר עכשיו היא נחשבת ליישוב הצומח ביהודה ושומרון.

איילה ירושלמי, תושבת קדם: "אנחנו מגלים היום שאנחנו הרבה יותר מסתדרים עם יישוב. גילינו קהילה וחברים. גם לפני כן היו לנו חברים, אבל לא משהו מסודר כמו פה שאנחנו מוקפים באנשים וילדים בגיל של הילדים שלנו. לא משעמם פה בכלל, הבנות שלנו פורחות. אין אחר צהריים שאין לילדים מה לעשות, אם זה בריכה, גינה או ארוחות משותפות"

קדם, למי שלא מכיר, היא למעשה שכונת בת של היישוב אבני חפץ, שהחלה להיבנות רק לפני שנים אחדות וכיום מתגוררות בה כבר כ־250 משפחות. הקהילה מגוונת מאוד מבחינה דתית. לקדם מגיעות משפחות מיישובי השומרון, מרעננה, מפתח תקווה, מגבעת שמואל ומירושלים.

"אני ובעלי התחתנו ב־2018 וחיפשנו נכס לקנות. בהתחלה לא ידענו אם נרצה לגור בו או לא, וכשראינו פרסומים של קדם בעיתוני השבת נדלקנו ורצנו לקנות", מספרת איילה ירושלמי, תושבת קדם. "גם המחיר היה נוח וסמכנו על חברת הרי זהב כי ראינו את הפרויקט שלהם בלשם. מספר חודשים לאחר מכן, רכשנו את הדירה בקדם. קנינו על הנייר בשלבים הראשונים של שלב ג' והמתנו כמה שנים בסבלנות עד שיבנו ויגיע טופס 4".

בני הזוג ירושלמי התגוררו בפתח תקווה והשכירו את הדירה בקדם לזוגות, אך לאט לאט החלה לחלחל בהם ההבנה כי קדם הוא המקום לגור בו בשבילם ובשביל שלוש בנותיהם. "הגענו לכאן ובהתחלה לא הכרנו אף אחד. לא באנו עם קבוצה או חברים אלא בנינו את עצמנו לאט לאט. עברנו רק בנובמבר האחרון, ומהר מאוד גילינו שמתוך שמונה דירות השכנות אלינו, בארבע מתוכן יש ילדים באותם הגנים והמסגרות, ממש כיף. אחרי הצהריים הילדים הולכים לגינה עם החברים או משחקים מתחת לבית, וגם ברמה האישית שלנו, יש לא מעט ארוחות שבת משותפות עם חברים בבניין שלנו ובבניינים באזור. אנחנו, שהגענו מפתח תקווה, מגלים היום שאנחנו הרבה יותר מסתדרים עם יישוב. גילינו קהילה וחברים. גם לפני כן היו לנו חברים, אבל לא משהו מסודר כמו פה שאנחנו מוקפים באנשים וילדים בגיל של הילדים שלנו. לא משעמם פה בכלל, הבנות שלנו פורחות. אין אחר צהריים שאין לילדים מה לעשות, אם זה בריכה, גינה או ארוחות משותפות".

ירושלמי מספרת על אוכלוסייה צעירה ושמחה. "יש צעירים בתחילת שנות העשרים בלי ילדים ויש גם אנשים בגיל ארבעים, אך הרוב לדעתי הם בשנות העשרים המאוחרות עם שניים שלושה ילדים בממוצע. יש לנו קהילה משלנו, בית כנסת משלנו ובשבתות תפילות מיוחדות משלנו. בכל שבת מברכין יש קידוש לבני הקהילה, פעילויות אחר הצהריים וכמובן טיולים של הקהילה. יש פעילויות שהן רק שלנו ויש פעילויות שהן חלק מהיישוב אבני חפץ. הקהילה שלנו רק הולכת, מתבססת וגדלה".

יחד עם חיי הקהילה, מדגישה ירושלמי, יש נוחות ביחס למקום העבודה. איילה עובדת כרכזת בנות שירות לאומי ומשלבת בין עבודה בבית לעבודה בתל אביב, ובעלה מנהל את מאפיית שיבולת השרון בהוד השרון. "מסתדר לי עם הנסיעות וגם הנסיעות למרכז בזמן טוב. הכביש החדש מקצר את הזמן ועוקף את הפקקים שהיו בעבר".

לסיכום, אומרת איילה, גם אתם מוזמנים להצטרף לקהילת קדם. "אנחנו כל כך שמחים שבאים כל הזמן משפחות חדשות, נשמח שיבואו עוד זוגות צעירים שיאכלסו את המקום. תמיד נחמד להכיר אנשים נוספים טובים".

"6 דקות מ־6"

השפל הארצי במכירת דירות פסח משום מה על מקום אחד בארץ: קדם שבאבני חפץ בשומרון. שם העסקים כרגיל, ואפילו נמצאים בתנופה מתמדת. מאות יחידות דיור כבר אוכלסו בשנים האחרונות ומאות יחידות נמכרות ממש בימים אלו. מדובר ביישוב שמוביל את המכירות ביהודה ושומרון. בכל הפרמטרים זכתה קדם לניקוד הגבוה ביותר, גם בזכות העובדה שהיא שוכנת במרחק 30 דקות מכפר סבא ומנתניה. בקדם יש מבנה רב- תכליתי שנבנה בימים אלו, ובעוד זמן קצר תסתיים בניית המעון. שלושת השלבים הראשונים של קדם נמכרו במלואם, ובשלב הרביעי נותרו כבר פחות מחצי מהיחידות, על אף שהבנייה רק בראשיתה.

אחד הגורמים המשפיעים ביותר על הביקוש והשיווק הנרחב בקדם הוא פיתוח התשתיות באזור. בשנים הקרובות עומדת קדם ליהנות משדרוג תחבורתי ותעסוקתי עם השלמת בניית תחנת הרכבת של המסילה המזרחית המתחברת לתל אביב ולירושלים, ובניית מחלף חדש בכביש 6 מצפון לקיבוץ אייל, שתקרב את קדם לכביש 6. הסיסמה "6 דקות מ־6" כבר מוכנה. סמוך לאבני חפץ מתוכנן אזור תעשייה ענקי בשם בוסתני חפץ, שיפתח בפני תושבי הסביבה מקומות עבודה ומסחר רבים.

אך כל הטוב הזה לא היה קיים עד שנת 2016, עת קיבלה לידיה חברת 'הרי זהב' תב"ע עם הרבה יחידות אופציונליות לבנייה בקדם. ב'הרי זהב' ניסו לשחזר את ההצלחה הגדולה של היישוב לשם. גם שם לקחו גבעת טרשים ריקה מול היישוב עלי זהב והצליחו להפוך אותה למוקד המשיכה המגזרי לזוגות צעירים. חברת הרי זהב פנתה אל המשפחות הצעירות בציבור הדתי-לאומי בהצעה להיות שותפים בהקמת המקום החדש הבא למשפחות צעירות דתיות, וההצלחה כאמור מסחררת.

תנופת בנייה
תנופת בנייהקדם

"חברת הרי זהב הגיעה ללשם, שהיה אז עם אפס יחידות דיור, ונפרדה מהיישוב כשיש בו כ־700 יחידות דיור מאוכלסות. בקדם שבאבני חפץ, לעומת זאת, אפשר לבנות אלפי יחידות דיור. זהו חזון לאומי גדול", מצהיר שלומי ורמשטיין, שותף בחברת הרי זהב, בריאיון ל'בשבע'.

לדבריו, הרצון של החברה הוא לבנות כ־5,000 יחידות דיור מתוך תכנון של יישוב גדול. "רוצים להקים יישוב גדול שכיף לחיות בו ויש בו שירותים טובים וקהילה מאוד טובה, זהו החזון. לשם אנחנו שואפים". החזון של ורמשטיין הוא המשך של בוני ההתיישבות שהעבירו לידיה של חברת הרי זהב את הקרקע. "החזון של הקרן לגאולת קרקע, גוף של אצילי המתיישבים ובהם הודי ליברמן, היה להקים יישוב גדול. זהו חזון שהיה שם לפני שהגיעה המשפחה הראשונה. אנחנו ממשיכים חזון של אנשים שחלמו. בזכות האנשים שגרים שם, בזכות האנשים שמאמינים בו וקונים בתים, רק ככה הוא גדל מ־20 ל־50 ל־250 והוא יגיע לעוד הרבה יותר".

אך לצד החלום היו לא מעט אתגרים - להקים יישוב מעפר, לקחת רגב אדמה בהר שלא נגעו בו ולהפוך אותו בתוך שנים מעטות ליישוב פורח. "קיבלנו לידינו תב"ע עם המון המון יחידות, וזה אתגר לא פשוט לבנות יישוב גדול בהר ממול היישוב אבני חפץ, הר שהיה אז רחוק שצריך כעת לבנות בו בקצב אחר, ובפרט לאור ההצלחה בלשם. הדור הצעיר בציבור הדתי־לאומי רוצה בית והתחדשות משלו. אפשר להגיד בגדול שמאוד הצלחנו עם כ־250 משפחות, רובן יחסית צעירות מהציבור הדתי־לאומי מכל הארץ, אוכלוסייה מאוד מגוונת גם בדתיות וגם במיקום שממנו היא באה. והיד עוד נטויה לעוד 128 משפחות, ועוד 90, ועוד ועוד. בתב"ע הנוכחית יש עד פרויקט קדם 12, ואחריו הרבה יותר. אנחנו באטרף משמח של בנייה. אבני חפץ הוא היישוב שקולט הכי הרבה ביהודה ושומרון, דבר שדרש המון היערכות של המועצה לגנים ולמעונות בזכות הגידול. אנחנו מאוד מעריכים את המועצה ואת ועד היישוב על פועלם בנושא".

מה החלום שלך בפרויקט?

"לפנות לקהלים חדשים. עד עתה הגיעו זוגות מאוד מאוד צעירים. מבחינתי זהו הישג שבערב השיווק הגיע בן 32 ובמקביל גם סבתא, וכמובן חבר'ה מאוד מאוד צעירים, אך האתגר שלנו להביא עוד אוכלוסיות - משפחות מבוססות עם הרבה ילדים, פרויקט שכל המועצות בהתיישבות מצטיינות בו. להמשיך עם הצעירים אבל להוסיף מגוון של קהלים".