עוזי דיין
עוזי דייןצילום: ערוץ 7

סגן הרמטכ"ל וראש המל"ל בעבר, האלוף במיל' עוזי דיין, כיום יו"ר 'מבטחי – פורום מפקדים לאומי', מתייחס בראיון לערוץ 7 למה שנראה כהסלמה בצפון אחרי הירי המאסיבי על הבסיס הצה"לי במירון שחיזבאללה מגדירים אותו כעיניים של ישראל, ולוועדת הבדיקה שהקים הרמטכ"ל ללא תיאום עם שר הביטחון ובה חברים שאלו מופז והאלוף במיל' זאבי פרקש.

בהתייחס למתקפה המאסיבית על בסיס חיל האוויר במירון אומר דיין כי "דרוש טיפול מיידי למה שקורה בצפון", ומציין כי לפי שעה הדברים תלויים בשאלת סדר העדיפויות בין תהליך מדיני לאפשרות היציאה למבצע צבאי נגד חיזבאללה.

"כבר תקופה ארוכה כל גבול הצפון ופנימה יותר נמצא תחת אש. הבעיה העיקרית היא טילי נ.ט. כי להם אין התראה ואי אפשרות למגן כל בית במעיל רוח. ברור שצריך לפעול, אבל בינתיים אנחנו רק מגיבים ויותר מכך, אבל לא יותר מזה כי נתנו עדיפות לתהליך המדיני. אנחנו מאפשרים לאמריקאים להוביל מהלך מדיני ומקווים לתוצאות", אומר דיין ומציב את השאלה עד מתי ניתן יהיה להמתין לאותו תהליך מדיני, שאלה שיש להציב אותה גם בפני האמריקאים, אם כי ההמתנה הישראלית נובעת מהרצון להגיע למצב בו במידה וייכשל השיח המדיני יהיה ברור גם לאמריקאים וגם לחברה הישראלית שנעשה הכול כדי לפתור את הבעיה בדרך אחרת, או כהגדרתו של דיין לדחות את הבעיה בדרך אחרת.

ההמתנה הזו מובילה למחירים כבדים עליהם משלמת ישראל במספר פרמטרים עיקריים והם הפרת ריבונותה והמציאות של פליטים רבים שפונו מאזור הצפון, את המחיר הזה משלמת ישראל להבנתו של דיין רק כדי לבחון אפשרות מדינית לדחיית האיום, שכן גם אם יושג שקט זמני לא יהיה בכך כדי לבטל את האיום שיתעצם ויגדל כפי שהיה בעבר.

על זאת מוסיף האלוף במיל' דיין הערכה ולפיה הסיבה המקצועית שמאחורי ההתנהלות הישראלית היא סד"כ מוגבל שאינו מאפשר התמודדות ישראלית מלאה בשתי זירות במקביל. לדבריו הערתו זו מבוססת על היכרות הן עם הצפון והן עם צה"ל. "אנחנו יכולים להפציץ בביירות ולעשות דברים נוספים, אבל אם זה יתפתח למערכה כללית אין יכולת לנהל שתי גזרות בבת אחת. מכיוון שהחלטנו, ובצדק, שעזה תחילה נצטרך לקחת כוחות מהדרום כדי לבצע פעולה צבאית מקיפה בצפון. זו הסיבה העיקרית שבגללה נצטרך לזרז את הפעולה בדרום. כעת ראשי החמאס עדיין מסתתרים, אנחנו עדיין לא בציר פילדלפי והחטופים עדיין לא בידינו. צריך למהר את עזה תחילה כדי שנוכל לעבור לפעולה הרבה יותר מאסיבית והתקפית בצפון".

על דבריו אלה אנחנו שואלים אם עצם פרסום דבריו על מגבלת סד"כ אין בה כדי לפגוע במעמדו של צה"ל מול אויביו, ודיין משיב כי אין בכך כדי לפגוע בצבא וביכולתו לפעול והדברים נאמרים על מנת להביא לזירוז הפעולה בעזה ומתוך אמונה שזכות הציבור לדעת דברים מסוג זה.

באשר למראות הפגיעה בבסיס הצה"לי במירון כפי שנקלטו בצילומי החיזבאללה אומר דיין כי "לא תמיד מה שרואים בתמונה הוא נזק גדול", אך מעבר לכך לדבריו על דובר צה"ל לתת מענה ברור לשאלות סביב התמונות שמפיץ חיזבאללה, כפי שדובר צה"ל נוהג נכון סביב האירועים בדרום. 

"יש כאן סוגיה שנוגעת לנראות ההגנה, כי מישהו מהאזרחים יכול להגיד שאם צה"ל לא יכול להגן על יחידת הבקרה האווירית שלו, אז איך ישמור על כל הישובים במידה ותהיה התקפת רקטות כוללת מחיזבאללה. הנזק לא גדול כמו שהחיזבאללה אומר, וגם יש לנו יכולת הגנתית טובה. אולי צריך להפיק לקחים מסוימים בתוך המערכת ובתוך הצבא, וצה"ל רשאי לתחקר את עצמו ואני מעריך שהוא עושה את זה"

באשר להיערכות בצפון אומר דיין כי יש לדאוג שבכל הישובים יהיו מחלקות הכוננות שהיום מחליפות את כיתות הכוננות, "לדאוג שהן תהיינה בתקן צה"לי מבחנת הציוד ושתאומן כמו שצריך ושיהיה תיאום בין ישובים ועם כוחות הצבא, אבל דחוף ביותר לדחוק את החיזבאללה אל מעבר לליטני על ידי השמדה של התשתיות מדרום לליטני והודעה לאזרחים שנשארו שיפנו, ולהכריז על המקום כ'תחום מוות' כפי שמגדירים זאת האמריקאים, כלומר שמי שמסתובב שם דמו בראשו. זה ידחוק את טילי הנ.ט אל מעבר לליטני וימנע ירי שלהם שהוא כידוע ללא התראה ויכולת החדירה שלהם גבוהה מאוד. הטילים הללו עוברים ממ"ד מצד לצד".

"בנוסף, צריך לפרוס את הצבא בין הישובים לאויב. במשגב-עם, בשלומי ובמטולה לא זה המצב. גם אם חוצים את הגבול הבינלאומי צריך להיות מצב שבו הצבא צריך להיות פרוס באופן שמגן על הישובים ולא להסתפק בכך שהוא מסתובב עם טנקים בישובים", אומר דיין ומוסיף כי "במקביל אפשר להרחיב את ההפצצות לכיוון ביירות בעיקר למטרות השיעיות שם, ואם יגיעו תוך כדי כך להסדר מדיני צריך לשקול אם נכון לנו לחתום עליו, אבל המינימום הוא דחיקה של החיזבאללה צפונה ופגיעה במטרות שיעיות".

על התפר שבין הזירה המבצעית לזירה המדינית אומר דיין כי כמי שהיה ראש המל"ל בתקופתן של שתי ממשלות הוא הקפיד שלא להפתיע את האמריקאים והדברים באו לידי ביטוי בשיחות טלפון עם היועץ לביטחון לאומי והבהרה שישראל מעריכה את הגיבוי האמריקאי ואין לה רצון להפתיע את הממשל ולכן חשוב שיידעו שאם המצב יימשך ישראל תיאלץ להגן על האזרחים שלה, ומכאן והלאה אין להם להיות מופתעים מהצפוי. זאת גם אם הדברים לא ינעמו לאזניהם של האמריקאים.

עוד נשאל האלוף במיל' דיין אודות ועדת הבדיקה שהקים הרמטכ"ל לחקר התנהלות הצבא "הועדה הזו תמוהה ופסולה מכל וכל. מה הם יעשו עכשיו אחרי שהצבא נלחם כבר שלושה חודשים והצבא מתחקר את עצמו וחשוב שיתחקר את עצמו מזירה לזירה ומיום ליום בתוך המלחמה. מה יהיה המנדט של הוועדה הזו? כמה היא תחקור אחורה? אם רק את השבעה באוקטובר, אז אחרי שטרטרו את הצבא, האלופים ותת האלופים יתחילו לפנות לעורכי דין כדי להסביר אירועים מבצעיים? את זה צריך להשאיר לועדה ציבורית ממלכתית. בנוסף, זו ועדה שהועדה הממלכתית לא תוכל להתעלם ממסקנותיה. היא תצטרך או לקבל את המסקנות הללו או לסתור אותן ואז יגידו שהוועדה הזו קבעה מסקנות מראש לוועדת החקירה הממלכתית".

מוסיף דיין ומציין כי כמי שהיה ראש המל"ל הוא יודע שהמל"ל הוא זה שמכין את החלופות ומציג אותן לקבינט, ובנושאים שכאלה אין מקום להפתיע את הקבינט, אלא ליידע את החברים בו על הכוונה להקים וועדה שכזו ולא מוציאים את הדברים לתקשורת ומפתיעים בכך את הקבינט ואת שר הביטחון שאומר שהוא לא ידע על כך. 

דיין מעיר כי בשנת 2000 מפקד סיירת מטכ"ל היה הרצי הלוי, ראש אמ"ן היה האלוף פרקש והרמטכ"ל מופז, האם, שואל דיין, הקשר הזה בין השלושה מקרי ואינו בעייתי? עוד הוא מספר: "כשמופז היה רמטכ"ל רצו לעשות 'חומת מגן ב' בעזה. גייסו כוחות בצו 8 והייתה חלוקה שבה חטיבת הצנחנים הדרומית תכבוש את ציר פילדלפי. קצת לפני שעת ה-ש' הפעולה בוטלה והכוחות הועברו ליו"ש, דבר חשוב לכשלעצמו. יש לזקוף לזכותו של מופז את הפיקוד על חומת מגן, אבל למנות עכשיו מישהו שעמד בראש המערכת שהורתה שלא לבצע פעולה כזו בעזה? כבר שנים אני מתווכח עם חבריי ואומר להם שבכל מבצע בעזה צריך ללכת עד הסוף ולמוטט את החמאס ולא עשו את זה, לא בגלל הקונספציה אלא בגלל החשש ממחיר הדמים כשהצבא דיבר על מאות הרוגים, וללא השבעה באוקטובר דעת הקהל בישראל לא הייתה מקבלת את זה".

את דבריו חותם האלוף במיל' דיין באזהרה לפיה הזירות אינן רק בצפון ובדרום אלא גם ביהודה ושומרון. "את כל מה שנעשה בדרום נצטרך לשקול איך עושים אותו גם באיו"ש ששם הפיגועים נמשכים ומבצעים נמשכים. יש שם כוח שעוד לא נכנס באמת לפעולה וזה כוחות הביטחון הפלשתיניים עם ארבעים אלף רובים. כשהאוכלוסייה שם תומכת בחמאס יותר מאשר בעזה, מספיק שמשהו מתמוטט ברש"פ, כמו למשל הליכה של אבו מאזן, והסוגיה כבר תהיה ממש לפתחנו. אם צריך להתכונן אל העתיד צריך להיערך גם לזירה הזו ומה שקורה בעזה יהיה תרגיל מודל למה שנצטרך לעשות ביו"ש, אבל אם בעזה ננצח ניצחון מוחץ ונמוטט את החמאס תהיה לזה השפעה משמעותית גם על הצפון, שם איראן לא תרצה לאבד את המוצב הקדמי שלה, וכך גם לגבי החמאס באיו"ש".