ח"כ ששון גואטה
ח"כ ששון גואטהצילום: דוברות

חבר הכנסת ששון גואטה מהליכוד מקדם הצעת חוק המבקשת לגונן על אנשי מילואים מפיטורין לאורך תקופה ארוכה מיום שובם מהמלחמה.

כחבר כנסת חדש מספר גואטה מעט על עצמו כמי שמגיע לכנסת מהמושב גורן שבגליל המערבי, חקלאי בעברו וכעת מפונה עם משפחתו באילת. לשאלתנו אם אכן התחושה היא שעד שהחיזבאללה לא יעבור אל מצפון לליטני לא ניתן יהיה לשוב לישובי הצפון, משיב גואטה: 

"מה שעברנו בשבעה באוקטובר הכניס את כולם לפחדים וחרדות, אבל אנחנו חזקים. או שהם יעברו אל מעבר לליטני או שהמדינה תדע איך לטפל בהם. אני מאוד סומך על ראש הממשלה ועל הממשלה שידעו איך לטפל בעניין אבל יהיה קשה להחזיר את המתיישבים לגליל".

בהתייחס להצעותיו לסיוע למילואימניקים השבים מהקרבות מספר ח"כ גואטה כי בעקבות שיחות עם חברים ובני משפחה ששירתו במילואים הוא העלה שתי הצעות שאחת מהן עדיין נבחנת בייעוץ המשפטי ועוסקת בעצמאים בעלי עסקים קטנים שנותנים שירות ובתקופת המילואים שלהם מי שהשתמש בשירות שלהם מצא להם חלופה.

ההצעה מבקשת לקבוע שלא ניתן יהיה להחליף משרת מילואים בנותן שירות אחר במידה וקיימת מידה מסוימת של קביעות בעבודתו לפני תקופת המילואים. מדובר כאמור בהצעה שתצטרך עוד שיוף ועיבוד משפטי על מנת לענות על מספר שאלות שעולות ממנה, ואת זאת עושה גואטה מול הייעוץ המשפטי של הכנסת.

הצעתו השנייה, אותה הוא מקדם יחד עם ההסתדרות הלאומית, מבקשת למנוע פיטורי שכירים שיצאו למילואים במשך תשעים יום מיום שובם מהשירות. זאת בעוד כיום החוק מעניק רשת ביטחון שכזו למשך שלושים יום בלבד.

גואטה מציין כי כבר כעת מתקיים מו"מ עם פקידי האוצר על מנת לקדם את המהלך שלטעמו מהווה חלק מהמחויבות הישראלית למשרתי המילואים שיצאו להגנה על העורף. לא סביר בעיניו שאזרח ישראלי ייצא למילואים, ישאיר את בני משפחתו מאחור, יסכן את חייו, וכשישוב יגלה שהוא מיועד לפיטורין.

לשאלתנו אם פרק זמן של תשעים יום אינו ארוך מדי בהתחשב בצרכיו של המעסיק שלעיתים סבור באופן אובייקטיבי כי נכון לו להחליף את העובד באדם אחר, אומר גואטה כי קשה לו להאמין שיש מקרים רבים שכאלה ומטרתו שלו היא לייצר הגנה לאותם שמעסיקים ירצו לפטר אותם לא רק בשל שלושת החודשים שחלפו אלא אולי גם בשל החודשים שעוד נכונו לנו, אולי בגזרת הצפון. 

"הוא לא הלך לבלות. הוא השאיר את המשפחה מאחור מאהבת הארץ ומציונות כדי שאנחנו נוכל לחיות כאן והוא מסכן שם את החיים שלו ולכן אני רוצה להגן על הזכויות שלו". לדברי גואטה גם אם יש מקרים בודדים שבאמת מצאו עובד יעיל יותר, אנחנו צריכים למצוא את הדרך לשפר את אותו עובד שיצא למילואים ולהשאיר אותו בעבודה. "זו המחויבות שלנו להגן עליו ועל האנשים האלה שמגנים עלינו שם".