תא"ל במיל' אמיר אביבי, יו"ר תנועת 'הביטחוניסטים', מסביר בשיחה עם ערוץ 7 על החשיבות שבהשתלטות על ציר פילדלפי כגורם מרכזי בעצירת ההברחות לרצועה, ועל הצורך באורך נשימה למול המשך הלחימה.
"עזה בעצם גובלת עם מצרים גבול של כ-14 ק"מ, מהים ועד כרם שלום. ראינו כבר אחרי אוסלו כשיצאנו מרפיח העזתית, שבאותה תקופה כבר התחילו הברחות בין רפיח העזתית לרפיח המצרית", פותח אביבי ומסביר. "המרחק בין הערים הללו הוא מאוד קטן, ולכן קל מאוד לחפור מבית לבית ולייצר הברחות. אז הדבר הזה הפך להיות ציר הברחות אדיר, ולמעשה ניתן לומר שכל בניין הכוח של חמאס על אמצעי התחמושת, הכסף ואפילו רכבים ומשאיות הגיעו מהציר הזה. לכן אתה לא יכול לפרז את הרצועה בלי לשלוט על הציר הזה", אומר אביבי.
עוד מוסיף: "מתחת לציר כמובן יש רשת אדירה של מנהרות, וגם מעל הקרקע יש הברחות ואין שום בעיה לשחד את המצרים וזו בעיה רצינית. אם לא משתלטים על הציר אתה לא יכול לעבור לשלב הבא של הלחימה", בנוגע להתנגדות אפשרית מצד המצרים למהלך, הסביר: "אני לא מכיר איזה שהיא התנגדות משמעותית מצד המצרים, אבל עם כל הכבוד זה עניין שלנו, ואנחנו לא פוגעים פה בריבונות המצרית, למעט פגיעה בהברחות".
אביבי נשאל אם ציר פלדלפי הוא היבט כ"כ חיוני לבניין הכוח של חמאס, מדוע לא פתחנו את המלחמה בהשתלטות עליו וזה נדחה עד שרק עכשיו העניין עולה ומשיב כי "זו שאלה טובה שקשורה לשיקולים מבצעיים. הוחלט להתחיל עם צפון הרצועה, וימים יגידו אם ההחלטה הזו הייתה נכונה או לא. מה שברור זה שהלחימה לא יכולה להסתיים בלי להשתלט על הציר הזה".
עוד נשאל האם חלק משלבי הלחימה אכן כוללים שהייה ממושכת של שנים ארוכות ברצועה ועונה כי "זה היה ברור מהיום הראשון, שבשביל להפיל את חמאס כגוף שלטוני וצבאי, צריך להשתלט על הרצועה וצריך לייצר מציאות שבה צה"ל גם שולט מול מצרים וגם יש לו חופש פעולה מבצעי בכל המרחב, כמו שאנחנו מקיימים היום ביו"ש. אין ברירה אחרת. אני גם חושב שיגיע היום שבו יהיו בחבל הזה עוד יישובים יהודיים".
בעניין חלקות המלחמה לשלבים, כפי שמסבירים לרוב בתקשורת על מעבר נוכחי משלב ב' לשלב ג' של הלחימה, טוען אביבי, "אני חושב שהמושג הזה של שלב ג' הוא מבלבל ולא רלוונטי. מה שרלוונטי הוא שלב ההשתלטות והפלת חמאס כגוף שלטוני וצבאי, ובתוך השלב הזה צריך להביא גם להשבת החטופים. השלב הבא הוא טיהור עזה, שהוא שלב הרבה יותר ארוך והוא ייקח שנים".
אביבי אף מסביר על הקריאות לשליטה על עזה מצד מדינות המפרץ - אופציה שהועלתה באחרונה בידי גורמים שונים וטוען, "יש הבדל בין לדבר על סיוע הומניטרי ושיקום, לבין נתינת מענה לביטחון שוטף. מבחינה מבצעית, רק צה"ל יוכל לתת את המענה לביטחון בעזה. אף אחד לא יתפוס במקומנו מחבלים ואף אחד לא יוכל להבטיח את הביטחון של תושבי העוטף למעט מדינת ישראל".
לסיום מתייחס אביבי לציון 100 ימי הלחימה, וקורא לציבור, "אנחנו צריכים אורך נשימה, זה עוד הולך להיות ארוך. צה"ל צריך להגביר את הלחץ ולא להוריד. צריך לסיים בעזה ואז לראות אם בלבנון אנחנו מסוגלים להביא פתרון מדיני או לצאת שם למלחמה. כך או כך המצב בגבול לבנון לא יכול להימשך כמו שהוא היום".