תרגיל היערכות לרעידת אדמה בישראל
תרגיל היערכות לרעידת אדמה בישראלצילום: יניב נדב, פלאש 90

דו"ח מבקר המדינה חושף כי תוכנית המתאר האזורית (תמ"א) 38 לא עמדה ביעדים שהוגדרו עבורה, וכי מתוך התקציב השלם שהוקצה לחיזוק מבנים, 186 מיליון שקלים, מומשו רק שבעה מיליון.

בביקורת הקודמת עלה כי יותר מעשור לאחר שאושרה תמ"א 38, היא לא השיגה את מטרתה העיקרית - לקדם במידה רבה את חיזוקם של מבני מגורים מפני רעידות אדמה.

בביקורת המעקב הנוכחית נמצא כי הליקוי לא תוקן. תמ"א 38 לא השיגה את יעדיה והפכה עם השנים לכלי לקידום התחדשות עירונית, בפרט באזורים שערך הקרקע בהם גבוה.

המבקר מציין כי עד סוף שנת 2022 אושר חיזוקם של 4,755 מבני מגורים בלבד מתוך 80,000, שהם כ-6% מכלל המבנים המחייבים חיזוק בישראל.

לפי הערכות משרד הבינוי והשיכון, בישראל יש כ80- אלף מבנים בני שלוש קומות ויותר הטעונים חיזוק, ובהם כ810- אלף דירות, אך עקב אי כדאיות כלכלית של הקבלנים, פרויקט חיזוק המבנים הארצי נגד רעידת אדמה כמעט שאינו מיושם.

המבקר מתייחס בדו"ח לליקויים השוררים במבני החינוך, ומפרסם כי על אף שבישראל 5,440 מוסדות חינוך, בהם לומדים כ-2.5 מיליון תלמידים בכיתות א'-י"ב, עד היום רק ב-87 מתוך כ-1,600 מוסדות חינוך (כ-5% בלבד) שבהם הומלץ לבצע עבודות חיזוק נגד רעידות אדמה, עבודות החיזוק אכן הסתיימו או היו מצויות בשלבי ביצוע.

בעניין חיזוק בתי החולים בישראל, נמצא כי אף ש-13 שנים חלפו מהחלטת הממשלה לחיזוק בתי החולים, טרם הסתיים חיזוקם של שלושת בתי החולים שנבחרו לחיזוק. כמו כן, אין תקציב רב-שנתי לחיזוק בתי חולים, ונמצא כי בשנים 2018 - 2023 לא היה תקציב שנתי לחיזוק בתי החולים הממשלתיים. לסיכום נושא זה, מפרסם המבקר כי 60% מבתי החולים אינם עמידים מפני רעידות אדמה או שלא ידועה רמת עמידותם לרעידות אדמה (28 מתוך 38), נכון ל-2022.