התלמידים עם יו"ר קק"ל וראש עיריית ירושלים
התלמידים עם יו"ר קק"ל וראש עיריית ירושליםצילום: אלכס קולומויסקי, ארכיון הצילומים של קק"ל

לראשונה, לאחר שנים רבות, קק"ל החזירה עטרה ליושנה וקיימה אירוע נטיעות חגיגי בשיתוף עיריית ירושלים.

יו"ר קק"ל יפעת עובדיה-לוסקי, וראש עיריית ירושלים, משה ליאון, נטעו עצים יחד עם כ-250 תלמידי העיר ותלמידים שפונו מבתיהם בעקבות המלחמה, בפארק האסבסטונים שבשכונת קריית יובל.

התלמידים שהשתתפו באירוע נהנו מהנטיעות וממספר תחנות הפעלה שכללו בין היתר הכנת אדניות אישיות (בהדרכת מדריכים מתוכנית 'נוער בסיכוי' של קק"ל), עמדת יצירה, ניידות חינוכיות בהובלת מדריכי החטיבה לחינוך ולקהילה של קק"ל ועוד.

יו"ר קק"ל, יפעת עובדיה-לוסקי, מציינת את החשיבות של האירוע - דווקא בשנה הנוכחית. "המשכנו את המסורת הציונית ארוכת השנים שהשתרשה בארץ ישראל: נטיעות עם תלמידי ישראל. את המסורת הזו יזמו מחנכי היישוב היהודי עוד הרבה לפני קום המדינה. הסתדרות המורים וקרן קימת לישראל מיסדו מנהג זה והעניקו לו מימד חינוכי על ידי כך ששיתפו את הילדים, הלכה למעשה, בפיתוח הארץ וכך חיזקו את שייכותם לארץ ישראל".

היא מוסיפה כי "אין מרגש מלראות ילדים ונוער נוטעים יחד. מתחברים לארץ ומכים שורש. השנה, אנו מציינים את ט"ו בשבט בצל מלחמת 'חרבות ברזל'. עשינו זאת יחד עם תלמידים רבים שבין לילה נאלצו להתפנות מבתיהם והגיעו לירושלים שעטפה אותם באהבה".

לדברי עובדיה-לוסקי, "דווקא עכשיו בזמן המלחמה הנטיעות מקבלות משמעות של צמיחה מחדש, של תקווה ומעבירות מסר חשוב ומחזק - אנחנו כאן, נטועים בשורשים חזקים ואיתנים וגם רוחות חזקות לא יצליחו לעקור עץ יציב ואיתן. בירושלים בירתנו הנצחית אנחנו נוטעים וממשיכים ליצור חיים. הנטיעות הן אורח חיים, הן תהליך ותהליכים לוקחים זמן. צריך התמדה, הקשבה וסבלנות, בדיוק כמו בחיים. תהליכי הצמיחה לא תמיד נראים לעין ויש עולם שלם נסתר שמתחולל. זה בדיוק מה שאנחנו צריכים עכשיו - אמונה בתהליך, אמונה בצדקת הדרך, גם אם היא איטית. אמונה שהטוב יגיע, שננצח את המלחמה הזאת ועוד נפריח מחדש את היישובים שנפגעו ונגדיל בהם את ההתיישבות. כמו העצים שאנו נוטעים יחד גם אנחנו נצמח כעם ונתחזק".

נטיעת העצים בפארק האסבסטונים,
נטיעת העצים בפארק האסבסטונים,צילום: אלכס קולומויסקי, ארכיון הצילומים של קק"ל

שר-שלום ג'רבי, מנהל החטיבה לחינוך ולקהילה בקק"ל, סיכם את האירוע המוצלח וציין: "קיימנו את הנטיעות יחד עם תלמידים מבתי הספר בירושלים, תלמידים שפונו משדרות ונמצאים כעת בעיר. הם נטעו שתילים ובסיוע נערים ונערות בסיכון שעימם אנחנו עובדים כל השנה, גם בנו אדניות, שתלו בהן זרעים, והשתתפו בפעילויות להכרת הארץ. אין תקופה יותר משמעותית מהתקופה הזו לחיזוק הקשר הייחודי שבין עם ישראל וארץ ישראל, באמצעות נטיעת עצים ופעילויות חינוכיות מסוג זה. עד לט"ו בשבט יינטעו ברחבי הארץ רבבות עצים".

לדבריו, היה מדובר במעמד שגרם לו ולמשתתפים האחרים התרגשות רבה. "זה מרגש מאוד. התרגלנו לומר שהדור הזה הוא 'דור הסמארטפונים' ועסוק בעצמו, אבל ניכר כי יש לנו ילדים ונוער שהעם והארץ חשובים להם מאוד. ראינו את האהבה השוררת בתוך עם ישראל בימים האלה ולראות את הילדים והנוער ביחד עורר בנו התרגשות רבה ממימוש המטרות שלנו בחטיבה לחינוך ולקהילה, בנוגע לחיבור כאמור בין עם ישראל לארץ ישראל, וכן למורשת ישראל ולזהות היהודית שלנו".

ג'רבי מוסיף כי הפעילות שהחלה בטקס הנטיעות המרכזי בירושלים תימשך בכל רחבי הארץ, בדגש על אוכלוסייה שפונתה מביתה עקב המלחמה. "לאורך כל המלחמה סייענו למפונים בדרכים שונות. אנחנו גם נערוך עבורם בבתי המלון בעיר וביישובים של מפונים סדרי ט"ו בשבט וכן גם בקרב חיילים ופצועים בבתי חולים כדי לגעת בכל חלקי העם, במיוחד בתקופה זו".

מאיה מועלם, תלמידת כיתה ד' בבית ספר מנשה אלישר, סיפרה על החוויה המיוחדת באירוע: "הגענו לנטוע עצים ולפעילויות יחד עם קק"ל, בגן העץ שקק"ל חידשה והשקיעה בו ממש. מאוד נהניתי מהטיול לפארק, מהנטיעה ומהסדנא להכנת אדנית מעץ. כיף לנו שיצאנו לטייל בטבע ולחגוג את החג של העצים".

יפעת עובדיה-לוסקי נוטעת עם תלמידה,
יפעת עובדיה-לוסקי נוטעת עם תלמידה,צילום: אלכס קולומויסקי, ארכיון הצילומים של קק"ל

קק"ל נוטעת את המחר ומזמינה אתכם לחגוג את חג האילנות עם מגוון אירועים ופעילויות, ביערות בפארקים ובאתרים שונים ברחבי הארץ (ללא תשלום).

לחצו כאן לפרטים נוספים באתר קק"ל