וירוס
וירוסצילום: איסטוק

קבוצת מדענים מרחבי העולם מזהירה כי האנושות עלולה לעמוד בשנים הקרובות בפני מגיפה עולמית חדשה, עקב ההתחממות הגלובלית.

לטענת המדענים, ההתחממות של כדור הארץ תביא להפשרת להפשרת קרקעות שקפאו (קפאת-עד) ולשחרורם של נגיפים עתיקים שקפאו תחת האדמה ועלולים להתפרץ מחדש. המדענים טוענים כי חלק מהנגיפים, שזכו לכינוי "נגיפי מתושלח" או "נגיפי זומבי" כבר בודדו על ידי מדענים שהעלו חשש כי הם עלולים לגרום למגיפה עולמית של מחלות עתיקות יומין שיתפרצו מחדש.

החשש הביא חלק מהמדענים להתחיל בתכנון של ניטור הרשת הארקטית שתאתר מקרים מוקדמים של מחלה הנגרמת על ידי מיקרואורגניזמים עתיקים, תספק הסגר וטיפול רפואי לאנשים שנדבקו בנגיפים העתיקים במטרה לעצור התפרצות, וכן למנוע מאנשים נגועים לעזוב את האזור בו הם נמצאים.

ז'אן מישל קלברי, גנטיקאי מאוניברסיטת מארסיי, הוביל בשנת 2014 צוות של מדענים שבידדו נגיפים חיים בסיביר והראו שהם עדיין יכולים להדביק אורגניזמים חד-תאיים, למרות שהם נקברו בקפאת-עד במשך אלפי שנים. "כרגע, ניתוחים של איומי מגיפה מתמקדים במחלות שעלולות להופיע באזורים הדרומיים ואז להתפשט צפונה.

לעומת זאת, תשומת לב מועטה ניתנה להתפרצות שעלולה להופיע בצפון הרחוק ולאחר מכן לנדוד דרומה, ואני מאמין שזו טעות. יש שם נגיפים שיש להם פוטנציאל להדביק בני אדם ולהתחיל התפרצות מחלה חדשה", אמר ז'אן-מישל קלברי.

הוירולוגית מריון קופמאנס מהמרכז הרפואי ארסמוס ברוטרדם מסכימה כי מגיפה חדשה עלולה להתפרץ בשנים הקרובות. "אנחנו לא יודעים אילו וירוסים מסתתרים שם בקרח, אבל אני חושבת שיש סיכון אמיתי שאולי יש אחד שיכול לעורר התפרצות מחלה, לדוגמא צורה עתיקה של פוליו. אנחנו צריכים להניח שמשהו כזה יכול לקרות", אמרה קומפאנס.