פסגת נאט"ו, ארכיון
פסגת נאט"ו, ארכיוןצילום: רויטרס

בעוד תשעה חודשים תסתיים כהונתו של ינס סטולטנברג כמזכ"ל נאט"ו אחרי עשור בתפקיד. הוא אחד מהאנשים שמילא את הכיסא במשך הזמן הארוך ביותר בהיסטוריה של הברית הצבאית.

נאט"ו, ארגון האמנה הצפון אטלנטית, היא למעשה ברית צבאית יוקרתית אליה מנסים להצטרף שלל מדינות, בהן אוקראינה, בין היתר בזכות הסעיף החמישי לפיו כל מדינה חברת שתתוקף, שאר המדינות יגיעו לעזרתה.

הסעיף נוסח בראשית המלחמה הקרה, למקרה שברית המועצות תפתח במתקפה על אחת מחברות הברית, דבר שלא קרה.

למרות שהסעיף הופעל רק פעם אחת בהיסטוריה, אחרי פיגועי ה-11 בספטמבר, נאט"ו מסייעת בנשק ומהווה את אחד האיובים הגדולים של נשיא רוסיה פוטין, כשכבר בימי ברית המועצות הוקמה "ברית ורשה" כמענה אנטי מערבי.

הבחירה

בנאט"ו מעוניינים לבחור את המנהיג בלי הסחות דעת כשבתקופה הקרובה מדינות החברות בברית יכנסו לבחירות בפרלמנט האירופי ולבחירות לנשיאות ארה"ב.

כמעט כלל מזכ"לי הארגון היו בעברם ראשי ממשלות או שרים בכירים, דבר שיקרה כנראה גם במקרה הנוכחי, כשעדיין לא ברור באופן מובהק מי יקבל לידיו את המשרה היוקרתית והמורכבת.

לאורך העשור האחרון התמודד סטולנברג עם שורה של אירועים בהצלחה, בהם הפלישה הרוסית לאוקראינה וכן קיבל קרדיט רב על שהצליח פעמים רבות "להרגיע" את נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ.

דרישות התפקיד

בצל מלחמה באוקראינה ושינויים גלובליים, כנראה המזכ"ל הבא יהיה צריך להיות מצד אחד לדעת להתנגד לרוסיה, אך מצד שני, לא להוביל להסלמה.

הליך הבחירה עצמו נעשה בעיקר עם הרבה מאוד דיפלומטיה מאחורי הקלעים, כשפעמים רבות ארה"ב נחשבת ל"ממליכת המלכים", כשלמעשה מעולם לא מינתה מזכ"ל מטעמה, כשעל פי המסורת בארגון, המזכ"ל נבחר ממדינה אירופית החברה בברית.

היחסים הטובים עם טראמפ הועילו | טראמפ עם מזכ"ל נאט"ו, ארכיון.
היחסים הטובים עם טראמפ הועילו | טראמפ עם מזכ"ל נאט"ו, ארכיון.צילום: רויטרס

בורסת השמות

בין השמות הפוטנציאליים להוביל את 31 המדינות החברות בברית היו מדה פרדריקסן, ראש ממשלת דנמרק וכן בן וואלס, מי שהיה עד לאחרונה שר ההגנה הבריטי ואחת מהדמויות המוערכות באירופה.

יחד עם זאת, נראה כי שני השמות הללו ירדו מהפרק אחרי שהשניים נפגשו עם ביידן בנוגע לסיכויים והבינו כי הוא לא גבוה בכלל.

שלושת השמות המובילים כעת הם קאיה קאלאס, ראש ממשלת אסטוניה, קרישיאניס קרינש, לשעבר ראש ממשלת לטביה וכיום שר החוץ במדינה ומארק רוטה, ראש ממשלת הולנד היוצא.

רוטה הוא ככל הנראה המועמד המוביל, בין היתר בשל העובדה שכיהן במשך שנים רבות כראש ממשלת הולנד ונחשבת לאדם מאוזן מאוד ומפויס מאוד.

שני המועמדים האחרים מגיעים ממדינות בלטיות, דבר שמוריד את סיכוייהם בשל היחסים שהיו למדינות עם רוסיה, שכעת מנהלת מלחמה בסמוך לגבול נאט"ו.

בקרב המועמדים הבלטים טוענים מנגד כי פסילה על רקע זה לא הוגנת, בין היתר בשל העובדה שבשניים האחרונות כמעט ואין יחסים דיפלומטיים עם מוסקבה.

רוטה מביא איתו נדוניה נוספת, היחסים הקרובים עם דונלד טראמפ, שאם במקרה יחזור לבית הלבן, הדבר עשוי להועיל לברית בין היתר בשל החשש שטראמפ יעצור תקציבים לברית.