לוחמי מילואים. ארכיון
לוחמי מילואים. ארכיוןצילום: צילום: TPS

במכתב ששיגרו ראשי פורום המכללות הטכנולוגיות לחברי כנסת ולראשי הוועדות הרלוונטיות בכנסת, הם קוראים להשוות את זכויות הסטודנטים במכללות הטכנולוגיות של מה"ט (המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ובמדע) לאלו של הסטודנטים באוניברסיטאות ובמכללות השייכות למועצה להשכלה גבוהה.

במכתב, המופנה גם לראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שר הביטחון יואב גלנט ושר העבודה יואב בן צור, כותבים ראשי הפורום כי "בחלק גדול מהצעדים הנעשים בימים אלה לשם הקלה על הסטודנטים המילואימניקים במערכת ההשכלה הגבוהה – כמו הענקת מלגות סיוע כלכליות לאוכלוסיות הזקוקות להן - נפקד מקומם של הסטודנטים הלומדים במכללות הטכנולוגיות, כמכללות ציבוריות המתוקצבות על ידי המדינה, מתוך הקצאה חסרה".

בראיון לערוץ 7 מציגה את הרקע לדברים ד"ר יוכבד פנחסי אדיב, יו"ר פורום המכללות הטכנולוגיות ומנהלת המכללה להנדסאים אריאל, "חוק זכויות הסטודנט לא מכליל בצורה מלאה את הסטודנטים בהשכלה הטכנולוגית אל מול הסטודנטים במערכת האקדמית". לדבריה, "יש היום כ-300 אלף סטודנטים במדינת ישראל, 11 אחוז מתוכם, כ-35 אלף סטודנטים, לומדים במכללות הטכנולוגיות. למרות היותם חלק מאוד משמעותי מכלל הסטודנטים במדינת ישראל, הסטודנטים משרתי המילואים בהשכלה הטכנולוגית זוכים לפחות הקלות בהשוואה לעמיתיהם במערכת האקדמית".

"אנחנו מבינים שמדובר במערכות שונות. ועדיין, לא מתקבל על הדעת שכספי סיוע המופנים לסטודנט מילואימניק באקדמיה, לא יינתנו בחלק היחסי למקבילו הלומד במכללה טכנולוגית", דברי פנחסי-אדיב.

אז היכן בדיוק מתגלה אי השוויון? פנחסי-אדיב מפרטת: "יש מספר הקלות שניתנות במערכת האקדמית, כמו ציון קורסים כמעבר, או פטור מנקודות זכות, שאנחנו, במכללות הטכנולוגיות, לא יכולים לאפשר. למה? כי הסטודנטים אצלנו, בניגוד למערכת האקדמית, נבחנים במבחני הסמכה. אלו מבחנים של הרגולטור שכל סטודנט לתואר הנדסאי מחויב בהם. לנו, מנהלי המכללות הטכנולוגיות, אין אפשרות לפטור את הסטודנטים שחזרו ממילואים מקורס זה או אחר היות והחומר מוביל להתמקצעות בקורס אחר – המוביל להסמכה".

עוד מוסיפה פנחסי-אדיב ואומרת כי "הפער בתקצוב בין המכללות הטכנולוגיות למערכת האקדמית, הוביל את מובילי המדיניות להחליט שסטודנט מילואימניק יזכה לתמיכה של 2,400 שקל בלבד, שישמשו להשלמת לימודיו. כדי לסבר את האוזן, 2,400 שקלים יכולים לתקצב 10 שעות השלמה לסטודנט שחזר ממילואים- טיפה בים לעומת הכמות הנדרשת. אנחנו מחויבים ורוצים לתת לסטודנטים משרתי המילואים, שרבים מהם סיכנו את חייהם כדי להגן על כולנו, את ההשלמה המקיפה והטובה ביותר. עם כל הרצון הטוב, יקשה עלינו לעשות זאת עם 2,400 שקל לסטודנט, כשהסטודנטים משרתי המילואים משתחררים בזמנים שונים ונדרשת עבודה פרטנית".

לדבריה, התקצוב הנדרש לסטודנט לטובת השלמה ראויה גבוה פי כמה. "על חודש שלם שסטודנט לא היה במערכת אנחנו מחויבים לספק לו מורים פרטיים, חונכים, ולעתים מעבדות נוספות. העלות המשוערת של כל המעטפת הזו נעה סביב 8,000 שקלים. זה אולי נשמע בומבסטי, אבל בעולם של לימודים אלו לא סכומים גבוהים. צריך לזכור – המכללות הטכנולוגיות לא משופעות בתקציבים. אין אצלנו מה שמכונה 'שומנים'. אם המדינה לא תקצה לסטודנטים שחוזרים ממילואים את התקצוב המינימלי, תצומצם היכולת להשלמה איכותית".

"סוגיה כואבת נוספת שבה הסטודנטים במכללות הטכנולוגיות מופלים מתבטאת במלגות הסיוע, הניתנות לסטודנטים הזקוקים לסיוע כלכלי", היא אומרת ומפרטת, "במערכת האקדמית מלגות הסיוע, Mel-Go, עומדות על 127 מיליון שקלים. לסכום הזה כבר הוסיפו 63 מיליון שקלים לשנתיים הבאות. במקביל, הסטודנטים שלנו, הלומדים במסלולי הנדסאים, מקבלים בסך הכל 2 מיליון שקלים. זהו סכום שנותר לאחר ביטול הקצאה ונשאר קפוא".

"מי שנפגעים מכך הם בדיוק הסטודנטים המשוועים לסיוע הזה, חלקם אחרי שחזרו משירות מילואים ממושך. נדרשת חקיקה מיידית שתעדכן את נתח כספי הסיוע לסטודנטים הלומדים במכללה טכנולוגיות. מתוך כ-35 אלף סטודנטים במכללות הטכנולוגיות, כ-3,000 היו בחזית הלחימה. כספי הסיוע צריכים להינתן בהתאם".

"צריך להבין", היא אומרת, "רוב הלימודים אצלנו הם לימודים מעשיים, כאלה שדורשים מעבדות, תרגולים וכיוצא באלה. כדי שנוכל לסייע לאותם סטודנטים לסגור את הפער הלימודי שנוצר בעקבות גיוסם, כדי שנוכל לאפשר להם ללמוד ולהקל במעט את הפן הכלכלי, המדינה מוכרחה לספק את התמיכה הנדרשת. זו לא גחמה שלנו אלא אינטרס לאומי מהמעלה הראשונה".

"אנחנו עוסקים בסקטור היצרני ביותר. בוגרי המכללות הטכנולוגיות תורמים לפריון המשק והם, בסופו של דבר, מנוע הצמיחה של ישראל. בהקשר הזה, אני מוכרחה לציין את יו"ר התאחדות הסטודנטים, אלחנן פלהיימר, השותף עימנו במניעת האפליה ונאבק יחד איתנו לטובת הזכויות שלהם".