משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות בשיתוף ההסתדרות הציונית העולמית והסוכנות היהודית מפרסמים את דו"ח האנטישמיות לשנת 2023 המצביע על עלייה של מאות אחוזים בהתנכלות ליהודים.
על פי הנתונים נרשמה עלייה חדה של 33% בכמות האירועים האנטישמיים האלימים, לרבות 6 מקרי רצח. 46% מהאירועים נרשמו בארה"ב ו-48% מהאירועים בוצעו אחרי ה-7 באוקטובר.
זינוק מדאיג של 1,200% נרשם בכמות הפוסטים שהכילו תוכן אנטישמי אלים שקרא לאלימות נגד יהודים וישראלים.
מאז ה-7 באוקטובר התרבו משמעותית מקרי האנטישמיות בעולם: עלייה של 512% באירועים האנטישמיים הורגשה בבריטניה, 738% באוסטרליה, 400% בצרפת, 800% בקנדה, 320% בגרמניה.
בארה"ב, בחודשיים שלאחר הטבח בעוטף עזה נרשמה עלייה של 337% באירועים האנטישמיים, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2022, וכן נרשם המספר הגבוה ביותר של תקריות אנטישמיות לפרק זמן של חודשיים, מאז החל להתבצע תיעוד מסודר (1979).
במסגרת זו, נרשמו כ-200 הפגנות בהן נרשמו ביטויים אנטישמיים, אנטי-ציוניים או שכללו תמיכה בטרור, נמצאה עלייה של 919% בכמות הפוסטים האנטישמיים במרחב המקוון ושל 540% בכמות איומי השווא בהטמנת פצצות כנגד מוסדות יהודיים ובתי כנסת.
בקמפוסים במדינה, נרשמה עלייה של 700% בכמות האירועים האנטישמיים שנרשמו בקמפוסים, כאשר 54.5 מהסטודנטים היהודים בארה"ב אינם מרגישים בטוחים מבחינה פיזית בקמפוסים, ומעל שליש מהסטודנטים היהודים בארה"ב נאלצים להסתיר את זהותם היהודית.
מחקרים שפורסמו בשנה החולפת מצביעים על כך שלמימון זר הניתן לאוניברסיטאות בארה"ב, גם ממדינות בעלות משטר אוטוקרטי (חלק ניכר מהן מהמזרח התיכון, בדגש על קטאר), יש השפעה ישירה על עלייה בהיקף האנטישמיות ובשחיקת ערכים דמוקרטיים במוסדות ההשכלה הגבוהה בארה"ב. מגמה זו, התבטאה בית שאת על רקע התבטאותן של שלוש הנשיאות של האוניברסיטאות הגדולות בארה"ב, לפיה קריאות להשמדת עם כלפי יהודים אינן בהכרח מהווה עבירה על כללי ההתנהגות באוניברסיטאות.
בצרפת, דווחו מאז תחילת המלחמה כ-1,800 אירועים אנטישמיים, יותר מפי ארבעה בהשוואה לשנת 2022 כולה. אירועים אלו, כללו, בין היתר, דקירה של אישה יהודייה, אשר על ביתה צויר צלב קרס, תקיפות של נערים ברחובות, שריפת דלתות בתיהם של יהודים וסימון מגני דוד על בתים של יהודים בפריז בפרבריה. מגמות אלו, התבטאו, בין היתר, בעלייה של 430% במספר הבקשות לעלייה לישראל מצד יהודי צרפת מאז תחילת המלחמה.
בבריטניה, נרשם בפרק הזמן שמאז ה-7.10 מספר האירועים הגבוה ביותר שנרשם במדינה מאז החל התיעוד בשנת 1984 ובעלייה כללית של 512%, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2022. על רקע האירועים, סקרים שפורסמו מציגים כי קרוב למחצית מיהודי בריטניה שקלו לעזוב את המדינה, כי 60% מהיהודים חוו בעצמם אירוע אנטישמי או מכירים יהודי אחר שחווה אירוע אנטישמי מפרוץ המלחמה, וכמחצית מהם אינם חשים ביטחון ברחובות המדינה מאז ה-7/10.
בגרמניה נרשמו במדינה 29 אירועים אנטישמיים ביום ממוצע, זאת בהשוואה ל-7 אירועים אנטישמיים ביום ממוצע בשנת 2022 (עלייה של 320%). בעקבות כך, כ-80% מהקהילות היהודיות במדינה דיווחו כי הן חשות חוסר ביטחון, ומדווחות כי עיקר האיום טמון במהגרים ממוצא טורקי וערבי ובחוגי השמאל במדינה.
הדו"ח כולל המלצות ל"מעבר ממגננה למתקפה כנגד מחוללי אנטישמיות מרכזיים". זאת באמצעות "הגשת תביעות כנגד פשעי המלחמה של ארגון הטרור 'חמאס', וידוא שראשי הארגון לא יוכלו לנוע בחופשיות בעולם, וגביית מחיר ממדינות המארחות את ראשיו או תומכות בו".
כמו כן ממליצים מחברי הדו"ח לעודד "חשיפת קמפוסים שאינם בטוחים לסטודנטים יהודים ומרצים המפלים לרעה יהודים או תומכים בארגון הטרור 'חמאס'", וכן "יצירת מרחב הרתעתי וגביית מחיר ממחוללי אנטישמיות מרכזיים בקמפוסים".
שר התפוצות והמאבק באנטישמיות עמיחי שיקלי אמר כי "העם היהודי לא חווה מאז שנות השלושים של המאה הקודמת עוצמות כאלה של שנאה - אז הייתה זו תורת הגזע הנאצית, שסללה את הדרך לקטסטרופה, והיום זוהי השנאה האובססיבית כלפי מדינת ישראל. דמוניזציה, דה-לגיטימציה וסטנדרטים כפולים, שלושת ה-D שהגדיר נתן שרנסקי, הם הביטוי לשנאה הישנה-חדשה, התובעת לשלול מהעם היהודי את זכותו להגדרה עצמית ולהציג את הציונות, מהמופלאות והצודקות שבתנועות הלאומיות בעת החדשה, כ'מפעל קולוניאליסטי וגזעני'".
"סביב כל עימות צבאי בין ישראל לארגוני הטרור בלבנון, ביו"ש או בעזה עולה גובהם של גלי השנאה, אשר הגיעו עתה לשיא חסר תקדים באירועי ה-7/10 והמלחמה שפרצה בעקבותיהם. הבנת עומקה של תופעת האנטישמיות, המתאימה את עצמה כמוטציה למציאויות חדשות, היא תנאי הכרחי להתמודדות אפקטיבית", דברי שיקלי.
יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית יעקב חגואל הוסיף, "בשבעה באוקטובר פרצה מלחמה נגד העם היהודי כולו. האנטישמיות הרימה ראש בצורה דרמטית כשהיא באה לידי ביטוי בכל האופנים האפשריים, מהמרחב הווירטואלי ועד למרחב הציבורי והאישי. ההסתדרות הציונית העולמית תמשיך לחזק את העם היהודי. אנחנו עם אחד, נמשיך עם התמיכה והערבות ההדדית נחזק את הזהות היהודית ויחד ננצח".
ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית העולמית רחלי ברץ ריקס אמרה כי "נתוני האנטישמיות הגבוהים ביותר בשנת 2023 ביחס לעשורים האחרונים מחדדים היום יותר מתמיד שהנושא אינו עומד בראש סדרי העדיפויות העולמי. העלייה החדה שהגיעה בעקבות אירועי הטבח של ה-7 באוקטובר מציגה את הצורך המיידי בגיבוש תכנית עבודה לאומית בהובלתה של מדינת ישראל על כלל מוסדותיה: למניעת הכחשת שואה, החמרת האכיפה על אירועי אנטישמית והטמעת תכניות חינוך ייחודיות וייעודיות לנושא ההסברה ומניעת אנטישמיות בבתי ספר, אוניברסיטאות ומכללות ברחבי העולם".
ייו"ר הסוכנות היהודית, דורון אלמוג, סיכם: "בימים אלה, כאשר בעולם כולו רוחשות רוחות של שנאת יהודים והאנטישמיות מרימה את ראשה המכוער, שליחי ושליחות הסוכנות היהודית ניצבים בחזית העשייה מעבר לים - בקמפוסים ובקהילות היהודיות על מנת להביא את סיפורה של מדינת ישראל ואת הערכים שמובילים את החברה הישראלית בשבר הגדול ביותר שהיא מצויה בו. הימים הקשים הללו חושפים את הפנים היפות של העם היהודי. הקהילות היהודיות עומדות לצידנו ולוקחות חלק במשימת שיקום המדינה. נוסיף ונביא צעירים מהתפוצות לישראל על מנת ללמוד ולחוות את ישראל בצורה בלתי אמצעית וליצור גשר חי בין ישראל לעולם. תמיד נחתור לבניית חברת מופת בישראל המבוססת על ערבות הדדית ואהבת אדם".