מקבלי הפרסים
מקבלי הפרסיםצילום: יוסי זליגר, ארכיון הצילומים של קק"ל

קק"ל בשיתוף עם JNF-קנדה העניקו את פרס האקלים השנתי (Climate Solution Prize) בהיקף כולל של מיליון דולר לשלושה מחקרים פורצי דרך של מדענים ישראליים בתחומי אנרגיה מתחדשת וצמצום פליטת גזי החממה לטיפול במשבר האקלים הגלובלי.

הפרס הוענק באירוע שהתקיים במשרדי Startup Nation Central בתל אביב בהשתתפות משלחת של 20 נציגי JNF-קנדה המקיימים בימים אלה ביקור הזדהות בישראל.

פרופ' מני שלום מאוניברסיטת בן גוריון זכה בפרס על מחקרו בתחום סוללות אבץ-אוויר נטענות. במסגרת המחקר מפותחות סוללות אבץ אוויר נטענות בעלות ייעילות אנרגטית ועמידות גבוהות, כחלופה לסוללות הליטיום הקלאסיות שמזהמות את הסביבה, הן בהליך יצורן והן לאחר הטמנתן.

פרופ' בריאן רוזן מאוניברסיטת תל אביב זכה בפרס על פיתוח שיטה יעילה לייצור אמוניה ירוקה כמקור אנרגיה וביטחון תזונתי שיכולה לשמש לייצור מיימן ירוק כמקור דלק נקי ומשמעותי להפקת חשמל ולטובת יישומים שונים.

פרופ' שני בארת' ופרופ' יחזקאל קשי מהטכניון זכו בפרס בגין שימוש בציאנו בקטריה כחומר הדבקה לבנייה ירוקה. במסגרת המחקר נעשה פיתוח טכנולוגיה לשימוש בציאנו בקטריה במלט בנייה. באמצעות חומר זה הבניין יספח פחמן דו חמצני במקביל להפחתת פליטת גזי החממה בהליך ייצור המלט.

זוהי השנה השנייה בה מוענק הפרס, שהוא למעשה תמריץ המחקר הכספי הגדול מסוגו בישראל, במטרה לקדם ולעודד את המחקר האקדמי בישראל לטובת מציאת פתרונות מדעיים לטיפול במשבר האקלים הגלובלי.

המענק הכספי לצד ההכרה יוצאת הדופן שיקבלו החוקרים לטובת המשך מחקריהם, יאפשר לתמוך ולזרז את מחקריהם ולהשפיע בצורה משמעותית על הפחתת פליטת גזי החממה ויצירת שינוי אקלימי לטובת כלל האנושות.

צילום: יוסי זליגר, ארכיון הצילומים של קק"ל

ד"ר דורון מרקל, המדען הראשי של קק"ל, אמר כי "השנה הוגשו הצעות ברמה גבוהה ביותר שנבחנו על ידי ועדת שיפוט מטעם קק"ל, שכללה מדענים בכירים בתחומים הרלוונטיים מגופי אקדמיה ומחקר". לדבריו, "למחקרים הזוכים בפרס האקלים יש פוטנציאל להשפיע משמעותית על הורדת ריכוז גזי הפחמן באטמוספירה באמצעות מעבר לאנרגיות מתחדשות והפחתת פליטת גזי החממה או לכידת הפחמן באמצעים טבעיים או מלאכותיים".

גלית לוי, העומדת בראש Climate Solution Prize ב-JNF -קנדה, אמרה כי "מחקרים אלה נוגעים בכמה מהאתגרים הדחופים ביותר איתם מתמודד העולם סביב משבר האקלים. המובילות הטכנולוגית של ישראל בכל הקשור להתפלה, אגריטק, מכוניות אוטונומיות, טיפול בפסולת, תחבורה ירוקה ואנרגיה מתחדשת – כל אלה מבססים את ישראל כמוקד מחקר ופיתוח במגוון רחב של תחומי טכנולוגיה ירוקה. פרס האקלים יסייע לתמוך ולקדם את המעמד המוביל של ישראל בתחום וכך להיות חלק מהמאבק הגלובלי בהשפעות משבר האקלים המשפיעים ישירות על איכות חייהם של מיליארדי איש בעולם ופוגעים באינטרסים הלאומיים של מדינות".

ג'ף הארט, יו"ר ה-Climate Solution Prize, אמר כי "בחודשים האחרונים קיבלנו עשרות מועמדויות מצד חוקרים במוסדות המחקר המובילים בישראל שהתחרו על הפרס של JNF – קנדה יחד עם שותפינו – קק"ל ו – Start-Up Nation Central. פעם נוספת נוכחנו בחזון ובהשראה של הקהילה המדעית בישראל והחידושים יוצאי הדופן בתחומי ClimateTech שונים ואנו מברכים את שלושת הזוכים על הישגיהם המדעיים".

מנתוני Startup Nation Central עולה כי כיום פועלים בישראל מעל 850 חברות סטארט-אפ בתחומי ClimateTech אשר הופכים את ישראל לשחקן משמעותי בזירה הגלובלית ומבססים אותה בקדמת המדינות המובילות במאבק במשבר הסביבתי.

על רקע ההשפעות השליליות של המשבר האקלימי, מילארדי דולר מושקעים כיום בפיתוח פתרונות טכנולוגיים בתחום ומעמדה המוביל של ישראל יכול להפוך למנוע צמיחה חשוב ברמה הלאומית לצד פיתוח שיתופי פעולה עם מדינות אחרות הפעילות בתחום. בחודש הבא, Startup Nation Central תעניק מענקי תמיכה בהיקף כולל של מיליון דולר ליזמים וחברות סטארט-אפ מבטיחות בתחומי ה – ClimateTech.