בשבוע שעבר התקיים באו"ם אירוע מיוחד וחנוכת תערוכה לציון יום השואה הבינלאומי בהשתתפות משלחת ישראל לאו"ם, קרן קימת לישראל והארגון היהודי להשבת רכוש.
באירוע, בו חנכו תערוכה וספר מיוחד לציון יום השואה הבינלאומי, השתתפו עשרות שגרירים מרחבי העולם שהגיעו להדליק נר זיכרון, ולשמוע מקרוב על הגבורה היהודית ועל הבחירה בחיים לאחר התופת.
האירוע והתערוכה "עודנו כאן" מתמקדים בסיפוריהם של שורדי שואה, שהפגינו חוסן יוצא דופן ובנו את חייהם מחדש, מקבלים השנה חשיבות מיוחדת בעקבות הטבח הרצחני בעוטף עזה ב-7 באוקטובר, פעם נוספת רק בשל היותם יהודים.
התערוכה כוללת 34 צילומים ייחודיים המספרים על ניצחון החיים של שורדי השואה. הצילומים נבחרו מתוך אוסף של כ-400 צילומים שצולמו על ידי 320 צלמים בינלאומיים מ-30 מדינות שונות, בפרויקט שיזמו הצלמים ג'ים הולנדר ורינה קסטלנובו, ויאוגד בספר ייחודי ביוזמת קק"ל לזכרם של ניצולי השואה. התמונות שבתערוכה מדגישות את ניצחון החיים של ניצולי השואה.
במהלך האירוע, השמיע ניצול השואה נתן שפיר עדות אישית והוקרן סרט תיעודי קצר המציג ניצולי שואה ששרדו את זוועות ה-7 באוקטובר וסיפרו את סיפורם האישי.
יו"ר קק"ל, יפעת עובדיה-לוסקי, נשאה דברים באירוע: "כשנפתחו שערי מחנות ההשמדה בסוף מלחמת העולם השנייה המוני יהודים מצאו את עצמם מול עולם חרב. הם מצאו את עצמם בנקודת השפל הנמוכה ביותר בהיסטוריה. אבל בנקודה הזו הם מצאו את ההזדמנות לתקומה מחדש. ההיסטוריה של העם היהודי מלאה סבל ואימה. אבל דברי ימי העם היהודי אינם תולדות הפרעות: הם תולדות התקומות. הם תולדות הצמיחה, ההתנערות מעפר והתקווה לעתיד".
היא ציינה כי "מי שיקרא את הספר המיוחד שאנחנו משיקים היום בבניין האו"ם יראה את התקווה הזו בעיניים של שורדי השואה. בכל עמוד זוהרים החיים שהאנשים המופלאים האלה יצרו מחדש. הם הקימו מחדש את המשפחות, בנו מחדש את הקהילות והקימו את מדינת ישראל. זהו הניצחון האמיתי של העם היהודי על הנאצים".
מנכ"ל קק"ל, יובל ייני, הדגיש כי " באירוע שקק"ל יזמה לציון יום השואה הבינלאומי בבניין האו"ם בניו יורק הוצג אלבום שהופק במיוחד לאירוע זה ובו יש כ-400 תמונות עדכניות של ניצולי שואה שצולמו בשנים האחרונים ומתמקד בחיים ובהצלחות האישיות של הניצולים מרחבי העולם. זה אירוע מיוחד במינו שליווה את התערוכה".
לדבריו, "קק"ל לא מחכה רק ליום השואה כדי לעשות אירוע חשוב, אנחנו מבצעים במהלך כל השנה פעילויות לטובת ניצולי השואה. החטיבה לחינוך ולקהילה אצלנו בקק"ל מבצעת סיורים בכל הארץ עבור הניצולים, ובנוסף יש מפגשים וסיורים בחודש הלאום - וזה מאוד חשוב ומשמעותי לאוכלוסייה זו. אנחנו גם מחלקים מארזי מזון לפסח ולראש השנה עבור ניצולי השואה, בעיקר באמצעות מתנדבים צעירים".
אסתי גולדווסר, מנהלת המחלקה ליחסים בינלאומיים בחטיבה לגיוס משאבים וקשרי חוץ בקק"ל, ציינה כי "היוזמה לאירוע נולדה מיו"ר ועדת ניצולי שואה בקק"ל, סגן יו"ר דוד יערי, שיזם את הקשר עם משלחת ישראל לאו"ם כדי לקיים אירוע שהוא בעל חשיבות יוצא דופן בימים אלה, על רקע התגברות האנטישמיות".
גולדווסר הדגישה בדבריה: "חשבנו שבאו"ם, בהשתתפות שגרירים מעשרות מדינות שונות זו במה מצוינת לחזק את המודעות למאבק באנטישמיות ואנחנו מאוד גאים לקחת חלק באירוע חשוב זה. לאורך השנים אנחנו מאוד פעילים בקק"ל גם לטובת ניצולי השואה וגם להנצחת הנספים בשואה".
גולדווסר מספרת על פעילות ההנצחה הענפה של קק"ל. "אנחנו מקימים חורשות על שם קהילות שלמות שנכחדו, יש לנו את יער הקדושים שכולו מוקדש לזיכרון השואה ומי שהחל בנטיעתו הם שורדי שואה בשנות ה-50, ומאז ניטעו כשישה מיליון עצים ביער זה לזכר הנספים. יש ביער גם אנדרטה ענקית שנקראת 'שבילי האש' שתוכננה על ידי אמן ניצול שואה - נתן רפופורט. ביער מיוחד זה יש גם את 'חדר אנה פרנק'. כמו כן, בחורשות השונות מתקיימים גם טקסי זיכרון לאורך השנה ובפרט ביום השואה".
בנוסף, מפעילה קק"ל מיזם סיורים לניצולי שואה לאורך השנה -בו משתתפות רשויות מכל רחבי הארץ. המיזם מאפשר קבלת סיורים ופעילויות מושקעות לניצולי שואה, בהובלת מדריכי החטיבה לחינוך ולקהילה של קק"ל, במטרה לחבר אותם לערכי ציונות, אהבת הארץ, טבע, מורשת, סביבה ועוד.
אודיה ביליג, אחראית מיזמים קהילתיים ועולים חדשים בחטיבה לחינוך ולקהילה קק"ל, מספרת כיצד נולדה היוזמה: "במהלך תקופת הקורונה, לאחר שהייתה ניכרת התמודדות קשה של קשישים עם תופעת הבדידות, התחלנו בפעילות רבה למען ניצולי שואה, במטרה להפיג את הבדידות שלהם ולאפשר להם חוויה של ביחד - שמחברת אותם לחבריהם וגם לערכים של ארץ ישראל. בכל שנה אנחנו מקיימים סיורים רבים לניצולי שואה בסבסוד מלא של קק"ל - שמשלבים סיור בטבע ובאתרי מורשת מרכזיים ומספרים את סיפורה של הארץ".
היא מוסיפה כי "לצד זאת אנו מקיימים גם אירועי ט"ו בשבט ואירועים בחודש הלאום ברחבי הארץ, בשיתוף עם ארגונים שפועלים למען ניצולי שואה. כמו כן, פעמיים בשנה, לקראת ראש השנה ופסח, אנו מחלקים מארזי מזון מושקעים לכ-2,000 ניצולי שואה מהפריפריה הגיאוגרפית והחברתית, בסיוע בעל ערך חינוכי של מתנדבים צעירים, במטרה ליצור מפגש בן דורי ושמחה גדולה בקרב ניצולי השואה".
ביליג מסכמת: "אנחנו נחשפים לתגובות מאוד מרגשות של ניצולי השואה לפעילות. הם מספרים כמה זה מחזק אותם ומשפר את חייהם. אחד מניצולי השואה סיפר לנו בסיור לרגל ט"ו בשבט שהיער אמנם הציל אותו בימים האפלים ההם, המקום היה זכור אצלו באופן שלילי, ובאמצעות הסיורים איתנו התאפשר לו לייצר חוויה חיובית ביער, בשונה מהעבר".