להקה, אילוסטרציה
להקה, אילוסטרציהצילום: אייסטוק

מדענים מאוניברסיטת אקסטר בבריטניה טוענים כי נגינה בכל כלי נגינה או שירה מסייעים בצורה משמעותית לשמור על בריאות המוח בגיל מבוגר, שומרים על הזיכרון בצורה טובה, ומסייעים להתמודד עם משימות מורכבות גם בגיל מבוגר במיוחד.

המדענים חקרו את הנתונים של מעל 1,100 בני אדם מעל גיל 40, כאשר הגיל הממוצע עמד על 68.

במחקר נבדק האם משתתפי המחקר היו בעלי רקע במוזיקה, לרבות ניגון על כלי נגינה כלשהו או שירה במקהלה, וכן עם כמה מהם נהגו לקרוא או להאזין למוזיקה והיו בעלי יכולת מוזיקלית.

המדענים בדקו גם את בריאות המוח של משתתפי המחקר, כולל תהליכים נפשיים המסייעים בתכנון, התמקדות וזכירת משימות.

לאחר מכן השוו המדענים את הנתונים הקוגניטיביים בין אלו שעסקו במוזיקה למשתתפי המחקר שמעולם לא היו בקשר עם מוזיקה. בתוצאות המחקר, אותן הם מפרטים בכתב העת הרפואי International Journal of Geriatric Psychiatry הם טוענים כי נגינה בכלי נגינה שונים, בעיקר פסנתר, קשורה באופן ישיר לשיפור הזיכרון והתפקוד הביצועי.

גם ניגון על כלי נשיפה שונים הוכיח כי הוא משפר את היכולת הקוגניטיבית ובריאות המוח. לטענת המדענים הסיבה עשויה להיות "הדרישות הקוגניטיביות המרובות של הפעולות הקשורות בניגון בכלי נגינה".

אלו שלקחו חלק בשירה במקהלה היו בעלי יכולת קוגניטיבית ותפקוד מוח גבוהים יותר, לטענת המדענים היתרון בשירה הוא ככל הנראה בזכות ההיבטים החברתיים של חברות במקהלה או קבוצה.

פרופסור אן קורבט, שעמדה בראש המחקר, אמרה לרשת BBC כי "מכיוון שיש לנו בדיקות מוח רגישות כל כך למחקר הזה, אנחנו מסוגלים להסתכל על היבטים בודדים של תפקוד המוח, כמו זיכרון לטווח קצר, זיכרון לטווח ארוך ופתרון בעיות, וכיצד המוזיקה משפיעה על כך. אין ספק שזה מאשר ומבסס בקנה מידה הרבה יותר את מה שאנחנו כבר יודעים על היתרונות של מוזיקה".

"באופן ספציפי, לנגינה בכלי נגינה יש השפעה גדולה במיוחד, ואנשים שממשיכים לנגן עד גיל מבוגר ראו יתרון נוסף".