מדד השחיתות העולמי שמתפרסם הבוקר (שלישי) מעלה כי ישראל מדורגת במקום ה-33 עם 62 נקודות וירדה שני שלבים במדד אל מול השנה שעברה אז קיבלה את הציון 63.
מדובר משיפור משנת 2021, אז דורגה ישראל במקום ה-36 במדד עם ציון 59 - קרוב לציון 50, שהוא "הקו האדום" שממנו ומטה נמצאות המדינות הנתפסות כמושחתות ויש רבות כאלה.
מדד תפיסת השחיתות העולמי של ארגון השקיפות הבינלאומי (Transparency International) קיים משנת 1995 ומדרג מדי שנה 180 מדינות. מטרתו לאפשר לאנשי עסקים להעריך את מידת השחיתות במדינות שאיתן הם שוקלים לעשות עסקים.
בישראל המדד מתפרסם על ידי עמותת "שקיפות בינלאומית ישראל - שבי"ל", שהיא אחד מ-100 הסניפים של הארגון העולמי.
את רשימת המדינות הכי פחות מושחתות מובילה דנמרק ואחריה מדורגות פינלנד, ניו זילנד, נורבגיה, סינגפור, שבדיה, שווייץ, הולנד, גרמניה ולוקסמבורג.
במקום ה-27, נמצאת איחוד האמירויות ואחריה טייוואן, צ'ילה, איי בהאמה, כף ורדה, דרום קוריאה וישראל.
לאחר מכן מדורגת מדינות כמו ליטא, פורטוגל, לטביה, ספרד, קטאר, צ'כיה, איטליה, סלובניה, קוסטה ריקה, סלובקיה, קפריסין, סעודיה, מלטה וקרואטיה – שקיבלה את הציון 50.
בין המדינות המושחתות ביותר נמצאות רוסיה, ניגריה, איראן, לבנון, הונדורס, אריתראה, אפגניסטן, סודן, לוב, האיטי, צפון קוריאה, תימן, דרום סודן, סוריה וונצואלה. סומליה 'זכתה' בתואר המפוקפק של המדינה המשוחתת ביותר בעולם.
יו"ר עמותת שקיפות בינלאומית ישראל – שבי"ל, השופטת (בדימוס) נילי ארד, התייחסה לנתונים: "במהומה אשר פקדה בחטף את חיינו, עלינו לפנות מקום גם לחוסן הלאומי של ישראל, הדורש הקפדה על התנהלותה של המדינה כדמוקרטיה מהותית הדוחה מלפניה תופעות של שחיתות שלטונית. במסגרת ההערכה על התנהלותה של מדינה כדמוקרטיה מהותית, ניתן דגש מיוחד לקשר בין שחיתות שלטונית והשלכותיה לבין מערכת משפט חלשה הנתונה להשפעות זרות של המערכת הפוליטית".
"על רקע זה נמצא כי בשנת 2023 חלה ירידה בציון של ישראל לעומת הזינוק בציון במדד לשנת 2022, אשר גילם את השינוי המרשים ביותר מזה תשע שנים במיקומה של ישראל במדד תפישת השחיתות העולמי CPI. העלייה במדד 2022 שיקפה את ההתנהלות השלטונית בישראל באותה שנה, כדמוקרטיה ליברלית, תוך הקפדה על מערכת משפט חזקה ועצמאית, הגנה על שומרי הסף ותקשורת חופשית", הוסיפה.