ח"כ ורמ"ט אוגדת עזה לשעבר, אל"מ במיל' מוטי יוגב, טוען בשיחה עם ערוץ 7 כי את סוגיית החטופים יש לשקול מתוך ראיית האינטרס הלאומי הכללי, לצד הכאב הפרטי הגדול על החטופים.

"אני מכיר ומוקיר את תביעת המשפחות להחזרתם. הם נשבו בכישלון ההנהגתי שלנו, אבל עדיין עם ישראל כולו ומדינת ישראל, לא יכולים להעמיד את שיקולי הפרט לפני שיקולי הכלל. אנחנו מחויבים להשמיד את החמאס ולהחזיר את ההרתעה, כי היא משדרת גם ללבנון וגם לאיראן, ואם חס ושלום לא נהיה שם אז ההרתעה שלנו טובעת", מזהיר יוגב.

הוא מתייחס לדילמה אודות שחרור מספר רב של מחבלים בעסקה. "למרות שנשמעו מחלק מחברי הקבינט אמירות של 'חטופים תמורת הכל', אני סבור שזו לא עמדה מספיק אחראית. אנחנו יודעים מה המשמעות ושוקלים הכול. אנחנו לא יכולים להיכנע לעסקה כזו. בסוף עם כל הכאב הגדול של החטופים, זה הפרט מול הכלל, וזו דילמה שצריך לדון בה בכובד ראש ובכאב גדול, ואני רוצה לקוות שלא ייסוגו מהחשיבה הלאומית. כניעה פה עלולה להביא להתקפה יותר מקדימה בלבנון ובאיראן. אנחנו לא יכולים להראות להם חולשה, אנחנו צריכים להתחדש ולהתחזק".

לטענתו אחד הדברים שהביא את חמאס להתחזקות המשמעותית מבחינה צבאית היתה ההתנתקות. "מאז שהתעשתנו מהיום הנורא צה"ל עובד במיטבו במקצוענות אדירה, בסדיר ובמילואים, משר הביטחון ועד כל דרגי השטח. אני מודה, כאחד שתכנן את כיבוש עזה, זה לא דומה לחלוטין. כל התת קרקע והמתאר המורכב ביותר חייב לחימה והתמודדות מקצועית מאוד. צריך לומר, זה פרי הבאושים של ההתנתקות. שלושת רבעי מהרצועה כבר נכבש, וזה הרבה. טיהרו מעל הקרקע כבר מעל חמישים אחוז, ונשאר לנו את רפיח ומרחב פילדלפי, שצריך כמובן לכבוש גם אותם".

יוגב נשאל לדעתו לגבי הטענות להורדת הילוך בפעילות צה"ל ברצועה בשבועות האחרונים וענה, "היה צריך להמשיך בכל העוצמה, אבל עזה לא לבד. נתנו לעזה את סדר העדיפות בגלל החטופים והמכה הקשה שספגנו בשמחת תורה, אבל הגזרות האחרות ביו"ש ובלבנון זה בערך פי עשר בגודל הכוחות. לכן אין ברירה, אחרי המאסה המרכזית הזו צריך לתת לכוחות להתרענן ולהכין אותם גם ללבנון. אין לי ספק, הכוחות שיוצאים, יוצאים כדי לשמר כוח לזמן ארוך, בשביל להתכונן ללבנון".

"אני רוצה לשים את המילה הסכמה לאומית", אומר יוגב. "גאון מי שהמציא את הסיסמה 'ביחד ננצח'. ללא הסכמה לאומית של ביחד יהיה קשה לנו גם לנצח. אני חוויתי את זה במלחמת לבנון הראשונה, שהתחילו לפרוש מצה"ל וזה יצר קושי להתקדם בביירות ובמקומות אחרים. גם אם אני סבור שצריך לקיים התיישבות חזקה ברצועת עזה, עדיין אני חושב שצריך לעשות מה שאפשר בהסכמה לאומית".

"החמאס זה לא רק מה שאתה רואה מלמעלה. הם השליטו שם את שלטונם במערכת שחוויתי אותה כמפקד מגלן באינתיפאדה הראשונה. אז התחיל לצמוח ארגון החסד, יומיים אחרי פרוץ האינתיפאדה, כאשר ברור לגמרי שהוא רוצה לכבוש את דעת הקהל כדי להפוך אותו לג'יהאד, מהשייח'ים ועד מערכת החינוך והבריאות. אם אנחנו לא נפרק את המערכת הזו, ואם עדיין ימשיכו חמאס לתת את האוכל והחינוך, אז זה יצמח מחדש כי אנשים יהיו נאמנים לחמאס", הוא מוסיף.

בנושא השליטה בעזה בשנים הקרובות מביע יוגב את דעתו לפיה דרוש ממשל צבאי. "אותם ערבים בעזה יהיו נאמנים לשליט החזק, כי הם היו נאמנים הרבה יותר לנו עד הסכמי אוסלו. אז היה במנהל האזרחי אחראי לחינוך, שלא יהיו תכני טרור בבתי הספר. אני מדבר על ממשל צבאי אחוד עם מנהל אזרחי, שהמעטפת של המנהל האזרחי יחד עם שב"כ יחפש את כל הגורמים שאינם חמאסיים, ויש כאלה, אבל לא רשות פלסטינית ולא חמאס. הם רוצים להשמיד את ישראל וזה רק עניין של זמן מבחינתם, לכן אין לנו ברירה. שום גורם זר לא ייקח את ביטחונה של מדינת ישראל בידיו, ואם הוא יהיה אחראי על עזה, אז מהר מאוד תפיסת עולמם של האזרחים שם יהיה השמדת ישראל".

לגבי כנס ההתיישבות שנערך השבוע, בו קראו שרים וח"כים לצד אישי ציבור מהימין לקדם התיישבות ברצועת עזה כמענה למתקפת הטרור של חמאס, אומר יוגב: "אני בעד חזרה לא רק לגוש קטיף אלא להתיישבות גדולה ברצועת עזה, אני חושב שזה המפתח לביטחון. מי שרואה בנו הזויים, שיסתכל על המציאות. יחד עם זאת, אני שוב אומר הסכמה לאומית. כולנו רוצים שייבנה בית מקדש במהרה בימינו, אבל בשביל זה לא מספיק לדווח שבסוכות האחרון עלו להר הבית 1900 ויותר, אלא צריך שהעם ירצה. בשביל זה צריך לעבוד יותר על הזהות היהודית ועל השורשים".

יוגב מסביר איפה לדעתו הייתה הטעות בתפיסת הביטחון של ישראל, שהובילה לשיטתו לאסון ב-7 באוקטובר. "בנוגע לביטחון, העמידו אותה בעבר על שלוש רגליים: הרגל המודיעינית, הרגל ההרתעתית והרגל של המוכנות המתמדת. כשהיו שלושת הרגליים האלה לא התבלבלנו. רוב השנים החזקנו מעמד בשלושתם. אחר כך התחלנו לחבר לזה כל מיני רגליים, וזה בלבל את צה"ל. הוסיפו את הטכנולוגיה, הוסיפו את העורף, הכל נכון, אבל אני חושב שזה בלבל ונכשלנו בשלושת הרגליים האלה, צריך לחזור אליהם ולבנות מחדש".

"אני מודה שאני סומך על נתניהו בשלב הזה, ועדיין אני חושב שהאירוע הקשה שהיה בשמחת תורה מחייב ברמה הלאומית שתהיה הסכמה שכל עוד נלחמים אז כמה שיותר לשמר את האחדות, וכן לאחר מכן ללכת למערכת בחירות", טוען יוגב. "האם יצוצו כוחות חדשים? הכל יכול להיות. אנחנו מדינה יהודית ודמוקרטית ואני מאמין בזה. אנחנו חייבים את שני עמודי היסוד האלה להחזיק, וכן נצטרך ברגע מסוים להבטיח בחירות, והציבור יבחר. אני מאמין בציבור".