
פרופ' עומר מואב, המרצה לכלכלה באונ' רייכמן ואונ' ווריק, ומגיש הפודקאסט 'עושים חשבון', מסביר בשיחה עם ערוץ 7 על הנקודות החשובות בדו"ח של חברת דירוג האשראי moody's וקורא לממשלה לקחת אותו ברצינות וליישם את מרכיביו.
"קודם כל צריך לומר, הדו"ח אמור לשקף את המצב, הוא לא אמור ליצור מצב", פותח פרופ' מואב. "לכן את רוב ההשלכות השלילות של הדו"ח אנחנו כבר רואים במציאות ואלו לא נבואות לעתיד. כבר עכשיו מדינת ישראל מגייסת אג"ח בעלויות גבוהות משמעותית מבעבר. אלו דברים שהדו"ח סוקר. יחד עם זה, המחקר הכלכלי מראה שהדו"ח אכן ישפיע גם לעתיד. ברגע שיש חותמת כזו של חברת דירוג אשראי, אז אפשר שזה ישפיע לרעה על גיוס החוב של מדינת ישראל".
במענה לשאלה מה הדו"ח משקף, מסביר פרופ' מואב: "הדו"ח הוא למעשה תמונת מראה לעצמנו. הוא משקף תמונה קיימת. מה הם אומרים בעצם? הם מבקרים את הממשלה כשהם לא מבינים מה זה 'ניצחון מוחלט על חמאס', בלי להבין מה יהיה בצפון הארץ ומה יהיה ברמה הביטחונית בכלל. הם מבקרים את הממשלה בכך שהיא לא יודעת לקבל החלטות, ומנגד הם מחלקים מחמאות לסקטור העסקי ולמחאות האזרחיות שהיו נגד הרפורמה. הם כן קצת מחמיאים לממשלה על העלאת המע"מ והצעדים הכלכליים בתקציב", מסביר פרופ' מואב. "אותם מעניינת האיתנות של כלכלת ישראל. שהממשלה לוקחת ברצינות את מה שהם כותבים ופועלת בנושא".
פרופ' מואב נשאל האם ניתן לערוך מדגם מייצג לעניין הורדות דירוג של מדינות אחרות בעת מלחמה, ועונה: "המדגם של מדינות מפותחות שיש להם מלחמה הוא זניח, אז קשה לתת טענה רצינית השוואתית, לכן צריך להסתכל רק על המציאות הכלכלית בישראל. בנוסף צריך לומר שאלו הערכות וזה לא מדע מדויק. הם מצביעים על חולשות ועל חוזקות וצריך לקחת את זה ברצינות".
בתגובה לפרסום הדו"ח, טען שר האוצר סמוטריץ' כי הדו"ח מציג השקפה פוליטית של כותביו ולא ראייה כלכלית-מקצועית, לכך מגיב פרופ' מואב ואומר: "לדעתי סמוטריץ' לא צודק. אני חושב שהדו"ח מאוד מקצועי. אבל מה שמבלבל את סמוטריץ' או מה שהוא מנצל כדי לבלבל את הציבור, זה לטעון כאילו חברת מודיז עוסקת 'בפוליטיקה ולא בכלכלה', אבל זה לב ליבו של דו"ח דירוג אשראי. הרי כל דו"ח כזה עוסק בסיכוי שמדינת ישראל לא תעמוד בהתחייבויות ארוכות הטווח שלה. לכן האופציה להגיע להסדר מדיני או להמשיך במלחמה בטווח הזמן הארוך, אלו דברים קריטיים למדינת ישראל בעניין הדירוג שניתן. אי אפשר להתעלם מהם כשבונים כזה דו"ח".
פרופ' מואב נשאל איך ניתן לשפר בעתיד את דירוג האשראי של ישראל ומשיב: "אותי מעניינת הכלכלה, ואני חושב שהתשובה היא די ברורה. צריך לבצע סדרי עדיפויות אחרים בתקציב וצריך שאנו מגיעים למצב שבו תהיה לנו ממשלה מתפקדת. הם מבקרים בחריפות את הממשלה אבל לא רק את הראייה האסטרטגית ארוכת הטווח, אלא גם את הרמה העכשווית בה גם אנחנו כאזרחים רואים שהמשרדים לא מתפקדים ושאין פעילות תקינה".
לסיום נשאל פרופ' מואב האם לדעתו גם הדו"חות הבאים של סוכנויות הדירוג פיץ' ו-S&P יכללו הורדה בדירוג, וטען: "אני מניח שגם פיץ' וגם אס אנד פי יורידו. לגבי רמת הדירוג שניתנה לישראל ע"י מודיז, אנחנו עדיין ברמה טובה. יש כלכלה חזקה, יש תשתית אנושית טובה, ואפשר גם להגיד שהממשלה הזו לא תישאר לנצח, אז יש תקווה, על אף שבדו"ח מודיז מצביעים גם על הבעיות הדמוגרפיות ארוכות הטווח בהתייחס להשתתפות נמוכה בשוק העבודה של האוכלוסייה החרדית וההשפעות השליליות של זה על הכלכלה. לצערי זה אומר שגם אם נצליח לבנות ממשלה יותר סבירה מזו, העניין לא יחזיק לאורך זמן כי הדמוגרפיה החרדית תנצח פה בענק ונצטרך להתמודד גם עם זה כדי לשמר את רמת הדירוג הגבוהה שלנו".