רס"ן יאיר שטבון, סמג"ד בחטיבת הקומנדו, שלחם חודשיים ביו"ש ולאחר מכן עבר ללחימה בחאן יונס, מספר בראיון לערוץ 7 על התחושות בשתי הזירות תוך דגש על המתרחש ביהודה ושומרון, בה נראה לכאורה שיש מי שמבקש שלא להגדיר את הלחימה כמלחמה של ממש.
"יש לחימה משמעותית באיו"ש וצה"ל פועל בעוצמה. חשוב להגיד זאת", אומר שטבון הסבור כי השאלה המרכזית שיש לדון בה היא האם הלחימה הנוכחית מבטאת שינוי בתפיסה הכוללת של צה"ל, וכאן התשובה לא ממש ברורה.
יחידת המילואים שלו לבדה לכדה ועצרה כחמש מאות מחבלים בגזרת יהודה ושומרון וחיסלה עוד עשרות מחבלים חמושים "וזו רק יחידה אחת מבין רבות", הוא מדגיש ושב לקבוע כי "ישנה פעילות מאוד משמעותית, אבל לא בטוח שמדובר בשינוי תפיסה. שינוי תפיסה זה לא רק מבצעים כירורגים, אלא הכנסת מאסה של לוחמים ואמצעים וביצוע ניקיון של השטח והריסת תשתיות. כאשר אנחנו עובדים כירורגית ולא בצורה מאסיבית זה אומר שעדיין לא שינינו תפיסה".
לדבריו בהחלט יתכן וישנו היגיון לגישה זו שמשמרת את גזרת איו"ש כגזרת לחימה משנית, והיגיון זה כרוך ברצון שלא להתעמת עם שלוש גזרות במקביל. "אם המדינה אומרת שהיא לא יכולה להתעסק בכך כרגע כי יש את אתגר הצפון והדרום אני מבין את זה, ובלבד שיש הבנה שצריך טיפול שורש ביהודה ושומרון. צריך להכניס את יו"ש לתכנית העבודה". בהקשר זה הוא מציין גם את ההחלטה המדינית שמותירה את שיתוף הפעולה עם הרש"פ.
"באחד המעצרים בטול כרם היינו בבניין גבוה שממנו ראיתי קרוב אליי את כביש 6. ראיתי את המרחק והבנתי שלא הגיונית המציאות שבה אנחנו עסוקים במרדף ולכידת מחבלים במרחק שכזה מלב הארץ", אומר שטבון וקובע כי דווקא בג'נין הוא פגש הרבה יותר מחבלים חמושים מאשר בחאן יונס. "בעזה האויב בורח ותוקף מתוף פירים. יוצא, יורה ונעלם. רק לפעמים פוגשים גם חמושים בעיניים ומתבצעות היתקלויות פנים אל פנים, אבל לרוב האויב לא מחכה לנו. בג'נין ובשכם המפגש עם המחבלים הרבה יותר קרוב".
"המצב כרגע הוא שהצבא עובד חזק ביו"ש ולא נותן להם להרים ראש, אבל לא נצליח להיות באינטנסיביות הזו לאורך זמן. כמות המעצרים והפעילויות ביו"ש היא עצומה ושוות ערך להיקף המעצרים שבוצעו בשלוש השנים האחרונות ביחד. זו תחושת ביטחון אמיתית, אבל זה מצריך טיפול עתידי הרבה יותר משמעותי".
מוסיף שטבון וקובע כי עלינו "לצאת מהתמימות ולהבין שמבחינת האויב הפלסטיני הוא רוצה לעשות לנו בדיוק את מה שעשו לנו בדרום. אין כאן תפיסה אחרת בגלל ההבדלים בארגונים. התפיסה החמאסית שולטת בכל הארגונים. יו"ש חייב להיכנס לתכנית העבודה. ראינו את כמויות האמל"ח, המטענים והמעצרים שנמצאים בכל מקום בשטח".
על הלחימה בגזרת עזה מוסיף שטבון ומציין את מפגשיו כמי שמזה עשור מנהל בית ספר, עם בוגרי בית הספר כלוחמים. "פגשתי הרבה מאוד בוגרים בשטח, כמעט בכל גזרה. כשזה קורה בלב חאן יונס זה מרגש במיוחד. אמרנו עליהם שהם דור מסכים ללא יכולת התמודדות וללא חוסן, אמרנו שהם מפונקים, אבל בסוף פגשתי חבר'ה אריות! מדובר בחבר'ה שאחרי מפגש עם הרוגים ופצועים יודעים להרים את עצמם. זה דור שתמיד ידעתי שהוא כזה, אבל מי שאמר עליהם דברים צריך להתנצל".
"גם עולם המילואים פרע את הצ'ק. דיברו על צמצום עולם המילואים, אבל התבררה הרוח האדירה שהמילואימניקים הביאו לצבא. אנשי המילואים הביאו איתם מהבית התקפיות ורוח שנובעים מההבנה שמשהו צריך להשתנות".
אנחנו שואלים את שטבון איך לטעמו קרה שדור שהציבו בפניו לא מעט סימני שאלה על צדקת הדרך והזהות, דווקא הדור הזה הוכיח ומוכיח נחישות שכזו. "הדור הצעיר לא שבוי בקונספציות ותפיסת עולם", הוא משיב. "הדור הצעיר יודע לערער על מוסכמות ולשאול שאלות, וכשהוא מזהה חוסר אמת הוא מתיישר ומזדקף ולא מקבל את המציאות. לא היו לו לבטים כשהוא ראה מה קורה. יכול להיות שלעולם הישן לוקח יותר זמן להבין את הדברים".
עוד הוא מציין ומעיר כי הלחימה והמפגש עם הלוחמים בשטח "חידדו אצלי את הצורך שלא לחזור למנהיגות של קומבינות ושמור לי ואשמור לך. לא רוצים מנהיגות מפלגת. אסור לנו לחזור לשם ולהיכנע לאותם עשרה אחוזים שרוצים להחזיר אותנו לשם. העם נמצא במקום אחר. זה יקרה, גם אם זה לוקח יותר זמן".