נוצרים אוונגליסטים
נוצרים אוונגליסטיםצילום: באדיבות השגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים

מחקר חדש בנושא יחסי האוונגליסטים האמריקנים כלפי ישראל קובע כי התמיכה של צעירי האוונגליסטים צנחה ביותר מחצי תוך שלוש שנים.

ב-2018 יותר משני שליש מהצעירים האוונגליסטים תמכו בישראל (68.9%), אך תוך כמה שנים בלבד התרסקה התמיכה הזו ביותר מחצי – ל-33% בלבד.

לעומת זאת ניכר זינוק בתמיכה בפלסטינים: אם ב-2018 קצת יותר מ-5% בלבד מהאוונגליסטים הצעירים נטו להזדהות עם הפלסטינים, כמה שנים לאחר מכן התמיכה הזו קפצה פי 4 ל-24.3%.

ד"ר יואב פרומר, ראש המרכז לחקר ארה"ב באוניברסיטת תל אביב אמר כי "מזה כמה עשורים שממשלות ישראל – ובמיוחד ממשלות נתניהו – לוקחות כמובן מאליו את התמיכה האוונגליסטית ואף העדיפו לטפח אותה על פני קהלים אחרים בחברה האמריקאית - כולל יהודי ארה"ב".

""העובדה שקהלים עצומים בתוך החברה האוונגליסטית, שנוטה היסטורית להצביע למפלגה הרפובליקנית, מתרחקים מישראל, צריכה לעורר באופן בהול חשיבה מחודשת בקרב הדרג המדיני כדי שיפעל לטפח קשרים עם אותם קהלים חדשים שהולכים ומשנים את פניה הדמוגרפיים של ארה"ב – למשל ההיספניים והאסייתים. אם לא יעשו זאת, ובמהרה, כאשר ישראל תזדקק לעזרה אמריקאית בזמן חירום בעוד 10-20 שנה – לא בטוח אם יהיה שם מישהו שיסייע לנו".

פרופ' מוטי ענברי מאוניברסיטת צפון קרולינה שהשתתף במחקר אמר כי ""הדור הצעיר הנוכחי של אוונגליסטים גדל בסביבה תקשורתית שונה מאד מזו של הוריהם וסביהם. בעוד הדורות הוותיקים יותר היו עדים למאבקי ההישרדות של ישראל במזרח תיכון עוין, עבור הדורות הצעירים, ישראל מוצגת בתור התוקפן בזמן שהפלסטינים הם הקורבן. בשל ריבוי ההסתמכות של הדור הצעיר על רשתות חברתיות לצריכת המידע בנוגע לסכסוך, נוצרה "סערה מושלמת" שבה דורות שונים של אוונגליסטים מחזיקים בעמדות שונות בנושאים פוליטיים וחברתיים רבים – לרבות ישראל. עם זאת, ענברי מבהיר: "ככל שאנשים מתבגרים, ייתכן שגם הדעות שלהם ישתנו. אבל רק הזמן יוכיח אם המגמות הללו בקרב הצעירים יהפכו בעתיד לדעות המיינסטרים האוונגליסטי".

שותפו למחקר, ד"ר קיריל בומין מאוניברסיטת בוסטון אמר כי "יש סבירות גבוהה יותר כי אוונגליסטים מתחת לגיל 30 נחשפים גם לתקשורת לא אוהדת שמציגה את ישראל כתוקפן וגם למסורות דתיות שלא מייחסות חשיבות תיאולוגית רבה לתפקידו העכשווי של העם היהודי ומדינת ישראל".