מנכ"ל משרד הכלכלה אמנון מרחב התייחס לבעיית פועלי הבניה ברקע המלחמה ואמר כי הוא לא חושב שיוכלו להביא עשרות אלפי פועלים תוך חודשיים.
"אני פסימי ביחס ליכולת להביא עשרות אלפי עובדים זרים בטווח של חודשיים", אמר מרחב בוועידת עיר הנדל"ן.
"ב-7 לאוקטובר קרסו כמה קונספציות משמעותיות ביניהן הקונספציה של שוק העבודה הישראלי שנשען כולו על שני מקורות עיקריים: סין והפלסטינים. אנחנו מבינים כבר שנים שצריך להגדיל את כמות העובדים הזרים בייחוד בנדל"ן, זה אסון להישען על מקור אחד. עדיין האסימון שלנו לא נפל. יש אולי שניים-שלושה אנשים שמבינים את גודל המשבר. דווקא בדרג של הפקידות, עם עומק של בירוקרטיה שלא מוכנה לשחרר, אני מאוד מודאג שלא נוכל לשנות את התפיסות".
עוד אמר כי "אנחנו במשרד הכלכלה שתוך הממשלה, ובתוך המלחמה בכך. מצד אחד קיבלו החלטה לא להכניס פועלים פלסטינים. מצד שני, השר ברקת מבקש לכנס את הקבינט הכלכלי חברתי והוא לא התכנס כמעט חודשיים. ניסחתי הצעת פרקליטים להכניס 170 אלף עובדים זרים למדינת ישראל ולעדכן את הרגולציה".
"לפני יומיים הייתה ישיבה בדרג מנכ"לים. דרשתי שיאפשרו להכניס פועלים ממדינות שיש להם גם כוח אדם וגם תאגידי בניה שיוכלו להביא עובדים זרים מכל מדינה שהיא. עד היום רשות ההגירה והאוכלוסין מחייבת שזה יהיה רק בהסכמים בילטראליים. עד שהסכם נחתם לוקח 3-4 שנים, זה לא מתחבר עם המציאות. אני טוען שצריך לתת לקבלנים להביא עובדים זרים, הם יודעים לעשות את זה. העושק והקיפוח נגרם בשיטה הממשלתית הנוכחית של מכסות. השיטה היום של מכסות גורמת לסחר".
"לגבי דרישות האמריקאים, קראתי מה שהם כותבים והם לא מתנגדים לעובדים זרים, הם רוצים שתהיה פה אכיפה שתבטיח שהמעסיקים משלמים לעובדים את הזכויות שלהם. אם המדינה צריכה להשקיע עוד 10 מיליון ש"ח כדי להגדיל את יחידות האכיפה - בואו נעשה את זה".
בעניין הרפורמה על ייבוא מוצרים אמר, "הרפורמה של 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל' תהיה שינוי ביוקר המחיה".
"הכנו נוסח וועדת השרים הייתה צריכה לאשר אותו ב 15 באוקטובר, וצפויה להתקיים ישיבה מסכמת במשרד רוה"מ על טיוטת החוק. אנחנו מקווים להעביר אותה כבר במושב הקרוב של הכנסת".