איילת שקד עם עמית סגל
איילת שקד עם עמית סגלצילום: עידן גרוס

יו"ר דירקטוריון חברת קרדן ושרת הפנים והמשפטים לשעבר, איילת שקד, אומרת בראיון לעמית סגל בוועידת מרכז הבנייה הישראלי, כי הממשלה נמנעת מלפתור את משבר המחסור בפועלים בענף הנדל"ן.

'זה לא סביר, זה חוסר הבנה משווע. זה פופוליזם זול של חלק מחברי הממשלה שרובם מעולם לא עבד במגזר הפרטי והם לא מבינים כיצד לנהל חברה ולבנות את מדינת ישראל. יש כמה פתרונות וכרגע אף אחד מהם לא מיושם", האשימה שקד.

לטענתה, 'כשאני הייתי שרת פנים, בזמנים נורמליים, לא היה מספיק עובדים בענף הבנייה והתחלתי לפתוח את הבאת עובדים זרים מהודו וגם ממרוקו. התהליך עם הודו עכשיו מבשיל סוף סוף אבל זה ייקח הרבה זמן להביא אותם. יש מחסור של 80 אלף עובדים כרגע - וזה לא שבוע או שבועיים ולא חודש או חודשיים. חברי הממשלה צריכים להחליט אם הם פותחים לחלוטין את כל המגבלות וכך כל קבלן יוכל להביא עובדים".

'זה שהם משאירים את המצב בלי פיתרון זה הדבר הכי קל להם מבחינת התחנפות למי שהם רוצים להתחנף. מי שנפגע מזה הוא הציבור. הגיע הזמן שיתנו פתרונות: או שהם פותחים כרגע את המכסות בלי פלסטינים ומאפשרים לקבלנים ותאגידים להביא עובדים זרים - ואם הם לא מצליחים לעשות את זה - יש המלצה של השב"כ להכניס פועלים פלסטינים מעל גיל 40 נשואים עם ילדים. היום כולם משלמים יותר על פועלים וזה יתגלגל לקונים", הוסיפה.

היא הביעה את דעתה בנוגע לצורך בהקדמת הבחירות. ""אנחנו לא באמת יודעים מתי יהיו בחירות. אני חושבת שצריך לקבוע בהסכמה מועד לבחירות בסוף השנה, אבל אם זה יקרה – קשה לדעת. אני לא יודעת מתי יהיו בחירות ואני לא יודעת מה תהיה הקונסטלציה הפוליטית בליכוד ומחוץ לליכוד ולכן כרגע אני מתמקדת בבנייה.''

על המחדל שהתגלה ב-7 באוקטובר אמרה: 'כמנהיגה, אני לא יכולה להתחמק מהחלטות קשות ובוודאי שיש צדדים לכאן ולכאן. אני חושבת שאם היינו בממשלת השינוי וזה היה קורה, ונתניהו היה באופוזיציה, יומיים אחרי ה-7.10 היינו יוצאים לבחירות".

לדעתה, יש צורך למנוע הכנסת סיוע הומניטרי לעזה כשברור שהוא מגיע לחמאס. "אני חושבת שכן צריך לשבת על רצועת הביטחון ולא להכניס סיוע ובטח לפזר אותו ברצועה ללא פיקוח שכך הוא מגיע לחמאס. התפקיד הכי חשוב של ראש הממשלה ושל הקבינט הוא להסביר לאמריקאים שיש דרכים אחרות להכניס את הסיוע ושאפשר לעשות מרכזים הומניטריים ולהכניס את הסיוע לשם ושצהל היה צריך לקחת על זה אחריות ולפזר את זה. כי היום מבינים שמה שמגיע לאונרא הולך לטרור כי אונרא הוא חמאס. כל נושא הסיוע היה חייב להתנהל אחרת כי ברגע שחמאס קיבל את הסיוע ושולט הרבה יותר קשה למוטט אותו".

''בנוסף, חייבים למצוא דרך לטפל בציר פילדלפי ומעבר רפיח. זה ציר פרוץ ומעבר נשק איראני לרצועה. צריך להחליט מה עושים בכלל עם רצועת עזה כי ברגע שאתה נסוג החמאס חוזר. בנוסף, לדעתי זו טעות לדבר על התיישבות ברצועה. כיום יש בציבור הישראלי קונצנזוס מוחלט על 2 מטרות: מיטוט החמאס והחזרת החטופים. כשמכניסים לשיח מדינה פלסטינית שאני מתנגד לה כי זו טעות והתיישבות ברצועה זו טעות שאסור להיגרר אליהן. לפעול רק במטרות שכל העם מאוחד סביבן", סיכמה שקד.