אדיר שורץ
אדיר שורץצילום: ערוץ 7

הבחירות לרשויות המקומיות מתקרבות ובאולפן ערוץ 7 מתארח אדיר שוורץ, יו"ר תנועת 'התעוררות' למועצת ירושלים, שמתוך חמשת מובילי הרשימה שלו שניים עדיין מגויסים למילואים.

כך גם כמחצית מכלל הרשימה. מי שלא גויס, התנדב במשרה מלאה בחמ"לים האזרחיים ובמלונות התושבים המפונים. שוורץ עצמו, ניהל את החמ"ל האזרחי בירושלים.

"אנחנו לוקחים אחריות גם בשבילם", אומר שוורץ, "נותנים להם את הגב והתחושה שאנחנו מטפלים בעניינים כאן ושהם יכולים להמשיך לבצע את המשימה שלהם בשדה הקרב", הוא אומר.

שוורץ מבין את מי שאומר שאין בו את הכוחות לעסוק בבחירות, הוא מדגיש שאמנם הלב נמצא שם, בגזרות המערכה, אך "מדובר בהצבעה שהשפעתה תכריע את גורלה של ירושלים ומתוך כך את גורלה של מדינת ישראל כולה" הוא אומר.

התעוררות בירושלים נוסדה לפני 15 שנים בירושלים והפכה למותג מקומי שהפך לבית של ירושלמים שמחפשים תנועה שיודעת להכיל את כלל גווני האוכלוסייה – ימנים, אנשי מרכז ושמאל, דתיים וחילוניים, אנשים שמגיעים מרקע שונה ורוצים לבנות יחד עתיד פלורליסטי וסובלני שנותן מקום לכל ירושלמי וירושלמית. מפלגת המחנה הממלכתית בראשות בני גנץ הודיעו על תמיכתם בהתעוררות בירושלים. נציגי המפלגה ביניהם חילי טרופר ומתן כהנא מקפידים להיות מעורבים באירועי התנועה ומשתתפים בחלק מהמפגשים המתקיימים בעיר.

על התנועה שלו אומר שוורץ כי הוא נמצא בה משום שמדובר בתנועה שכלשונו מחברת בין מגזרים, בין דתיים וחילוניים, ימניים ושמאלניים, שחוברים יחד לרשימה אחת. "צו השעה הוא אחדות לא מהיום ולא מהשבעה באוקטובר. הדור הזה, שחוזר בימים אלו מארבעה חודשי מילואים דורש אחדות, זה צו השעה. התעוררות תמיד הייתה שם. לא הייתי מוצא את עצמי בשום תנועה אחרת. כמי שגדל בבית דתי והיום נמצא על הרצף, כמו רבים מהחברים שלי שגדלו בירושלים ולא מרגישים בנוח במקום חד גוני כזה או אחר. התעוררות מביאה את כולם לשולחן יחד ויודעת לעשות את זה. בעיניי זה המתכון הטוב ביותר כדי לייצר ירושלים ציונית".

"אנחנו מאמינים שתשעים אחוז מהציבור בישראל ובירושלים מסכימים על תשעים אחוזים מהדברים, ואת תשעים האחוזים הללו נעשה יחד. על עשרת האחוזים שאנחנו לא מסכימים עליהם, אנחנו לא מוותרים אלא יושבים יחד סביב אותו שולחן ומייצרים פתרונות אמיצים, יצירתיים שמתחשבים בכל הצדדים ומאפשרים להמשיך לחיות אחד לצד השני ולא על חשבון השני".

על יעדי התנועה שלו אומר שוורץ כי בראש ובראשונה השאיפה היא להשאיר את הצעירים בירושלים. "כשאנחנו מסתכלים על הבעיות של ירושלים, האתגרים של העיר מתנקזים לשאלה אם הצעירים עוזבים את הער או נשארים בה. אנחנו יודעים שבמקום שירושלים נותנת תשובות לשאלות שצעירים שואלים, כמו למשל איפה נלמד והתשובה היא האקדמיה הירושלמית שהיא הטובה ביותר שיש, והצעירים נשארים ללמוד בה. אבל כשנגמר התואר, הצעירים עוזבים כי אין להם איפה לעבוד ואיפה לגור. הדבר הזה חסר בירושלים ואנחנו באים עם תוכניות מסודרות ונבחרת חדשה ורעננה ומגוונת ונחושה לעשות את כל מה שצריך כי להשאיר את החברים שלנו לגור בירושלים".

לדבריו, לירושלים פוטנציאל שאם רק ינוצל היטב ניתן יהיה לשמור בה את הצעירים החילוניים והציונים דתיים וכך לשמור אותה ציונית כבירה במלוא מובן המילה. "אם יחיו בירושלים רק ערבים וחרדים לא נראה עתיד בירושלים, וזה לא מנבא טוב למדינה כולה. שמירת ירושלים ציונית היא משימה לאומית ראשונה במעלה".

ומה הוא עונה לתושב העיר בן המגזר הציוני דתי שמתכוון להצביע לרשימה מגזרית על אף ערכי האחדות ש'התעוררות'? שוורץ מדגיש את מחויבותה של התנועה לצביון של ירושלים בה גדלו הוא וחבריו. "אני חושב שאחרי ה7.10 הסיפור המגזרי קיבל תפנית. אנחנו מבינים שהערכים שחשובים לציבור הדתי ליברלי חשוב גם לציבור המסורתי והחילוני. יש פה תנועה חוצת סקטורים שיודעת להילחם עבור מה שמעניין את כולם. בירושלים ידוע שיש שותפות גורל ושותפות ייעוד בין הציבור החילוני לציבור הדתי לאומי ואני גאה לעמוד בראשה של מפלגה שהיא נושאת הדגל של הסיפור שמשתלב היטב בחיי היומיום".

לעומת זאת, אומר שוורץ, ניתן לראות מפלגות שלדבריו מתרחקות מהערך של העיסוק בצרכי ציבור באמונה ועוסקות יותר במריבות עם נוצרים בעיר העתיקה וכיוצא באלה "לא בשביל זה הציבור הדתי ליברלי הלך לקלפי אלא כדי שנדע לשמור על השכונות ועל הצעירים ועל המוסדות ובתי הכנסת. אנחנו יודעים לעשות את זה מתוך תפיסה שרואה היטב את כל עולמות התוכן ויודעת מה ההבדל בין בית כנסת בקטמון לבית כנסת בגבעת מרדכי. אלה המקומות שגדלנו בהם ואלה השותפים שאיתם גדלנו ונשמור את ירושלים בצביון שלה כפי שהיא".

על חמש שנים באופוזיציה בקדנציה האחרונה, הוא משיב וקובע כי גם בשבתם באופוזיציה הקפידו חברי הסיעה להיות ענייניים מתוך גישה של עשה טוב וסור מרע, "היינו אופוזיציה לוחמת, שמרנו על הקופה הציבורית, מנענו שחיתויות, דאגנו לתושבי ירושלים גם בחמש השנים האלה, אבל בעיקר אחרי השבעה באוקטובר אין עוד מקום למחלוקות שהן לא מחלוקות ליבה, וגם את המחלוקות הללו יש דרך לעשות. מבחינתנו אנחנו דור חדש שלוקח אחריות ובעיניו כל מה שהיה בעבר פחות רלוונטי. אנחנו באים רעבים לעשות שינוי שלו העם בישראל צמא כל כך".

על עצמו הוא מספר כי החל את פעילותו החברתית פוליטית כבר בגיל 16 ואת ה"ג'וק" הירושלמי שנכנס בו בגיל צעיר כל כך קשה לו להסביר. לאחר השחרור מהצבא חבר ל'התעוררות', לפני שלוש שנים הפך לחבר מועצה ולפני שנה וחצי החליף את קודמו, עופר ברקוביץ', "אלו נעליים גדולות וזו אחריות גדולה. אני מתייחס ביראת קודש למונח הזה של נבחר ציבור, בעיקר במקום כמו ירושלים שלהגיע אליו חלמנו אלפיים שנה. אני בקבוצה שמכריעה את עתידה של עיר הנצח של העם היהודי".