חבר מועצת 'שלום עכשיו' יריב אופנהיימר מתייחס בשיחה עם ערוץ 7 לסוגיית היום שאחרי, הקמת מדינה פלסטינית וכיצד לשיטתו היא תחזק דווקא את המתונים, ולא את החמאס והטרור הפלסטיני, ומדוע בן גביר וסמוטריץ' מובילים את נתניהו והישארותם בממשלה מסכנת את גורל החטופים וביטחונה של ישראל.
בתחילת השיחה נשאל אופנהיימר האם לאחר כל זוועות השבעה באוקטובר, עדיין יש מקום בכלל להקמת מדינה פלסטינית, "זה לא פרס לחמאס, להיפך, זה פרס למתונים גם בצד שלנו וגם בצד שלהם. צריך לזכור שבכל ההיסטוריה בעולם וגם באזור, הסכמי שלום בדרך כלל הגיעו אחרי מלחמות קשות ועקובות מדם. אנחנו זוכרים את הסכם השלום עם מצרים שהגיע אחרי מלחמת יום כיפור. לכן אם יש היום הזדמנות לייצר מציאות חדשה, ולקדם תהליך שבסופו נגיע לפתרון ונציל חיי אדם, זה שווה גם לנו וגם להם".
אופנהיימר מסביר כי גישתו למדינה פלסטינית שונה ממבנה הרש"פ כעת, וכי הוא נשען על היבטים אחרים בתכלית: "קודם כל מדובר על שינוי גם ברש"פ ורפורמות מרחיקות לכת, לא תהיה אותה רשות אלא רשות חדשה ושונה. אבל צריך לזכור, דעת הקהל הפלסטינית מאוד קשורה למציאות. כשישראל בוחרת ממשלות שהם ממשלות שתומכות בשלום, בהידברות, בפשרה, שמייצרות מחוות ומשנות את המציאות היומיומית של הפלסטינים והופכות אותה להרבה יותר סבירה, אז התמיכה בצד הפלסטיני בהידברות ושיח והתנגדות לטרור עולה. וכאשר אנחנו בוחרים בבן גביר וסמוטריץ', שהולכים לממשלה הימנית ביותר, אז זה משפיע גם על הצד השני, ובצד השני גם פועלים - ראינו את השביעי באוקטובר המחריד, ואנחנו רואים את התמיכה, כי בצד השני מזהים ממשלה ימנית וקשה".
אופנהיימר נשאל האם ממשלת נתניהו היא שהביאה לטבח השבעה באוקטובר, "חד משמעית. השביעי באוקטובר קרה במשמרת של ממשלת הימין 'מלא מלא'. אי אפשר להאשים אף אחד מלבד הממשלה הזו, וכמובן שעליית הממשלה הזו והמעשים שהיא ביצעה, גרמו ל'אובר מוטיבציה' בצד השני לתקוף. ייתכן מאוד שאם הייתה פה ממשלה אחרת, ההחלטה להוציא לפועל התקפה כזו לא הייתה מתקבלת. אנחנו שומעים מה אומרים בצד השני, ומדברים על מדיניות הממשלה בהר הבית, בסוגיית האסירים הפלסטינים, זה וודאי גרם למוטיבציה בצד השני לתקוף, ואת התוצאות האיומות והמחפירות אנחנו סופגים ורואים מדי יום".
בהמשך השיחה פונה אופנהיימר להסביר על התמיכה שנצפית ברחוב הפלסטיני בטבח החמאס בישובי העוטף, חודשים ארוכים לאחר המאורעות הזוועתיים שהובילו ליציאה למלחמה: "סקרים צריך לקרוא על פי מגמה ולא רק בנקודת זמן אחת, והמגמה בצד הפלסטיני מאוד ברורה, רואים את זה לאורך השנים, רק התקשורת לא כל-כך התעניינה באותו זמן בסקרים. בצד הפלסטיני, כאשר רואים סיכוי לשינוי, אנחנו רואים רוב גדול מאוד בציבור הפלסטיני שתומך במהלכים האלה.
אבל כשישראל אומרת שלא תהיה מדינה פלסטינית, ושאנחנו לא מכירים בכלל בקיומו של העם הפלסטיני, כשאנחנו בוחרים בבן גביר וסמוטריץ' להיות הפנים של ממשלת ישראל ומדינת ישראל, זה עוזר לקיצוניים בצד השני. הדברים שאני אומר זה לא מחשבה או ניתוח, אלה הם העובדות של הסקרים שנמצאים ברש"פ, ולכן אם אנחנו נדע לייצר אופק עבור הפלסטינים, אנחנו נחזק את הקולות המתונים, וגם היום, אחרי השביעי באוקטובר, כשבודקים בצד הפלסטיני רואים שפתרון שתי המדינות הוא הפופולארי ביותר, וגם המנהיגים שתומכים בפתרון כמו ברגותי, זוכים לתמיכה ופופולאריות. אם יהיה פרטנר ישראלי, נראה שינוי בדעת הקהל גם בצד הפלסטיני".
"אני לא מדבר על מדינה עם צבא אפקטיבי, אני מדבר על מדינה מפורזת עם סידורי ביטחון מרחיקי לכת שמאפשרים לצה"ל ולשב"כ ולמוסד להיות על הדופק ולא לאפשר התעצמות והתחמשות. אנחנו מדברים על הסכמים בינ"ל שייאכפו על ידי מדינות העולם. הבעיה איננה ביטחונית אלא אידאולוגית. יש אנשים שמאמינים שארץ ישראל לעם ישראל, ולא מעניין אותם לא הביטחון, יעלה כמה שיעלה, עוד מלחמה עוד שביעי באוקטובר - זה לא חשוב. עבורם ארץ ישראל חשובה יותר מעם ישראל, ויש אנשים כמוני שחושבים שבנושא הביטחון מדינת ישראל צריכה להיות מאוד עיקשת ולדרוש סידורי ביטחון מרחיקי לכת, לרבות פירוז המדינה הפלסטינית, אבל בכל הנושאים הפוליטיים לרבות התנחלויות, מזרח ירושלים וגישה להר הבית - ישראל צריכה ללכת עם הפלסטינים לפתרון צודק לא רק לנו אלא גם להם".
אופנהיימר נשאל למה במקום כל הרעל והקיצוניות, להודות פשוט שיש כאן אידאולוגיות סותרות ומי שאוחז באידאולוגיה שסותרת אותו נמצאים כעת בממשלה, וזה מה שיש: "אני בעד לדבר דוגרי. ואני מדבר דוגרי עם הרבה אנשים מהימין האידאולוגי, ואני שואל אותם - אם מחר תדעו שבגבולות 67' יהיה ביטחון אבל נצטרך להתפשר על שטחי הגדה, האם אתם הולכים איתי למהלך הזה? ורובם המוחלט אומרים לא. ארץ ישראל לעם ישראל זה עניין שהוא דתי, עניין שהוא אמוני, אידאולוגי, והם מוכנים לשלם את המחיר הביטחוני בהמשך הסכסוך עד קץ הדורות, ובלבד שנשלוט ביו"שׁ ואולי גם בעזה, ולא נתפשר מבחינת שאלת הריבונות, וכאן המחלוקת. סידורי ביטחון ניתן למצוא, והמציאות מוכיחה שאיפה שיש סידורי ביטחון, עם מצרים וירדן, יש גם ביטחון אמיתי בשטח. ואיפה שאין לנו הסדרים - עזה, הגדה, צפון הגדה, לבנון וסוריה, שם אנחנו רואים התלקחות שוב ושוב. לכן אני אומר בואו נלמד מהמציאות. המציאות אומרת כשיש הסדר - יש ביטחון, כשאין הסדר - יש אלימות וטרור".
לסיום קורא אופנהיימר לדרוש מנבחרי הציבור והממשלה לבקש מחדש את אמון הבוחר: "אני חושב שאחרי השביעי לאוקטובר הדבר הראוי וההגון ביותר שצריך להיות זה שהממשלה והכנסת יחזרו לקבל אמון מחודש מהעם. אם נתניהו חושב שיש לו תמיכה, הוא צריך לא לפחד אלא לגשת לעם ולבקש את האמון מחדש. ההיאחזות הזו בקרנות המזבח, ויישור קו מוחלט עם המדיניות הכי רדיקלית של בן גביר וסמוטריץ' מסוכנת לגורל החטופים, לביטחון ישראל ולנוכחות שלנו כאן באזור הזה".