לפני מספר ימים חתם האיחוד האירופי על מיזם להקמת פארק שעשועים בשטח C, כזה שנתון בשליטה ישראלית מלאה.
זאת כחלק משורת מיזמים שבכוונת האיחוד להוביל לטובת הפלסטינים בשטחי C כחלק מהתפיסה לפיה אחיזה פלסטינית בשטחים אסטרטגיים אלה חשובה ביותר, גם כדי למנוע הקמה של ישובים ישראליים חדשים עליהם.
ראש מועצת בקעת הירדן, דוד אלחיאני, מספר על המהלך האירופי פלסטיני שאינו חדש ועל היעדר תגובה ישראלית מתבקשת, אך עוד לפני שהוא מתייחס למהות ומשמעות האירוע הוא מדגיש כי האתר הספציפי בו מתכוון האיחוד האירופי להקים את פארק השעשועים אינו בבקעת הירדן אלא בכפר בעל שום דומה לכפר שנמצא בבקעת הירדן. הכפר המדובר ממוקם דרומית מערבית לטובאס.
"בכל מקרה האירוע הזה חמור", מדגיש אלחיאני. "במשך שנים הפגנו יותר מדי סבלנות ורפיון יד כלפי האיחוד האירופאי. גם כשהצבענו והתרענו על כך שהאיחוד האירופי עובר על החוק כשהוא מאפשר לערבים לבנות בניה בלתי חוקית ומספק להם מערכות וחומרים לבניה בלתי חוקית בשטחי Cעל אדמות מדינה. המדינה התנהגה בכפפות של משי כלפי האיחוד האירופי. הגיע הזמן לשנות גישה וחשיבה ולראות באיחוד האירופי עבריינים ופורעי חוק ולא לתת להם יד להיכנס ליהודה ושומרון".
ואולי ישראל אינה יכולה לפעול מול האיחוד האירופי בשל שיקולים מדיניים ודיפלומטיים? אולי זה מה שמונע תגובה ישראלית חריפה על אף הישנות האירועים הללו אינספור פעמים? "גם אם יש שיקולים ואינטרסים מדיניים אפשר לפעול בצורה של אכיפה. אפשר להסביר להם את זה בדרך אחרת, להבהיר שאתם מספקים את החומרים ואנחנו נהרוס. חבל לכם לבזבז את הכסף על מה שממילא נהרוס. צריכה להיות מדיניות מאוד ברורה בהכוונה ממשלתית, מדיניות שבה הימין אומר אל תתערבו במה שקורה ביהודה ושומרון".
"מעבר לכך שגורם זר מתערב בקלחת ובמדיניות הישראלית, יש כאן מדינה ריבונית שהיא שאחראית על תא השטח הזה והיא שצריכה להחליט מה החשיבה האסטרטגית שלה לגבי יהודה ושומרון בוקעת הירדן. כל רגע שעובר ואין מדינית ברורה אגרסיבית וחזקה כלפי בניה בלתי חוקית אנחנו מאבדים את האחיזה שלנו בשטח. אנחנו נמצאים ב'חומה ומגדל' של שנות האלפיים. ההתיישבות היא החזית של העתיד של מדינת ישראל", אומר אלחיאני.
על דבריו אלה אנחנו שואלים אם כשהוא אומר 'מדיניות ברורה' הוא מתכוון לאכיפה או גם לריבונות ישראלית שעדיין לא הוחלה על בקעת הירדן. "גם לריבונות", משיב אלחיאני ומוסיף כי "ריבונות היא עניין של משילות. לריבונות בבקעת הירדן יש משמעות כי כשמדינת ישראל תקבל החלטה להחלת ריבונות בבקעת הירדן חלומם של הערבים למדינה נוספת ייעלם לגמרי. כל עוד זה לא קורה יש כאן מלחמה ומאבק קיומי יומיומי על השליטה בשטחי C ולצערי בגלל המדיניות הרופסת במשך שנים של הממשלות הערבים מנצחים אותנו לאט לאט".
על דברי הנציג האירופי לפיהם מדובר בתוכנית אסטרטגית סדורה שתכליתה להעמיק אחיזה פלסטינית דווקא בשטחי C בהיותם שטחים אסטרטגיים חשובים, מבהיר ומחדד דוד אלחיאני כי הדברים ברורים ו"לרגע לא חשבנו אחרת. אנחנו מכירים את החלטות מועצת הרש"פ שמעודדת השתלטות על שטחי C בעיקר על אדמות מדינה, ומעניקה מענק למי שיעשה את זה. הם מבינם היטב את חשיבות המאבק שלהם, ואצלנו הממשלה עוד לא הבינה, מלבד משרד ההתיישבות שראה את חשיבות המאבק על שטחי C והקצה לכך משאבים, אבל בסופו של דבר אלו מחלקות שנועדו אך ורק לתעד ללא סמכויות".
לטעמו מאחורי המדיניות הרדומה שמקרינה ממשלת ישראל לדורותיה עומדת אותה תפיסה המבקשת לקנות שקט במחיר האדישות. "זו אותה תפיסה שהייתה לפני השישה באוקטובר. הייתה לנו הזדמנות לשנות את התפיסה ולבוא חשבון עם כל הרעבים שבונים בניה לא חוקית באכיפה אגרסיבית כדי שיבינו שמה שהיה לא יהיה".
"אם המדינה תמשיך להתנהל בצורה כזו שבה לא אוכפים את החוק באגרסיביות נמצא את עצמנו במציאות שבה יהודה ושומרון יהפכו לעזה", חותם.