נתניהו עם ראשי מדינות אפריקה
נתניהו עם ראשי מדינות אפריקהצילום: חיים צח / לע"מ

לפני כמה שבועות התקבל מידע בישראל שדרום אפריקה ואלג'יריה פועלות כדי לבטל את מעמד המשקיפה של ישראל באיחוד מדינות אפריקה.

בכאן רשת ב' נחשף כי כי שתי המדינות תכננו לקרוא במהלך כינוס הארגון לניתוק היחסים עם ישראל - ולהכניס לתוך הצעת ההחלטה של הכינוס קביעה שישראל מבצעת רצח עם.

מאמץ דיפלומטי נרחב, בהובלת שר החוץ ישראל כ"ץ, מנע את המהלך. בין היתר נשיא המדינה, ראש הממשלה ושר החוץ שלחו פניות ושוחחו עם ראשי מדינות באפריקה ושרי חוץ כדי לסכל את ההחלטה. השגרירים במדינות אפריקה פעלו במדינות שלהם - ובחלק מהמקרים נשלחו בכירים במשרד החוץ למדינות שבהן ישראל לא מחזיקה נציגות.

בסוף השבוע התכנסו מדינות אפריקה באדיס אבבה, וישראל שלחה לכינוס את מנכ"ל משרד החוץ קובי בליטשטיין ואת סמנכ"לית אפריקה במשרד החוץ שרון בר-לי, כדי לנהל שיחות במטרה לסכל את הניסיונות של אפריקה ואלג'יריה.

בסופו של דבר, ישראל נותרה כמשקיפה, אחרי שגובשה קואליציה של מדיניות אפריקניות שהתנגדו למהלך. גם הניסיונות לקרוא לניתוק קשרים עם ישראל ולהצהיר שישראל מבצעת רצח עם כשלו.

לפני כשנה סולקה משלחת ישראלית מאולם פסגת ראשי מדינות האיחוד האפריקאי ה-36 באדיס אבבה. בהודעת משרד החוץ שפורסמה אז נאמר כי "מצער לראות שהאיחוד האפריקני נלקח כבן ערובה על ידי מספר קטן של מדינות קיצוניות, כמו אלג'יר ודרום אפריקה, המונעות משנאה ונשלטות על ידי איראן. אנחנו קוראים למדינות אפריקה לעמוד מול הפעולות הללו הפוגעות בארגון האיחוד האפריקני עצמו וביבשת כולה".