יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד התייחס ב'וועידת הנשיאים' של ראשי הארגונים היהודיים בארה"ב להמשך המלחמה ולמגעים לעסקה לשחרור חטופים.
לפיד פתח את דבריו ואמר כי "המבחן הגדול שלנו בימים אלה – דווקא בימים אלה, ויותר מתמיד – הוא להישאר אנחנו. לנהל מלחמה קשה ואכזרית, נגד אוייב שאינו משחק לפי הכללים, ולהישאר דמוקרטיה יהודית שמאמינה ברוח האדם".
לדבריו, "הערכים שלנו, האמונות שלנו, הם לא מגבלה. הם מקור כוחנו. בזמן שאוייבינו הקדישו את חייהם לדם ומוות, אנחנו הקדשנו את חיינו לחינוך ולהשכלה, לבניית חברה הוגנת, ליצירתה של מדינה שאתם ואנחנו יכולים להיות גאים בה".
לפיד הוסיף כי "האסון של ה-7 לאוקטובר ערער את בטחוננו העצמי. יותר מדי אנשים אומרים, 'כדי לנצח אותם, עלינו להיות כמוהם; כדי שהם יבינו את המסר, עלינו לדבר בשפה שלהם, השפה של המזרח התיכון'. זה נשמע קשוח, זה נשמע חזק, אבל זהו קולו של הפחד. זהו קולם של אנשים שאיבדו את אמונתם בדרך שבה הלכנו. שאיבדו את אמונם בעוצמת המוסר היהודי ובכוחם של הערכים הדמוקרטים".
עוד טען כי "אם נתחיל לדבר בשפה שלהם, היא תהפוך להיות השפה שלנו. אם לא נשמור על עוצמתנו המוסרית זה יהיה נצחונו השני של החמאס. אם לא נשמור בגללו על החוקים שאנחנו בעצמנו כתבנו, הוא ינצח שוב. זה לא יקרה. אנחנו לא ניתן לזה לקרות".
"זה קשה לשמור על ערכיך בזמן מלחמה, אבל ערכים נועדו לימים קשים. לכולם יש עקרונות כשהכל בסדר. לכולם יש ערכים כשאין להם מחיר. הימים האלה תובעים מאתנו מחיר. אנחנו צריכים לעמוד בו".
לפיד ציין כי "הפטריוטיות שלנו לא נבחנת בשאלה כמה אנחנו שונאים את הצד השני, אלא בכמה אנחנו אוהבים את המדינה שלנו. מבחן האזרחות שלנו הוא לא בנכונות לשבור את החוקים, אלא בכך שנשמור עליהם מתוך הבנה שהם שומרים עלינו".
"בטווח הקצר, תמיד תהיה סיבה לרצות לשנות את החוקים. תמיד יהיה מי שיצרח שהחוקים לא נועדו לימי מלחמה. בחייה של מדינה, הפטריוטיות היא הנכונות לשמור עליהם גם בשעותינו הקשות ביותר, מתוך כבוד לדורות שקדמו לנו ומתוך מחוייבות לדורות הבאים", הוסיף.
"במלחמה הזו, להבדיל ממלחמות רבות בתולדות האדם, יש בהירות מוסרית. היא התחילה ביום הנורא ביותר לעם היהודי מאז השואה, וכמו בשואה יש מולנו רוע מוחלט, שאין לפקפק בו ויש להילחם בו עד חורמה".
לפיד טען כי "הדרך לניצחון מתחילה במחויבות שלנו לחטופים. זה חלק ממה שמבדיל אותנו מאויבינו. לחמאס לא אכפת לראות את בני עמו נהרגים. אנחנו נעשה כמעט כל דבר כדי לוודא שילדינו והורינו יחזרו לביתם. מי שחושב שהמחויבות הזו היא חולשה, לא מבין את העקרון היהודי הגדול של ערבות הדדית. לא מבין את כוחו האינסופי של עם שאומר: הילדים שלך, הם גם הילדים שלי. הגורל שלך, הוא גם הגורל שלי".
"אין עוצמה גדולה יותר. אין גם דבר שמחבר יותר ביניכם לבינינו. כשיהודים נרצחים בבית כנסת בפיטסבורג, אני בוכה ומתפלל בישראל. כשיהודים נרצחים בקיבוץ בארי, לבכם נשבר בניו יורק ולילותיכם נטרפים בלוס אנג'לס".
"בשנים האחרונות הדמוקרטיה הישראלית הותקפה מבפנים, והוחלשה מבפנים, גם בידי אנשים היושבים היום בשלטון. זוהי אינה תופעה ייחודית לישראל. בכל העולם הדמוקרטיות נאבקות בפופוליזם הרסני שמבטיח ניצחונות קלים ופתרונות פשוטים לבעיות מורכבות".
בהמשך הוסיף, "אלא שישראל אינה ככל המדינות. אנחנו מוקפים אויבים שרק חיכו לרגע שבו ניחלש. הם הסתכלו עלינו ואמרו לעצמם: 'אם ישראל היא פחות דמוקרטית, היא גם פחות חזקה', תקפו את בתינו ורצחו את ילדינו".
"זה קרה פעם אחת, וזה לא יקרה יותר לעולם. אנחנו ננצח אותם בשדה הקרב, מפני שמותר לדמוקרטיה להפעיל כוח. אנחנו ננצח אותם גם בכך שנבנה מחדש את בתינו ואת המדינה שלנו – חזקה יותר, מתוחכמת יותר, מאוחדת יותר, דמוקרטית ויהודית יותר".
"דמוקרטיה מתחיל בכבוד האדם. היהדות מתחילה בקדושת החיים. שתיהן חברו זו לזו בהכרה שכל אחד מאתנו הוא בריאה אלוהית ייחודית שעלינו לשמור עליה מכל משמר. התפיסה הזו שמרה עלינו כעם אחד במשך אלפיים שנה בגלות. התפיסה הזו יצרה פה מדינה חזקה ומתוחכמת, בנתה את מערכת הבריתות המדיניות שלנו, בראש ובראשונה עם ארצות הברית, היא זו שתוביל אותנו לנצחון".
"מי שינצח את הרוע, הוא הטוב. מי שינצח את הבערות והשנאה הם המדע, וההשכלה והנאורות והערכים. מי שתקף אותנו בשם קנאות דתית מעוותת, ייתקל במלוא עוצמתה של הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".