תפילות הרמדאן בהר הבית
תפילות הרמדאן בהר הביתצילום: ג'מאל אווד, פלאש 90

מאז הטבח בשמחת תורה והמלחמה נגד חמאס, שקט יחסית בהר הבית. המשטרה ערוכה שם בכוחות מתוגברים לאורך כל התקופה, והמסר של חוסר סבלנות כלפי ניסיונות להבעיר את השטח ולעודד הסתה חלחל היטב לכל מי שחשבו לעשות זאת.

אלא שעכשיו מתקרב חודש הרמדאן המוסלמי - שבימי שישי במהלכו עולים רבבות ערבים להתפלל בהר - ונחשב תמיד לנקודה נפיצה בלוח השנה. על רקע המלחמה העלה השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר דרישה להגביל משמעותית את הגעת ערביי ישראל להר, למנוע את כניסת ערביי יהודה ושומרון ולטפל ביד קשה בפרובוקציות כמו הנפת דגלי חמאס בשטח ההר במהלך הרמדאן.

השר בן גביר גם הסביר מדוע לדעתו יש צורך בהגבלות הללו ודחה את הערכות מערכת הביטחון. "אותם קולות ששמעתי בשנה האחרונה מסבירים לי כמה לא כדאי להרגיז את חמאס, הם אותם קולות שאמרו שאם ניתן לאזרחי הרשות הפלשתינית להיכנס - אז יהיה בסדר. אותם קולות שאמרו לי שלא צריך להתגרות בחמאס, הם אותם קולות ממש של היום שאומרים לי בוא נבליג על הנפת תמונות של מרצחים, בוא נבליג על הנפת דגלים של חמאס. אותם קולות שאמרו לי שצריך לפתוח את ההר לכל ערביי ישראל, הם אותם קולות שסיפרו לי שחמאס מורתע. נכון, לא כל ערביי ישראל תומכי חמאס, יש מתוכם הרבה שרוצים להתפרנס, לעבוד ולחיות כאן בכבוד, אבל יש מתוכם תומכי חמאס, יש מתוכם שונאי יהודים.

"האויבים שלנו בוחנים אותנו, מסתכלים על כל צעד ושעל. אם אנחנו נאפשר לאויבים שלנו להניף שלטים בעד סינוואר, להניף דגלי חמאס בהר הבית, המשמעות חמורה מאוד ומופקרת מאוד. האויבים שלנו בוחנים אותנו גם בדקות האלה, ורוצים לראות אם אנחנו נחושים וחזקים או אם אנחנו מפוחדים וכנועים", הוסיף בן גביר.

הדרישות של השר לביטחון פנים עלו במהלך דיון בהשתתפות ראש הממשלה, שבו הוחלט להגביל עליית ערבים ישראלים להר הבית במהלך חודש הרמדאן. ההגבלה תהיה בגיל העולים ובמספרם, אך עדיין לא נקבע המספר המדויק. במהלך הדיון דרש השר בן גביר להגביל את העלייה להר לעולים מגיל 70 בלבד, אך נראה שגילם יוגבל ל־45, כפי שהציעה המשטרה. בן גביר טען שלדעתו ההגבלה צריכה לעמוד על כניסת 5,000 ערבים ישראלים, כנהוג מדי יום שישי, אך הוחלט להעמיד את מספר הנכנסים בימי שישי של הרמדאן על 50 אלף, וייתכן שיוחלט גם על רשימת 'מסורבי כניסה' מסיבות ביטחוניות.

כמו כן על פי עמדת צה"ל והשב"כ, נקבע כי תותר כניסה לערבים תושבי יהודה ושומרון בני 60 ומעלה ולילדים מתחת לגיל 10. בסך הכול יוכלו להיכנס משטחי הרשות הפלשתינית כ־15 אלף ערבים. לפי שעה, דרישת השר בן גביר לאפשר למשטרה לפרוץ להר כדי להוריד שלטי הסתה לא התקבלה. בלשכת ראש הממשלה אמרו לאחר הדיון כי "ראש הממשלה קיבל החלטה מאוזנת שמאפשרת את חופש הפולחן במגבלות צורכי הביטחון שנקבעים על ידי גורמי המקצוע".

בעקבות ביקורת על ההחלטה פרסם נשיא המדינה יצחק הרצוג הודעה שיועדה בעיקר לאוזני מדינות העולם, ובה כתב: "אני מבקש להבהיר לקהילה הבין־לאומית וכמובן לאחינו ואחיותינו המוסלמים בארץ ובעולם - מדינת ישראל תמיד תשמור על חופש פולחן ודת בירושלים, וכמובן בכל המקומות הקדושים ברחבי הארץ, בהר הבית ובמסגדים - בהתאם לשיקולים הביטחוניים.

"אנו יודעים שיש גורמים נוקשים, קבוצות פונדמנטליסטיות של אסלמיסטים קיצונים שתמיד מבקשות להבעיר את השטח עם בואם של החגים והתפילות, ולא נאפשר זאת", הוסיף.

יש לציין כי בניגוד לטענות שמעולם לא הוגבלה כניסת ערבים ישראלים להר הבית, אין מדובר באירוע ראשון. אחרי ניסיון ההתנקשות בחייו של יהודה גליק הוגבלה כניסת ערבים ישראלים להר, ולפחות בעוד הזדמנות אחת תמכה מערכת הביטחון בהגבלות כאלה.

בסביבת השר בן גביר הסבירו לנו כי "הגישה של השר בן גביר היא גישה פשוטה מאוד. מספיק עם ההכלה, מספיק עם המדיניות המטופשת של להפחיד את עצמנו לדעת ומספיק עם הקונספציה הישנה שליוותה אותנו במשך כל השנים. חייבים לעשות הגבלות בהר הבית, גם כי אנחנו לא חיים בשווייץ והביטחון של תושבי ירושלים חשוב לנו, אבל גם כדי למנוע תמונת ניצחון של תומכי חמאס מניפים דגלי חמאס או את תמונת סינוואר. לא הגיוני, לא ראוי, לא נכון ולא מוסרי שבנות שלנו נאנסות בעזה והם יניפו דגלי חמאס בירושלים בירתנו".

בשביל מה להדליק?

מפקד מחוז ירושלים במשטרה לשעבר, ניצב בדימוס אריה עמית, חושב שהגבלת כניסתם של ערבים להר הבית היא החלטה מוטעית ומפנה אצבע מאשימה כלפי השר לביטחון פנים.

בשיחה עם 'בשבע' אומר עמית: "אני מכיר את איתמר בן גביר היטב, והוא השתכלל עם השנים ונעשה בעל כוח רב מאוד, כי הוא ידע לנצל את הדמוקרטיה, הקים מפלגה, בנה בייס, ומה שהוא עושה נועד לרצות את הבייס שלו. אף שדעותיי רחוקות מדעותיו, אין ספק שמדובר באדם חכם. בחוכמה רבה הוא הצליח ללמוד את ראש הממשלה ולנצל את חולשותיו".

אנחנו בעת מלחמה. השר בן גביר מזהיר מפני תרחישים שאחרי 7 באוקטובר אינם מופרכים.

"כשהתחילה המלחמה, בן גביר יצא בהצהרות היסטריות שערביי ישראל הולכים לעשות מהומה, לרצוח יהודים, לגרום נזקים, ומזל שהוא השר לביטחון פנים, כי הוא ידע לטפל בעניין. לדעתי המקצועית האובייקטיבית הוא לא מבין כלום בביטחון, במשטרה ובניהול מערכות גדולות, כי אין לו ניסיון בשלושת התחומים.

"בחוסר אחריות בלתי רגילה הוא יוצא בהצהרות שסתם מדליקות מדורות, ולא יוצא מזה כלום. במשטרה מפחדים ממנו, כולל המפכ"ל. אחרי שהוא ראה שערביי ישראל לא משתוללים ולא רוצחים, אלא מתנהגים באופן בוגר ורגוע, ובניגוד לחששות של רבים לא ניצלו את המצב למרי אלים, הוא חיפש מתחת לאדמה ויצא בהצהרה שהוא מעוניין להגביל את חופש התפילה של ערביי ישראל בהר הבית".

לדעתך, הגבלת הכניסה של ערביי ישראל היא צעד לא נכון?

"על מה ולמה יש להגביל אותם? לא צריך להתעסק בזה. הם מתנהגים כראוי, ומחוז ירושלים יודע כבר שנים להתמודד היטב עם כל תרחיש בהר הבית. ניהלתי יותר מחודש רמדאן אחד בהר הבית, כולל הפעם הראשונה שטיפלנו באירוע גדול אחרי פתיחת מנהרות הכותל. המחוז צבר ניסיון ויודע לטפל בהתפרעויות בהר. בניגוד לפאניקה של אנשים שלא מבינים בעניין, מבחינת המשטרה אין הבדל גדול בין 30 אלף מתפללים על ההר ל־150 אלף. מבחינתה גודל הכוחות שצריך להקצות הוא כמעט זהה.

"כל ההיסטריה שאיתמר מנסה ליצור והכעס שהוא מעורר אצל ערביי ישראל מגדילים את הסיכוי שזה יגרום למהומות ושהשקט בקרב ערי וכפרי הערבים והערים המשותפות יופר. אין לכך סיבה. בקרב ערביי ישראל לא מבינים את הרצון להגבלה. מסבירים שהיו איתנו נגד חמאס, ולא מבינים את הצעד הזה. יש היום רגישות, ואין שום סיבה שבמהלך המלחמה, בלי הצדקה מודיעינית ואסטרטגית, אנחנו נדליק את הגזרה של ערביי ישראל, זה יכול להיות דבר מסוכן ומיותר".

ומה לגבי ערביי יהודה ושומרון? עליהם כן יש להטיל הגבלות כניסה להר הבית?

"הגבלות היו תמיד, ואין צורך להוסיף עוד. זה סתם טיפשי ונועד להרגיז. גם אם תתפתח מהומה בהר, יודעים איך לטפל בה, ויש פקודות מסודרות בנושא. הגבלות מעבר לאלו שכולם מכירים יהיו טיפשיות ורק יזיקו".

אירוע שובר שוויון

משה פוזיילוב, לשעבר בכיר וחבר מטה בשב"כ, וכיום עמית מחקר במכון 'משגב', מעריך שהגבלות על ערביי ישראל עלולות להחטיא את המטרה ולגרום לחיכוך מיותר. "יש לי קשר עם יהודים וערבים בעיר העתיקה בירושלים, ואני גם נמצא שם לא מעט. להערכתי במצב כמו שהוא בחודשים האחרונים הר הבית די שומם, הוא לא מקור לחיכוך".

הוא מציין כי "במידה רבה אני חושב שהמשטרה אחראית לזה, וגם ההיגיון הבריא של האנשים גורם לזה. כולם מבינים שב־7 באוקטובר היה אירוע שובר שוויון, והתחושה שלי מהמצב בשטח היא שאף אחד לא רוצה לדרדר את המצב הביטחוני".

אין חשש שדווקא אי הגבלה של הנכנסים תאפשר מהומות דווקא בחודש הרמדאן?

"ההר לא הפך למוקד במהלך המלחמה, ואסור להפוך אותו כעת למוקד. הגבלות יגרמו לכך שאנשים ירצו דווקא לעלות ולהיאבק נגד. עד עכשיו התנהלנו בצורה מושכלת מאוד. הייתה שם כמות גדולה של כוחות, אפשרו לגילאים מסוימים להתפלל. הכול נעשה בלי רעש ובלי הד תקשורתי, וזה עזר לשמר את המצב, שהיה יכול להתדרדר לחיכוך רב. פעולה של הגבלה לא תשרת את המטרה, וגם השיח התקשורתי בנושא לא משרת אותה".

את כניסת ערביי יהודה ושומרון להר הבית יש מקום להגביל?

"אם זה היה נתון לשיקולי, הייתי מונע מערביי יהודה ושומרון להיכנס לירושלים במצב הנוכחי. עם ערביי ישראל לא הייתי נוהג כך. אני מציע פתרון היברידי ומדורג שייבדק לאורך יישומו. בתור התחלה אפשר לתת לערביי ישראל וערביי מזרח ירושלים מעל גיל 45 להיכנס - כי אנחנו יודעים שבדרך כלל הם לא מנסים לייצר חיכוך עם כוחות הביטחון. אם זה יעבוד - להוריד את גיל הנכנסים בהמשך. לא צריך להגביל באופן חמור מראש ולייצר תסיסה מיותרת".

חמאס קרא למתקפה הרצחנית שלו בשמחת תורה 'מבול אל־אקצא'. זה לא צריך להדאיג אותנו בבואנו לקבל החלטות מסוג זה?

"אם אנחנו ממשיכים לעסוק בזה, אנחנו מקבעים את התודעה שיש מלחמה על אל־אקצא, וזה כמובן לא נכון. זה סיפור שהמציא המופתי של ירושלים במאה הקודמת, חאג' אמין אל־חוסייני, שהחליט לקדש מלחמה של ערבים ביהודים תחת הסלוגן 'אל־אקצא בסכנה'. אנחנו יכולים לכבד את חופש הדת והפולחן ולא לקשר אותו למלחמה. חמאס קרא למלחמה 'מבול אל־אקצא' כדי לעשות בדיוק את מה שעשה אל־חוסייני, במטרה להפוך את המצב למלחמה דתית".

מקורבים לשר לביטחון לאומי מסרו בתגובה לדבריו של אריה עמית: "אריה עמית היה אחד ממפקדי המחוז הכושלים ביותר, ובתקופתו נשפך דם רב. התפיסה של עמית, כמו תפיסה של ממ"זים (מפקדי מחוזות) אחרים, הייתה לא להרגיז את הערבים ולעשות את רצונם. זו בדיוק הסיבה שהוא נכנע בהר הבית, איפשר לערבים להשתולל שם, מנע מיהודים לעלות לשם והתנהג בחוסר הוגנות משווע. מהרגע שבן גביר נכנס למשטרה, ההתנהלות שלו הייתה אחרת לחלוטין. הוא שינה את הקונספציה והסביר שעל טעויות העבר לא חוזרים. המדיניות שלו השתנתה, וזו הסיבה שאחד כמו עמית או כמו יתר הממ"זים והמפכ"לים הכושלים של משטרת ישראל בעבר מופיעים יום יום באולפני הטלוויזיה ומשמיצים את בן גביר. לגבי דברי היוהרה שבן גביר לא מבין בביטחון - שמענו את המומחים הגדולים לפני שבעה באוקטובר, שסיפרו לנו שחמאס מורתע, או שחייבים להכניס פועלים מעזה, ושצריך להאכיל ולהאכיל. מסתבר שבן גביר, שלא היה רמטכ"ל ולא היה ניצב, הבין את המציאות קצת יותר מהם, רק הודות לשכל ישר ולהיגיון פשוט".

***