חבר הכנסת משה (קינלי) טור פז קובע בראיון לערוץ 7 כי ללא התגייסות הציבור החרדי לא יהיה צה"ל ולא תהיה מדינת ישראל, אך בראשית הדברים הוא נשאל אודות הצבעת חברי מפלגתו, 'יש עתיד', שמנעה את הדחת חבר הכנסת עופר כסיף.

לדבריו אחרי שלושה חודשי מילואים הוא הבטיח לעצמו שלא לשוב לשיח שלפני השבעה באוקטובר. "אני חושב שדברי עופר כסיף הם מתועבים ולא ראויים ולא מתאימים למדינת ישראל. יחד עם זאת הם לא מגיעים לכדי בגידה במדינה או משהו שמסכן את ביטחון ישראל ולכן לא הצבעתי להדחתו".

לטעמו של טור פז חלק מתפקידה של הכנסת הוא הכלה של כל הקצוות "כל עוד הם עומדים בכללי הדמוקרטיה הישראלית, וכן, זה כולל, אולי לצערי, גם את עופר כסיף". לדבריו במשכן הכנסת יש חברי כנסת נוספים שדבריהם מקוממים אותו ובעיניו הם אף מסוכנים מדבריו של עופר כסיף ועם זאת הוא לא יצביע להדחתם.

"נאמרו בבית הזה אמירות גזעניות מסוכנות ויחד עם זאת הן נמצאות בכללי הדמוקרטיה, גם בימין וגם בשמאל, ולכן לא חשבתי שנכון יהיה להצביע להדחתו, ועם זאת אי אפשר לפקפק בציוניות שלי או בימניות שלי. יש חברי כנסת מגוחכים מהליכוד שבפעם היו בעבודה ופעם בקדימה ועכשיו הם בליכוד, נעים כמו שבשבת. אני לא שבשבת. אני עקבי בדעות שלי במגורים שלי ובמה שאני עושה בחיים, כולל שירות המילואים שלי ולא אמדד לפי הצבעה כזו או אחרת".

סוגיה נוספת שבה עסק טור פז רבות בעבר היא סוגיית שילובו של הציבור החרדי בחברה הישראלית, וככזה הוא נשאל אודות גיוס החרדים הצף ועולה לסדר יומה של ישראל ביתר שאת. "העיקרון כבר כתוב בתורה 'האחיכם ילכו למלחמה ואתם תשבו פה', כך אומר משה לבני גד וראובן. זו לא תיאוריה. בעשור האחרון אני עוסק בגיוס חרדים בצה"ל והייתה לי הזכות להקים את הפלוגות החרדיות בגבעתי ובצנחנים שלחמו בצורה מפוארת בעזה במסגרת חרבות ברזל. יש חרדים בצה"ל אבל לא מספיק. האחוז ששמענו היום בוועדה לביקורת המדינה הוא 0.8 אחוז מהפוטנציאל. אלה בוגרי החינוך החרדי שהתגייסו לצה"ל".

"אני אומר בצורה הברורה, יש חרדים בצה"ל, מעט מדי ואפשר לגייס חרדים לצה"ל. זמן שיא הגיוס לצה"ל היה ב-2015, מיד אחרי חוק הגיוס שיש עתיד העבירה עם הליכוד, אז הגענו למעל אלפיים חרדים שמשרתים בפועל וזה היה עשרים אחוז מהשנתון. היום מדוב בעשרה אחוז מהשנתון. קרו שני דברים, ממשלת ישראל לא עבדה בזה וצה"ל לא התעסק בזה, ובנוסף החרדים נלחמו בזה. כלומר שאפשר לגייס חרדים לצה"ל, אפשר לעודד כלכלית", אומר טור פז ומפרט:

"מיליארד ו-700 מיליון שקלים זה תקציב הישיבות. אפשר בקלות לומר שישיבה ש-90 אחוז מבוגריה מתגייסים לצה"ל מקבלת מאה אחוז מהתקציב, ישיבה שאף אחד מבוגריה לא מתגייס לצה"ל מקבל אפס אחוז מהתקציב. מדובר בהרבה מוד כסף שהולך ברובו לישיבות חרדיות ולאברכים, ולכן אני אומר שעוד לא התחלנו לטפל בבעיה. יש כאן ממשלה עם 4 מנדטים ש-18 מתוכן מעודדים בפועל אי גיוס לצה"ל. הרוב הציוני בכנסת ישראל לא צריך לעסוק בהצבעות הזויות ובשטויות אלא בעיקר. בלי החרדים אין צה"ל ואין ביטחון לאומי. זו לא תיאוריה. פעם הם היו 0.4 אחוז והיום הם 14 אחוז מהחברה הישראלית ו-20 אחוז מהתלמידים, רבע מהעתיד הישראלי. בלי חרדים לא תהיה מדינת ישראל".

לטעמו של טור פז אחרי השבעה באוקטובר היה שיח חרדי של ישראליות והשתלבות אך במרוצת החודשים שחלפו הדברים התפוגגו. לדבריו חבריו החרדים אומרים לו שכל אותו שיח היה דברים ריקים שנועדו להרגיע ולא יתגייס חרדי אחד יותר משנים קודמות.

בעיניו האחריות מוטלת על החברה החרדית עצמה, אם כי גם מצה"ל הוא לא חוסך ביקורת על לא עסק בסוגיה ולא שאף להביא לפתרון ראוי. "היה בשבועות הראשונים לחרבות ברזל סנטימנט מסוים וגייסו כמה עשרות חרדים לשלב ב'. זה דבר חסר משמעות מבחינת הביטחון הלאומי. בחרבות ברזל נפצעו ונהרגו למעלה מ-3500 לוחמים. אין לנו מי שיחליף אותם, אז מה עושים? באים לשינשינים, למכינות הקדם צבאיות וישיבות ההסדר ואומרים להם להקדים גיוס. למי לא באים? ל-66 אלף בחורי ישיבות שתורתם אומנותם מגיד 18 עד 26, רלוונטיים לגיוס. אין פתרון אחר ונצטרך להגיע להבנות ואני מתכוון לעסוק בזה גם בחקיקה וגם במעשה. יש מעשים שניתן לעשות לכך".

על שיח מספרי השכול בציבור המתגייסים סבור חבר הכנסת טור פז כי ניתן לדבר על הנתונים אך לעשות זאת בטקט ומתוך הבנה שהנתונים אינם מקנים זכויות כלשהן. "זה שיח לגיטימי שמשתמשים בו בעדינות ובחכמה ובעיקר לא לריב זה עם זה מי משרת יותר. בואו נבוא למי שלא משרת בכלל ונאמר שנגמרה החגיגה. האחיכם יבואו למלחמה ואתם תשבו פה זה לא רק פסוק אלא דרך חיים שמדינת ישראל לא תוכל להתקיים בלעדיה".

בהתייחס לקמפיין שנכנס לציונות הדתית בדרישה לגיוס חרדים וזכה לביקורת פנימית חריפה והתנערות של מוסדות הציונות הדתית שהתייצבו לצד המגזר החרדי, אומר טור פז כי גם הוא סבור שאכן יש ניסיון לשוב לשיח שלפני השבעה באוקטובר, ואולם יש לקיים חשבון נפש אמתי ולזהות את מי שנמצאים יחד בשוחות ומי שלא נמצא שם.

על השיבה מהמילואים לאזרחות אומר טור פז כמי ששב משלושה חודשי מילואים כי החזרה לוקחת זמן רב ונעשית בהדרגה. "אנחנו צריכים לעטוף ולחבק ולתת את כל ההטבות הכלכליות גם לבני ובנות זוגם של חיילי המילואים. אנחנו צריכים לחייב את צה"ל לאמן ולצייד היטב את חיילי המילואים כי היום יחידות המילואים הם יחידות סוג ב' ו-ג'. אם אני יוצא למלחמה עם שכפ"ץ קל וחברי הסדיר יוצא עם שכפ"ץ קרמי זה הבדל של חיים ומוות. אנחנו צריכים לדרוש מהצבא והממשלה לצייד היטב את המילואים. זה חלק מהשינויים שהשבעה באוקטובר דורש מאיתנו. הבהרתי שללא התחייבות לעטוף את אנשי המילואים לא אצביע בעד הארכת השירות של חיילי המילואים".