בג"ץ דן היום (שני) בעתירות שהוגשו נגד אי גיוס חרדים ונגד התמיכה התקציבית בהם. בהרכב ישבו מ"מ נשיא בית המשפט העליון עוזי פוגלמן והשופטים נועם סולברג ויצחק עמית.

העתירות הוגשו נגד החלטת הממשלה שלא לאכוף את חוק שירות הביטחון על אברכים, החלטה לפיה לא מגייסים חרדים גם אחרי שתוקף החוק פקע בקיץ האחרון.

עו"ד אליעד שרגא מהתנועה לאיכות השלטון אמר בדיון כי "יש אזרחים שיש להם רק זכויות, הם לא צריכים לעבוד, לא צריכים ללמוד לא צריכים לשלם מיסים. הם נהנים מאינסוף כספים קואליציוניים. זאת סוגיה שאנחנו כבר 25 שנים עומדים כאן והמדינה באה ומספרת סיפורים".

השופט פוגלמן פנה לשרגא ואמר, "יש כאן רק שאלה אחת שאני מבקש שתתמקד בה – האם לממשלה יש סמכות לקבוע בהחלטת ממשלה ולא בחוק שתלמידי הישיבות לא יתגייסו?". השופט סולברג הוסיף, "לא צריך ללכת לטענה של חוסר סבירות, לכאורה הממשלה לא הצליחה בחקיקה אז הלכו להחלטת ממשלה".

עורך הדין טומי מנור המייצג את ארגון אחים לנשק אמר כי "החלטת הממשלה פסולה. הדברים מתחדדים לאור האמירה של המדינה שבגלל המלחמה יש צורך בהארכת שירות הסדיר והמילואים. בדקתי ומצאתי לחרדתי שבמשך 75 שנים היו 12 מלחמות גדולות ועוד מבצעים בדרך. כל שש שנים בממוצע יש מלחמה. העיקרון שחייבים לגייס את כל האוכלוסייה ושכל אפליה היא פסולה ופוגעת בכבוד האדם ובשוויון קיים תמיד. המציאות הנוכחית של המלחמה מחדדת אותה".

עו"ד אבי מילקובסקי, בא כוחה של המדינה אמר בדיון כי "הדרג המדיני נערך לשאלה כיצד להנחות את רשויות הגיוס החל מיוני, שעה שלא עלה בידי המחוקק לחוקק הסדר חוקי חדש. המדינה חשבה שאם היא מצהירה שבכוונתה לחוקק הסדר חדש בנוגע לגיוס בני ישיבות וקבעה לוח זמנים עד סוף מרץ, אז בתקופת הביניים הקצרה הזו לא יגויסו תלמידי הישיבות".

לדבריו, בבסיס העמדה עמדו שני שיקולים: האחד, שלא ליצור מעשה עשוי אם הדרג המדיני מצהיר כי יחוקק הסדר חדש. השיקול השני הוא כלכלי, שכן מבחינת הצבא גיוס חרדים כרוך בהשקעת משאבים עצומה, שאין בה טעם כשהדרג המדיני מצהיר שבכוונתו להביא לחקיקת חוק חדש".

השופט סולברג השיב, "בפועל מדובר בכך ששר הביטחון מורה על דחיית גיוס של קבוצה נרחבת, של חרדים".

בכאן חדשות דווח כי בממשלה שקלו לבקש מבג"ץ, בצל המלחמה, לאפשר את המשך המצב הקיים. אלא שהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הבהירה שאין שום תרחיש כזה בחוק והיא לא תגן על מהלך כזה בבית המשפט העליון.

בהרב-מיארה אף הודיעה כבר לבג"ץ, כי אם הממשלה לא תאשר מחדש עד סוף החודש הבא פטור מגיוס תחול חובת גיוס בני ישיבות לצה"ל. בשל כך הממשלה תצטרך, עד סוף חודש מרץ, לאשר את המשך הפטור מגיוס לבני ישיבות ולהצהיר שתאושר חקיקה חדשה בנושא הגיוס.

בעקבות המלחמה צה"ל הודיע כי הוא יוזם תוכנית מקיפה בשירות המילואים והסדיר שעיקריה: הכפלת מספר ימי המילואים, העלאת גיל הפטור מגיל 40 לגיל 45 ותשלום גמול חדש ללחימה מבצעית. עוד הוחלט כי השירות הסדיר יוארך ל-36 חודשים לחיילים וחיילות ויינתנו על כך פיצויים ומענקים מיוחדים.