![הרב יוסף שריקי](https://a7.org/files/pictures/781x439/1102532.jpg)
לכל אחת ואחד מאיתנו יש צרכים פיזיים ונפשיים מגוונים ורבים. מהם: צרכים קיומיים בסיסיים, צורך בהערכה, אהבה, כבוד, שייכות ועוד.
כאשר הצרכים שלנו מקבלים מענה אנחנו מרגישים טוב ושמחים בעצמנו. אולם, כשאחד מהצרכים שלנו (או הרבה מהם...) אינו מתמלא אנו מרגישים שלא בנוח ומחפשים את הדרך למלא אותו.
פעמים, אנחנו יודעים לקחת אחריות על הצורך שלנו ולמלא אותו בעצמינו, ופעמים שאנו נזקקים לעזרה מהסובבים אותנו.
התנהלות זו, פוגשת אותנו במעגלים שונים בחיינו, אחד מהם הוא בחירת בן או בת זוג.
אם ניקח לדוגמא בחורה שבשלב זה של חייה היא נמצאת בתחושה של בדידות ועצבות, והצורך הדומיננטי שלה הוא בתחושת שייכות, כאשר היא תפגוש בחור שידע למלא צורך זה ויעניק לה את אותה תחושת שייכות החסרה לה וידע להפיג את העצבות מליבה, אין ספק שהיא תראה בו את בן זוגה המיועד ובחיר ליבה.
על פניו הזיווג נשמע אידאלי, הנה מצאה אותה בחורה מי שיודע למלא היטב את צרכיה הנפשיים.
אולם, לאחר שהיא תתחתן וצורך השייכות יקבל מקום משני בחייה כי הוא כבר התמלא, לפתע יצוצו להם צרכים משמעותיים יותר לאותו שלב של חייה, אך בזמן זה יתכן מאוד ובעלה כבר לא ידע למלא לה את אותם צרכים, והיא תתחיל להרגיש את תחושות החוסר והעצבות חוזרות, ותחשוב שלא זה בן הזוג אותו הכירה לפני שהתחתנה, ושאולי היא בכלל טעתה בבחירה.
הסיבה לכך, שאותו צורך שהיה דומיננטי בזמן שהכירה את אותו בחור תעתע בה ומיסך את הצרכים האמיתיים החשובים לה, שקיבלו באותה עת מקום נמוך בסדר העדיפויות. כשתקופה זמנית זו עברה והצורך הדומיננטי לאותה עת קיבל מענה, חזרו הצרכים המשמעותיים והחשובים לה למקומם הראוי, אך הפעם כשהם לא מקבלים את המענה הנכון, היא חווה אכזבה גדולה.
ראוי לאותה בחורה (והדבר נכון כמובן גם לבחורים) שתגדיר לעצמה מחד את סדר העדיפות הנכון בסולם הערכים והצרכים שלה, ומאידך תוודא שבן זוגה ידע גם למלא אותם בעת הצורך, גם אם הם לא הדומיננטיים כעת.
אמנם, לאותה בחורה (כמו לכל אחד מאיתנו) ישנם צרכים רבים שהדומיננטיות שלהם משתנה בתקופות שונות של החיים, ולכאורה אין לה יכולת לנבא מה יהיה הצורך החשוב לה בכל זמן מחיי הנישואים עם בעלה. לכן חשוב מאוד לוודא, שהיא ובן זוגה לעתיד יודעים לקיים שיח צרכים בו כל אחד מבני הזוג מכיר ומכבד את הצורך של השני (גם אם הוא לא מסכים איתו או חושב שלדעתו הוא אפילו שולי...), ולגשת לשיח כזה מתוך מקום של רצון וכנות אמיתית למלא לשני את אותו צורך גם אם הוא משתנה מפעם לפעם.
אם בבסיס הקשר עומדת נכונות זו של שיח צרכים, ממילא החשש שהצורך הדומיננטי ישתנה מפעם לפעם כבר אינו קיים, כיון שכל אחד מבני הזוג ידע להכיל את אותם שינויים.
הפרמטר המשמעותי אפוא בבחירת בן הזוג אינו בתחושה שהצורך הדומיננטי העכשווי, שיכול לתעתע ולהסיח את הדעת מהצרכים המשמעותיים, קיבל מענה, אלא מהיכולת של בן או בת הזוג, לקיים שיח צרכים מכבד, הנותן מענה לצרכים המשתנים והחשובים באמת.
למאמרים נוספים, מוזמנים בשמחה לבקר באתר של מרכז ובחרת בחיים.