השר אלי כהן, שר האנרגיה והתשתיות וחבר הקבינט המדיני ביטחוני ומי שכיהן עד לא מזמן בתפקיד שר החוץ, חושב שישראל צריכה להתנגד באופן הנחרץ ביותר לכל צעד שיוביל להכרה או להקמה של מדינת פלסטינית.

"ארצות הברית היא ידידה גדולה של ישראל וראינו זאת לאורך כל המלחמה. יחד עם זאת, גם בין ידידים, יש גם דעות שונות. הממשל של ביידן מאמין בנושא של שתי המדינות ואנחנו אומרים לו, במיוחד אחרי ה-7 באוקטובר, שמדינה פלסטינית לא תקום. כפי שאף אחד לא חשב לתת מדינה לאל קאעידה אחרי ה-11 בספטמבר אי אפשר להציע מדינה לפלסטינים אחרי ה-7 באוקטובר. אין לנו שום כוונה להקים חמאסטן נוספת ביהודה ושומרון", אומר כהן בראיון באולפן ערוץ 7.

הוא מוסיף כי "אם המחיר להרחבת הסכמי שלום האזוריים הוא הקמת מדינה פלסטינית אני מוותר על ההרחבה ועל נרמול יחסים עם סעודיה. כמי שמכיר את יחסי החוץ אני אומר שאפשר להביא הסכם שלום עם סעודיה ללא הקמת מדינה ומדובר קודם כל באינטרס סעודי".

השר כהן מציין בסיפוק את התמיכה הבינלאומית המשמעותית בישראל מאז מתקפת חמאס ולאורך המלחמה. "מעולם לא ראינו רכבת אווירית של תמיכה כה משמעותית כפי שהיתה כאן אחרי ה-7 באוקטובר. רוב העולם החופשי, הנאור, המערבי והליברלי תומך בצורה משמעותית בחיסול החמאס. גם מדינות ערב הסמוכות לנו, למרות שאינן יכולות להגיד זאת באופן גלוי, תומכות בצורה מהותית בחיסול החמאס, מכיוון שאותן שלוחות של איראן שמאיימות עלינו - מאיימות גם עליהן".

כשהוא נשאל על הדרך לטפל באונר"א, עונה כהן כי לדעתו, צריך לפעול נגד הארגון ולמצוא דרכים אלטרנטיביות להעברת הסיוע ההומניטרי. "צריך לעצור את אונר"א, לא רק בעזה, אלא גם ביהודה ושומרון. צריך למוטט ולהעלים את אונר"א שמשמשת זרוע ביצועית של חמאס. אני שמח לראות שהדבר מתחיל להיות מובן".

"לגבי הסיוע ההומניטרי - צריך לבחון אם הוא משרת את מטרות המלחמה. גורמי הביטחון מציינים שהסיוע ההומניטרי, שכמובן צריך לתת במשורה, עוזר לנו כדי שהמלחמה תהיה יותר ארוכה. אנחנו בוחנים גם את האפשרות שהסיוע ינתן ישירות על ידי גורמי הביטחון הישראלים - כתחליף לאונר"א", הוא מוסיף.

בנוגע לקווים האדומים לעסקת חטופים אומר כהן "לא ניכנס לכל הפרטים, אבל הנושא הבסיסי הוא שלא תהיה הפסקת מלחמה. אנחנו כמובן פועלים להחזיר את החטופים, יש לנו מחויבות, אנחנו נהפוך כל אבן, גם בצד המדיני, גם בדיונים, גם בעירוב כל הגורמים שיכולים לסייע להחזרת החטופים וגם נפעל מבצעית. יש נחישות מבצעית, ביטחונית ומדינית, לפעול ולהחזיר אותם - אבל לא בכל מחיר".

סוגיית השיוויון בנטל שמעוררת סערה בימים האחרונים מחדדת אצלו את ההכרה שניתן לפתור בהידברות מול החרדים את נושא הגיוס. "ברור שתפיסת הביטחון צריכה להשתנות משמעותית. היישובים סמוכי הגדר דורשים - ובצדק - נוכחות הרבה יותר מאסיבית על הגבולות, שזה אומר יותר חיילים. המשמעות היא שכל רבדי האוכלוסייה, החרדים, הערבים, החילונים והדתיים, כולם הצטרכו להיכנס תחת האלונקה ולתרום את חלקם. אני חושב שגם המנהיגים בציבור החרדים מבינים זאת".

"יש כאן באמת איזו שעת כושר ואני מאמין שאפשר לעשות זאת בהסכמה. בעיני הגישה צריכה להיות שכל אחד במדינת ישראל צריך לעשות שירות צבאי או שירות לאומי. אני רואה סיסמאות של לפיד, של ליברמן, של גנץ, שניהלו ממשלה עד לפני שנה והיו יכולים להעביר כל חוק שהם רוצים. זו היתה הממשלה הכי אנטי-חרדית שיש - אבל הם לא עשו דבר עם סוגיית הגיוס", מזכיר כהן.

לדרישה לערוך בחירות בקרוב הוא משיב: "אנחנו בתקופת מלחמה. לבוא ולדבר על פוליטיקה ובחירות בעיניי זה לא נכון. אני לא חושב שגם לאחר שהמלחמה תסתיים בחירות הן הפיתרון. בחירות הן המתכונת למתח, לויכוח, לפלגנות ולשיסוי. אני תומך בהרחבת הממשלה ובצירוף מי שירצה. זה מה שהעם רוצה - להרבות אחדות".

הוא מונה את ההישגים המרכזיים שלו במשרד החוץ. "במהלך התקופה שבה כיהנתי בתפקיד שר החוץ הצטרפו עוד חמש מדינות נוספות שהסכימו להעביר שגרירות לירושלים ואחת מתוכן כבר פתחה באותה בפועל, נחתם הסדר הוויזות מול ארה"ב, נפתחו טיסות מעל עומאן, סיום משברים עם פולין וסרביה ועוד. פעלתי במשך חודשים כדי שבתקופת המלחמה תהיה תמיכה בינלאומית מאוד חשובה לישראל".

מאז עבר לתפקידו במשרד האנרגיה והתשתיות הספיק להכריז על צעד משמעותי מאוד - מהפכת החשמל. "זה ישפיע על כל בית בישראל, וכבר בקיץ הקרוב יוכל כל אחד לקבל חשמל מ-18 חברות שונות מעבר לחברת החשמל. מדובר בחיסכון של בין 5% ל-20% בחשבון החשמל. זה צעד משמעותי להורדת יוקר המחיה ושבירת המונופול הכי גדול במדינת ישראל".

ויש גם צעדים במבט קדימה. "יצוא הגז למצרים וירדן עלה ב-25% בשנה האחרונה. הגז והמים הם עוצמות של מדינת ישראל. אני מתכוון להגביר את כמות חיפושי הגז, על מנת לייצא יותר. מדינת ישראל מספקת את מרבית הגז לירדן ומייצאת הרבה מאוד גז למצרים וזה כלי מדיני חשוב מאוד ליציבות האזורית. אנחנו מתכוונים להניח גם כבל חשמל בין ישראל לבין קפריסין כדי לייצא חשמל לאירופה ולקבל ממנה בחזרה - אם נזדקק לכך".