הממשלה הפלשתינית המתפטרת
הממשלה הפלשתינית המתפטרתצילום: פלאש 90

אף גבה לא הורמה כשהרשות הפלשתינית הכריזה השבוע שראש הממשלה מוחמד אשתייה התפטר מתפקידו, ויושב ראש הרשות הפלשתינית אבו מאזן קיבל את ההתפטרות והכריז שבקרוב תוקם "ממשלת מומחים''. ברשות גם אמרו כי ישלבו מומחים המזוהים עם חמאס בממשלה הבאה - לכשתקום.

צפויה עוד יותר הייתה התגובה האמריקנית למהלך. "אנחנו מקבלים בברכה צעדים ברשות לקראת רפורמה. זהו צעד חשוב לקראת איחוד הגדה המערבית ורצועת עזה. אבו מאזן אמר למזכיר המדינה שהוא ינקוט צעדים לקראת רפורמה ברשות, ואנחנו מברכים על כך", אמר מת'יו מילר, דובר מחלקת המדינה האמריקנית, ונתן תחושה שמדובר בצעד מתואם שתוכנן כדי להגביר את הלחץ על ישראל להסכים להקמת מדינה פלשתינית במסגרת תכנון היום שאחרי המלחמה בעזה.

במערכת המדינית בישראל מנסים להבהיר לידידות ישראל בזירה הבין־לאומית עד כמה מדובר באחיזת עיניים. הקמת מה שקרוי 'ממשלת טכנוקרטים' הייתה דרישה ברורה וחד משמעית של הממשל האמריקני. אבו מאזן מיהר ליישר קו מתוך מחשבה שאולי העולם מספיק טיפש לחשוב שהפלשתינים באמת הופכים את עורם ויאמין שמדובר ב'רשות פלשתינית מחודשת', כפי שהגדיר את המטרה הנשיא האמריקני ג'ו ביידן.

ממשלה חדשה, גווארדיה ישנה

פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון משגב ומומחה לאסטרטגיה וביטחון לאומי, מעריך שהתפטרות הממשלה הפלשתינית אינה מעידה על שום צעד מעשי, לפחות בינתיים. "מוחמד אשתייה הגיש התפטרות, אבו מאזן קיבל אותה, והממשלה הוכרזה כממשלת מעבר עד שהתנאים יאפשרו הקמת ממשלה חדשה, וזה יכול לקחת גם זמן רב".

זה נראה כמו צעד פלשתיני שנועד להתאים לאג'נדה האמריקנית.

"לדעתי זה תהליך אחיזת עיניים והתחמקות פלשתינית של אבו מאזן, שנועד לרכך את הדרישות האמריקניות לרפורמות ברשות הפלשתינית. האמריקנים בדרישתם מכוונים לעוד כמה דברים שבהתפטרות הממשלה הזאת ובמינוי ראש ממשלה חדש אין להם מענה. כך למשל מינוי סגן נשיא עם סמכויות, שיקום מערכת החוק הפלשתינית, שיקום ובנייה של מוסדות מדינתיים, טיפול במערכת המיסוי והכלכלה והטיפול בהסתה לטרור. כל הדברים הללו לא מקבלים מענה בכלל בהחלפת ממשלה".

מדברים על מוחמד מוסטפא כמי שיעמוד בראש הממשלה החדשה, והוא דמות שמוכרת פחות לציבור הישראלי.

"מוחמד מוסטפא הוא אולי כלכלן מוכשר שעבד בבנק העולמי, אבל הוא גם איש של אבו מאזן. הוא כיהן בממשלה היוצאת, עובד צמוד עם אבו מאזן ומחובר לגווארדיה הישנה ברשות הפלשתינית. ההבדל בינו לבין סלאם פיאד, שהיה ראש ממשלה עם עמוד שדרה, שהוא לא בא מהפתח' ולא היה שייך לאותה גווארדיה שמקיפה את אבו מאזן. כשהוא טיפל בשחיתות וניתק את המקורבים מעטיני השלטון, הוא נבעט החוצה. לכן אני לא חושב שאבו מאזן יאפשר למוחמד מוסטפא מרחב פעולה גדול אם ימונה לראש הממשלה.

"אבו מאזן חושש מאוד מממשלה פלשתינית אפקטיבית ומשמעותית שעלולה להאפיל על סמכויותיו, ולכן הוא רוצה ראש ממשלה בובתי. חובת ההוכחה היא על הפלשתינים בעניין הזה - אבל זה בוודאי לא מה שהאמריקנים מצפים שיקרה, ולבטח לא מה שישראל מצפה לו".

אבו מאזן חותר במהלך הזה לקבל שליטה על עזה ביום מן הימים?

"אני לא בטוח שהוא באמת רוצה לשלוט בעזה. יש הבדל בין מה שהוא אומר לבין מה שהוא רוצה. לדעתי מה שמנחה את אבו מאזן זו האמונה שישראל נמצאת בסיטואציה בעייתית מאוד במערכת היחסים עם ארצות הברית ובמעמדה הבין־לאומי. הם מאמינים שמה שרואים בבית הדין הבין־לאומי, בלחץ בארצות הברית ובבריטניה, יוביל לכפייה של מדינה פלשתינית על מדינת ישראל שלא באמצעות משא ומתן.

"זו גישה שהפלשתינים פועלים בה משנת 2009. בשנת 2012 הכיר בהם האו"ם כמדינה שאינה חברה, וכעת הם מאמינים שיוכלו לקדם את המצב עוד ולהגיע להישג של מדינה פלשתינית מוכרת על ידי העולם שתיכפה על ישראל ולא במשא ומתן שבו הם יצטרכו לוותר על משהו".

מה ישראל צריכה לעשות בשלב הנוכחי אל מול המהלך הזה?

"מה שחשוב מבחינת ישראל זה לעמוד על דרישותיה לגבי מהי 'רשות פלשתינית מחודשת'. להבטיח שהיא תעבור את התהליכים שהיא צריכה לעבור בשטחי הרשות, ללא קשר לרצועת עזה. עזה צריכה פרק זמן לשיקום והתארגנות מחדש משלה לצד תהליכי השיקום של הרשות ביהודה ושומרון.

"הכול צריך להתבסס על יחסים ונורמליזציה אזורית שמתבססת על נרמול יחסים בין ישראל וסעודיה. אחרי שיהיה גוף אזורי שיהיה מסוגל לקבל אחריות על הרצועה וילמד אדמיניסטרטורים מקומיים את השליטה בעזה - משהו שייקח לפחות חמש שנים, נראה אם במקביל הרשות הפלשתינית עברה שינוי אמיתי. בפרק הזמן של אותן שנים אסור לחבר כלל בין הרשות הפלשתינית לעזה, כי ההשפעה השלילית תהיה קשה וקטסטרופלית בשני המקומות".

הדרך שישראל פועלת בה מספיקה כדי להבהיר לאזרחי עזה שחמאס כבר אינו הריבון בשטח?

"צריך לייצר חלופה לחמאס בעזה, גם אם זה ממשל צבאי, כדי שהאוכלוסייה העזתית תשתכנע שאין לחמאס תקומה ושהוא אינו אופציה ביום שאחרי. אני חושב שהעזתים עדיין חושבים שחמאס יישאר כישות שלטונית וצבאית בעזה אחרי המלחמה. הם עדיין לא השתכנעו שלא.

"לכן חשוב שכבר תהיה חלופה שעובדת בצפון הרצועה. אני לא חושב שמשהו עצמאי יכול לעבוד כרגע. צריך להיות סוג של ממשל צבאי שמפעיל כוחות מקומיים. זאת כהכנה לקראת פורמציה אזורית או בין־לאומית שתקבל אחריות על הרצועה אחרי שנפרק את חמאס".

איך אנחנו צריכים לפעול מול הממשל האמריקני נוכח ההתפתחות של התפטרות ראש הממשלה הפלשתיני?

"האמריקנים רוצים להבטיח שהמלחמה שנפתחה ב־7 באוקטובר לא מתרחבת למלחמה אזורית, והם צריכים להתערב בה באופן פעיל. ברור להם שכדי שזה יקרה - המלחמה בעזה חייבת להיפסק. הם לא יכולים לומר לישראל שפירוק חמאס צבאית ואזרחית אינו מטרה ראויה ולכפות את עצירת המלחמה על ישראל. לכן, באמצעות עסקה לשחרור החטופים, הם מנסים לגבש מערכת עם שלוש הפסקות אש רציפות ממושכות, שאחריהן לישראל לא תהיה אפשרות לחדש את הלחימה. הדבר הזה יאפשר לסעודים לחזור לנורמליזציה, לבנות ישות אזורית, וזה יפחית את הלחץ על ארצות הברית מבית ומחוץ.

"האמריקנים, כדי להשיג את המטרה הזאת, מוכנים להגיע למצב שבו ישראל לא מממשת את מטרות המלחמה ולא מפרקת את חמאס עד הסוף. אנחנו חייבים להגיד להם לא - אבל בצורה חכמה ולא בהתרסה. לאמריקנים צריך להגיד תמיד - 'כן, אבל'. 'אנחנו הולכים אתכם, אבל יש תנאים הכרחיים לצורך מימוש החזון שלכם'. חוכמת המדינאות היא להעביר את האחריות לכתפי הצד השני - חמאס והרשות הפלשתינית. שום דבר לא קורה מכיוון שאנחנו לא רוצים לקדם את החזון של האמריקנים, אלה הפלשתינים שלא מוכנים לעמוד בתנאים הבסיסיים שהציבה ארצות הברית".

הכול נשאר במשפחה

הפרשן לענייני ערבים, יוני בן מנחם, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מגדיר את המהלך של התפטרות ראש הממשלה הפלשתיני כ"תרגיל הונאה שקוף". "זו תוכנית סדורה של אבו מאזן בשיתוף ביידן לכפות על ישראל שלטון של הרשות הפלשתינית בעזה ביום שאחרי המלחמה. ראש הממשלה נתניהו מתנגד לכך בטענה שהרשות הפלשתינית מושחתת ונגועה בטרור, אז עכשיו עושים תרגיל כדי לכפות על ישראל בכל זאת רשות פלשתינית שתשלוט בעזה ביום שאחרי, בטענה שזאת 'רשות מחודשת', ככה קורא לזה ביידן, שתעבור רפורמות ותתחיל להילחם בטרור ובהסתה נגד ישראל. השלב הראשון הוא החלפת הממשלה הפלשתינית.

"זה תרגיל הונאה שקוף", קובע בן מנחם. "אין שום רפורמות שיצליחו להיות מקודמות ברשות הפלשתינית, לא בתחום השחיתות ולא בתחום הביטחון והמלחמה בטרור, כל עוד אבו מאזן נשאר על כיסאו עם החבורה המושחתת שסובבת אותו. עכשיו הם רוצים להקים ממשלת טכנוקרטים שתורכב ממומחים - אך היא תהיה ממשלת בובות, שישלטו בה מאחורה ותופעל מאחורי הקלעים. מה שחמור יותר הוא שהם מוכנים לקלוט את חמאס בתוך הממשלה הזאת, וחמאס קפץ על המציאה והודיע שיהיה מוכן לכך. במצב כזה, נקבל לא רק את הרשות הפלשתינית עם הבעיות שלה, אלא את חמאס משולב זה".

מדברים על מוחמד מוסטפא כעל ראש הממשלה הפלשתיני הבא.

"מדובר בעוד מושחת מהחבורה של אבו מאזן שמכהן בתפקיד היועץ הכלכלי וראש הקרן הלאומית הפלשתינית. הוא שולט על הכספים של אש"ף ושל אבו מאזן. הוא לא מוכר כל כך לציבור הישראלי, כי הוא פועל מאחורי הקלעים. הוא חלק מהמשפחה המושחתת של הרשות ועובד הרבה עם הבנים של אבו מאזן".

למה בעצם, אם הפלשתינים מנסים ללכת למהלך מתואם עם האמריקנים, הם לא ממנים את סלאם פיאד? מבחינת ישראל מדובר באדם בעייתי מאוד, אבל כביכול עוד משרת את המטרות שלהם מול האמריקנים.

"סלאם פיאד הוא לא איש של הפתח', ולכן הוא לא יכול להיות ראש ממשלה. כמו כן התדמית שלו היא של משתף פעולה אמריקני. פיאד כבר היה ראש ממשלה וקידם הקמת מדינה פלשתינית ותוכנית לקביעת עובדות בשטח לשם כך, ונזרק בסופו של דבר. ממילא, כל עוד אבו מאזן קיים והחבורה שלו מסביבו, לא יזוז שום דבר ברשות. אבו מאזן הוא אחד השקרנים והמושחתים ביותר במזרח התיכון. הוא מימן את טבח הספורטאים במינכן, הוא מכחיש שואה ידוע, אין לנו שום אשליות לגביו".

מה נכון לישראל לעשות מול המהלך הפלשתיני הזה?

"אני קראתי לנתניהו להודיע, לפני שהפלשתינים מרכיבים ממשלה, שישראל לא תכיר בה ושהיא מתנגדת למהלך. ישראל לא קונה את השקר הזה, והדברים יובהרו באופן נחרץ גם לממשל האמריקני. בד בבד הוא צריך להורות שאף אחד מהרשות הפלשתינית לא יהיה מורשה להיכנס לעזה. אנחנו לא רוצים נוכחות שלהם בכלל בעזה, כי הם יפעלו בדיוק באותה צורה שהם פועלים ביהודה ושומרון".

ישראל הרשמית בינתיים כלל לא הגיבה למהלך הפלשתיני. בזירה הדיפלומטית יש פעילות להסברת הצעד והבהרה שלא נעשה באמת שום דבר מצד הפלשתינים, אבל הצהרות משמעותיות עדיין לא נשמעו. ייתכן שבשלב הנוכחי מעדיפים במערכת המדינית להמתין ולראות אם הפלשתינים עושים צעד נוסף ואכן ממנים בתוך זמן קצר ממשלת מומחים, או שמא מנסים למשוך זמן ומוכיחים את הטענה הישראלית שמדובר בצעד ריק מתוכן, שבסופו של דבר מנציח את שלטונו של אבו מאזן ואת הנורמות הקלוקלות שהנהיג ברשות הפלשתינית - הן בהקשרים כלכליים, הן בהקשרי הסתה והן בתמיכה בטרור. דבר אחד ברור: ישראל הבהירה לארצות הברית שהרשות הפלשתינית או מי מטעמה לא יהיו מעורבים בשום צורה בתוכנית 'היום שאחרי' ברצועת עזה, וכן שישראל לא תסכים שתיכפה עליה מדינה פלשתינית ותגיב למהלך כזה בדרך שבה תמצא לנכון.

***