אחרי שתי דחיות בעקבות אירועי שבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל, יצאו השבוע לדרך הבחירות לרשויות המקומיות בכל רחבי הארץ, למעט במועצות המפונות בעוטף עזה ובגבול הצפון.
מערכת הבחירות של 2024 התאפיינה בהתעניינות נמוכה יחסית ובקמפיינים שקוצצו בצל המלחמה, שבאו לידי ביטוי בשיעור הצבעה נמוך יחסית – 49 אחוזים, לעומת 60 אחוזים בבחירות הקודמות בשנת 2018. עם זאת, בשל ריבוי מצביעים בשירות מילואים ובבתי החולים במעטפות כפולות, המספר הסופי יפורסם רק בימים הקרובים.
בערים הגדולות לא נרשמו הפתעות מיוחדות, והתחזיות אכן התממשו בקלפי. עם זאת, בכמה מועצות מקומיות וערים התרחשו דרמות של ממש, ומועמדים ורשימות בלתי צפויים הצליחו להשתלט על עמדות מפתח ברשות המקומית.
מועצת קריית ארבע – היריבות הוותיקה הוכרעה
ישראל ברמסון נבחר לעמוד בראש המועצה המקומית קריית ארבע, לאחר שקיבל 41.7 אחוז מקולות הבוחרים. הוא גבר על מלאכי לוינגר, שקיבל 38.2 אחוז מהקולות, ועל אליעזר רודריג, שזכה לאמון של 20.1 אחוז מהמצביעים. בחירות בין ברמסון, איש עשייה וחסד ותיק בקרייה, בנו של הרב יוסף ברמסון זצ"ל מישל"צ, לבין ראש המועצה לשעבר מלאכי לוינגר, בנו של מייסד קריית־ארבע-חברון הרב משה לוינגר, הוא לא דבר חדש. ברמסון כיהן כחבר מועצה שלוש פעמים ואף הפסיד בעבר ללוינגר, אך בבחירות שעברו ניצח את לוינגר דרך פטרונו שעמד בראש, ישראל ליבמן. זה לו ניצחון שני ברציפות, ובפעם הראשונה כשהוא עומד בראש. ברמסון הוא איש עוצמה יהודית, והוא אחד מסממני הניצחון הבולטים של המפלגה. בדרך לניצחון הוא זכה גם לתמיכת הליכוד. מכריו מספרים ל'בשבע' על אדם שעובד הרבה שנים מאחורי הקלעים ומנהל כמה עמותות, החל בעמותת הכנסת אורחים חברון והמשך ברשת של כוללים.
מועצת קרני שומרון – כיוון חדש אחרי עשור
יהונתן קוזניץ נבחר לראשות מועצת קרני שומרון עם 53.4 אחוז מהקולות מול יגאל להב שזכה ל־46.6 אחוז מהקולות. הוא בן 37, נשוי ליעל ואב לחמישה ילדים. קוזניץ שימש במשך שנתיים סגן ראש המועצה והיה חבר מליאה בחמש השנים האחרונות מטעם סיעת דורות. הוא שירת בסדיר בגדס"ר גולני. הניצחון של קוזניץ לא היה ברור מאליו, הוא אומנם נתמך על ידי מפלגת עוצמה יהודית והיה למעשה האופוזיציה היחידה לראש המועצה המכהן, אך במלחמת חרבות ברזל היה בחטיבת מילואים בחרמון במשך 4 חודשים, ומולו התמודד יגאל להב, ראש מועצה ותיק שמכהן מאז 2013, עת ניצח את הרצל בן ארי, ובבחירות הקודמות ניצח ללא תחרות. "בעזרת השם אני עם צוות מצוין שרצים ביחד כבר חמש שנים, יש לנו ניסיון בשטח, אני אהיה ראש מועצה של כולם. ביחד עם הצוות המצוין שלידי, אנחנו נרים את קרני שומרון בכל התחומים", אומר קוזניץ בשיחה עם 'בשבע'.
מועצת גוש עציון – חילופי יושב ראש כפולים
במועצות האזוריות של יהודה ושומרון בסך הכול לא היו הרבה הפתעות. מול ישראל גנץ, ראש מועצת בנימין, אף אחד לא רץ, ויוסי דגן, ראש מועצת שומרון, זכה ביותר מ־80 אחוזים מהקולות. ההפתעה הכי גדולה בגזרת יהודה ושומרון היא ללא ספק במועצת גוש עציון. ירון רוזנטל, האיש שגם בפעם הקודמת התמודד ראש בראש מול שלמה נאמן, הפעם זכה ב־55.8 אחוזים מהקולות וניצח. כל זאת לאחר שירות מילואים ממושך בתקופת הבחירות. בכך תמו 7 שנות הנהגה של נאמן, שלמעשה בהפסד הוא מסיים את תפקידו כיושב ראש מועצת יש"ע. "חבריי אנשי גוש עציון, מודה על האמון ועל הזכות שנפלה בחלקי להמשיך לקחת חלק בבניין גוש עציון, והפעם מתפקיד ראש המועצה. תודה גדולה לשלמה נאמן על תרומתו ומסירותו לחיזוקו ושגשוגו של גוש עציון ב־7 השנים האחרונות", אמר רוזנטל. רוזנטל הוא דמות מוכרת בגוש עציון כבר שנים רבות. במשך 18 שנה הוא ניהל את בית ספר שדה כפר עציון, וכיום הוא המנהל העסקי של קיבוץ כפר עציון.
מועצת הר חברון – עם גב מהליכוד והציונות הדתית
לאחר פרישתו של יוחאי דמרי, ראש המועצה המיתולוגי בהר חברון, הזירה נשארה פנויה למועמדים חדשים. בצד האחד עמד ארי אודס, נשוי ואב לעשרה, תושב עשהאל, סטארטפיסט ומזכיר טנא־עומרים, ואל מולו אלירם אזולאי, מי שכיהן כמזכיר היישוב סנסנה והיה פעיל בתנועת אור, וכן כיהן בתפקיד מנכ"ל מועצת הר חברון כ־6.5 שנים. אחד היתרונות הבולטים של אזולאי, לבד מהניסיון, היה שמפלגות הליכוד והציונות הדתית הודיעו על תמיכה משותפת במועמדותו לראשות המועצה האזורית. אזולאי נבחר עם 56.3 אחוזים מהקולות, לעומת ארי אודס שזכה ב־43.7 אחוזים. "ברכות לאלירם, הרבה עבודה יש לדרום הר חברון ולהתיישבות בכלל. יחד בע"ה נפעל בשנים הקרובות בעבודה משותפת לפיתוח ההתיישבות ולמען מדינת ישראל", אמרו במפלגת הציונות הדתית.
בית שמש – ההכרעה תלויה בדרעי
הקרב על בית שמש היה אחד הקרבות המרתקים והמסוקרים ביותר. שלושה מועמדים מרכזיים התמודדו על ראשות העיר. לכל אחד מהם היה סיכוי ריאלי וממשי לזכות בתפקיד, כך שלמעשה הכוח העצום שהיה בידי כל אחד מהם הוביל לכך שאיש מביניהם לא הצליח לנצח בסיבוב הראשון, והבחירות יוכרעו בסיבוב שני. כרגע המועמד שמואל גרינברג מדגל התורה מוביל עם 35.7 אחוזים שהם 19,642 קולות מתושבי העיר, וראש העיר בית שמש עליזה בלוך מובילה על חבר הכנסת משה אבוטבול בפער של חצי אחוז בלבד, כלומר פחות מ־300 קולות. הסבב השני יהיה בין בלוך לגרינברג. בקרבות בבית שמש היו מעורבים כל הכוחות הפוליטיים, 'דגל' כאמור תמכה בגרינברג, אריה דרעי מש"ס הצניח את חבר הכנסת אבוטבול, שכבר כיהן בעבר כראש העיר, ועליזה בלוך נתמכה על ידי שר האוצר ויושב ראש מפלגת הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ'. השאלה הגדולה כעת היא אם ש"ס תקרא לציבור להצביע למועמד דגל - גרינברג, לאחר תקופה לא קלה בכלל ביחסים בין המפלגות, או שמא תתמוך בבלוך המזוהה עם הציונות הדתית וכך "תנקום" בדגל.
ירושלים – המתקפה חיזקה
על הבחירות לראשות העיר ירושלים לא הייתה באמת תחרות, ראש העיר הנוכחי משה ליאון ממשיך לקדנציה נוספת בשקט ובבטחה. הפיצול בקול הציוני־דתי היה הסיפור הגדול. מפלגתו של אריה קינג, סגן ראש העיר הנתמך על ידי עוצמה יהודית, הבית היהודי בראשות סגנית ראש העיר חגית משה, ומפלגת נעם - כולם רצו בנפרד. השאלה הגדולה שליוותה את כל הקמפיין הייתה מי לא יעבור את אחוז החסימה. ההערכה הרווחת הייתה שזו תהיה מפלגת נעם, שלמרות הבייס המוצק שלה המונה 3,500 תומכים ומזוהה עם ישיבת הר המור וחוגיה, היא לא תצליח לגייס אלפיים נוספים. למעשה מפלגתו של אריה קינג כצפוי זכתה בשני מנדטים, מפלגתה של חגית משה במנדט, ומפלגת נעם הפתיעה וקיבלה מנדט. אומנם מחכים לספירת קולות החיילים, אולם לעת עתה מסתמן שהתוצאות לא ישתנו. על כל פנים מדובר בהפתעה. גורמים בסביבת 'נעם' אמרו בימים האחרונים כי המתקפה של עיתונאים נגד המפלגה בירושלים היא למעשה מה שחיזק אותם.
מצפה רמון – אופוזיציה חזקה למועמד הדתי
הציוני־דתי אליה וינטר מהליכוד גבר בבחירות במצפה רמון על פלורה שושן מהמחנה הממלכתי. וינטר, שנתמך בין השאר על ידי הדתיים בעיר, ובפרט הגרעין התורני, ניצח ניצחון מוחץ עם 57.3 אחוזים מקולות התושבים, ושושן אחריו עם 38.6 אחוזים בלבד. מבחינה מעשית־פוליטית לוינטר צפוי קושי גדול, מפני שבחלוקת מושבי המועצה הוא רק במקום השלישי, בעוד שושן זכתה כמעט בשליש מהקולות, ורשימת 'אחדות' אחריה עם 25.7 אחוזים. "אהוביי תושבי מצפה רמון כולם! לא אני ניצחתי, אלא דרך הטוב המשותף ניצחה. מודה על התמיכה החד משמעית של כלל תושבי מצפה רמון בי ובחבריי לליכוד. עכשיו זמן אחדות וחיבורים. הטוב המשותף ינצח", אמר וינטר. לווינטר זה לא בא בקלות, הרבה כתבו נגדו. כך למשל עיתונאי הארץ ג'וש בריינר צייץ: "תושבי מצפה היקרים ואהובים, אל תיתנו שהעיר שלכם תהפוך למעוז של הפרדה ושנאת האחר. הקלפיות עדיין פתוחות. צאו להצביע". חברת הכנסת נעמה לזימי שיתפה אותו וכתבה: "תושבי מצפה רמון - תצביעו לפלורה שושן הנהדרת. ראויה וטובה".
בני ברק – ייצוג ראשון לקהילת ר' שאול
לא רק בבית שמש, גם בבני ברק הצניח יושב ראש ש"ס אריה דרעי דמות פוליטית מהבכירות ביותר, שר הבריאות אוריאל בוסו. מי שהוכתר, כצפוי, הוא איש חסידות גור חנוך זייברט. זייברט ניצח עם 47,652 קולות שהם 54.8 אחוזים, ואילו שר הבריאות אוריאל בוסו השיג 33,707 קולות שהם 38.7 אחוז מסך הקולות. מועמד 'הליכוד' יעקב וידר השיג 5,553 קולות בבחירות לראשות העיר, שהם 6.3 אחוזים מסך הקולות. אך זייברט לא יהיה כנראה הכול יכול בעיר בני ברק, דגל התורה זכו בכ־10 מנדטים, לעומת 6 שהשיגה אגודת ישראל החסידית. מי שבאופן מפתיע נכנס למועצה עם מנדט הוא שלמה אלבוים, נציג קהילת הרב שאול אלתר, ראש ישיבת שפת אמת אשר פרש מחסידות גור.
אלעד – קצת נחת לש"ס
לאחר קרב צמוד לאורך מערכת הבחירות, יום הבחירות באלעד הסתיים בניצחון מועמד ש"ס יהודה בוטבול, שגרף 55.3 אחוזים, לעומת 44.7 אחוזים לישראל פרוש. מדובר בניצחון משמעותי ליושב ראש ש"ס אריה דרעי, שהצליח לפצל את הקול החסידי בעיר ולהעביר למועמד ש"ס את תמיכת חסידות ויז'ניץ, שככל הנראה היא שהכריעה את הכף לטובתו. ישראל פרוש מכהן כראש העיר זה כעשור, וכעת העיר אלעד חוזרת לשליטת ש"ס. אחרי הניצחון הגדול שעליו השליך אריה דרעי את כל יהבו, ראש עיריית אלעד יהודה בוטבול הרים 'לחיים' במעונו של הראשון לציון הרב יצחק יוסף. "בכל אשר תפנה תעשה ותצליח", בירך אותו הרב. ראש העיר הנכנס סיפר לרב יוסף כי הגיע מציונו של מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל ואמר לו: "החזרתי לך את העיר אלעד".