ארגון השמאל 'שלום עכשיו' פרסם דו"ח ובו נמתחת ביקורת על השר בצלאל סמוטריץ' ועל הממשלה בשל פיתוח ההתיישבות ביהודה ושומרון.
במסמך צוין כי שנת 2023 הייתה אחת השנים הקשות ביותר לפתרון שתי המדינות, אך עבור מפעל ההתנחלויות הייתה זו השנה הטובה ביותר מאז הסכמי אוסלו.
עוד נכתב כי כינונה של ממשלת נתניהו יצר תנאים חסרי תקדים לפיתוח התנחלויות, החל מקידום תוכניות בניה, אכיפה מינימלית של בניה בלתי חוקית של מתנחלים ותקציבי עתק.
בין הממצאים שמנה ארגון השמאל: מספר שיא של 26 מאחזים חדשים הוקמו השנה, מספר שיא של 12,349 יחידות דיור שקודמו בהתנחלויות, 15 מאחזים עברו שלב בדרך להכשרה, נעשו שינויים מבניים ומינהליים לעבר סיפוח השטחים והוקצו כ-3 מיליארד לכבישים בהתנחלויות, שמהווים כ-20% מההשקעה הממשלתית בכבישים.
"בשנת 2023 הקימו מתנחלים לפחות 26 מאחזים לא חוקיים חדשים, לפחות עשרה מהם בזמן המלחמה מאז 7/10/23, ולפחות 18 מהם הם מאחזים חקלאיים ("חוות חקלאיות"). מדובר בכמות שיא מאז החלה תופעת המאחזים תחת ממשלת נתניהו בשנת 1996. בנוסף הקימו מתנחלים התנחלות חדשה בתוך העיר חברון כשנכנסו להתגורר באחד הבתים הנטושים בעיר", נכתב בדו"ח.
עוד הודגש כי "שנות השיא בהקמת המאחזים עד כה היו שנות האינתיפאדה השניה, ונדמה שמתנחלים יודעים לנצל היטב את זמני המלחמה, כשהמאמצים הבטחוניים מופנים להגנת ישראל, כדי לקבוע עובדות מדיניות בשטח. האכיפה של המינהל האזרחי נגד הבניה הלא חוקית במאחזים, שהיתה ממילא חלשה ביותר, כמעט ולא התקיימה בשנה החולפת תחת ממשלת נתניהו-סמוטריץ ומתנחלים הקימו מאחזים באין מפריע. בנוסף, מתנחלים פרצו עשרות דרכים חדשות במהלך המלחמה בכל רחבי הגדה המערבית. דרכים אלו מאפשרות להם להשתלט על שטחים נוספים ולהרחיק רועים וחקלאים פלסטינים מהסביבה".
ב'שלום עכשיו' מוסיפים כי "בשנת 2023, ממשלת ישראל קידמה תכניות לבניית 12,349 יחידות דיור (יח"ד) בהתנחלויות בגדה המערבית. תכניות אלה אושרו להפקדה או למתן תוקף. בנוסף, פרסם משרד השיכון מכרזים חדשים ל 1,289 יח"ד בגדה המערבית. במהלך חודש יוני, פורסמה להפקדה תכנית להקמת אזור תעשיה ענק של כ-2,700 דונם מדרום לקלקיליה, אזור תעשיה שער השומרון וכי 15 מאחזים לא חוקיים עברו שלב בדרך להכשרתם ולהפיכתם להתנחלויות "חוקיות". ב-12/2/23 החליט הקבינט המדיני-בטחוני על הקמת 9 התנחלויות חדשות בשטחים, שמהווים הכשרה של 10 מאחזים לא חוקיים. בנוסף, קידמה הממשלה תכניות להכשיר חמישה מאחזים כ"שכונות" של התנחלויות קיימות. נזכיר כי כל ההתנחלויות אינן חוקיות לפי הדין הבינלאומי, אך מדינת ישראל קבעה כללים לפיהם התנחלויות יכולות להיחשב חוקיות לפי הכללים הישראליים".
בדו"ח מציינים את מעורבותו של השר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ' בקידום המדיניות האזרחית בהתיישבות. "השר בצלאל סמוטריץ' מונה לשר במשרד הביטחון והקים תחת סמכותו את 'מינהלת ההתיישבות', גוף אזרחי-ממשלתי שנועד לנהל את כל היבטי החיים בהתנחלויות. חשוב לציין כי כדי להימנע מסיפוח וקיפוח האוכלוסיה הפלסטינית, ניהול שטח כבוש אמור להיעשות על ידי הצבא, ולכן עד כה היה המינהל האזרחי בצה"ל אחראי על החיים האזרחיים בגדה המערבית. הקמת מינהלת ההתיישבות ע"י ממשלת נתניהו מהווה למעשה סיפוח של השטחים והכפפת ניהול החיים בשטחים לאינטרסיים הישראליים בלבד".