
ארגון המיילדות בישראל חובר למיזם מיוחד ומשותף למשרד הביטחון ולארגון אלמנות ויתומי צה"ל לסיוע וליווי של אלמנות המלחמה הנמצאות בהריון.
יובל יפה מושקוביץ, חברת הארגון מספרת על המיזם והאתגר בראיון לערוץ 7 אותו אנחנו מקיימים ביום בו ילדה אביה, אלמנתו של יהונתן לובר הי"ד שנפל ברצועת עזה, את בנה. "הפרויקט צמח מהימים הנוראים שכולנו עוברים, אבל צמח ממנו שיתוף פעולה מאוד יפה", מספרת יפה מושקוביץ.
הפנייה הראשונית הגיעה אל ארגון המיילדות מארגון אלמנות ויתומי צה"ל שביקשו מענה וסיוע מיטבי עבור אלמנות בהריון הזקוקות לליווי מקצועי לצד התמיכה הנפשית והמעשית לאורך חודשי הלידה, ואכן הוקם המיזם בו המיילדות מלוות את נשות הנופלים בזמינות מלאה בין אם בפגישות פרונטאליות ובין אם בשיחות טלפוניות.
הקשר והליווי מגיע עד לחדר הלידה עצמו ולשלבי הלידה עצמם, אך גם לאורך השבועות שלאחריה. החיבור בין המיילדת המתנדבת ליולדת הופך משמעותי ביותר לנוכח המציאות המורכבת והמאתגרת עימה היא מתמודדת, בין השאר כאשר לא פעם יש ליולדת ילדים נוספים בבית וגם היבט זה מצריך סיוע ותמיכה.
יפה מושקוביץ מספרת על הרצון לאפשר ליולדות יכולת להביא את עצמן לידי ביטוי, להתחבר לעובר בהיבט הרוחני והמעשי ובין לבין גם לוודא שהן מגיעות לבדיקות מעקב ההריון באופן סדיר ותקין. המיילדות שבמיזם כולן חברות ארגון המיילדות, הן מיילדות מוסמכות שמכירות את התהליך לפרטיו ובהתאם מעניקות לאם יחס שאינו מסתיים בהיבט הרפואי אלא גם על החוויה הנפשית שעוברת על האישה, על משאבי הכוחות שלה וכיוצא באלה.
"האישה איבדה את המלווה העיקרי, מי שאמור היה להיות נוכח וכעת צריך לבצע התאמה מחדש של מקורות התמיכה שיהיו שם איתה. זה גם ברמת הפרטים הקטנים כמו מי יהיה שם איתה, אם האימא שלה שאולי תוכננה להישאר לשמור על הילדים בבית בזמן הלידה. יש כאן אספקטים רבים", היא אומרת ומציינת את הקשר הנשמר עם עבודות סוציאליות "כי כשעולים דברים דרוש חיבור לאנשי מקצוע כדי לתת לאישה את המעטפת המיטבית. אנחנו מגיעות כנשות מקצוע אבל מעבר לכך מסתכלים על המשאבים הכוחות שיש לאישה וההתמודדות עם הבירוקרטיה".
בדבריה מזכירה יובל גם את אתגר הימים שאחרי הלידה, ימים בהם האישה מתחילה פרק חדש ומשמעותי בחייה וגם הוא מצריך תמיכה שנמשכת לאורך שישה שבועות, תקופת ה'משכב לידה', שאחריה נמשך הליווי דרך טיפת חלב, אך לזאת היא מוסיפה ומדגישה כי החיבורים שנוצרים בין הנשים היולדות למיילדות נמשכים הרבה מעבר לכך בשל המשמעות הרבה שיש לקשר הזה כמקור למענים שלהן זקוקה האישה.
על היכולת לתת מענה נפשי, תחום שלכאורה אין למיילדות מקצועיות בו, אומרת יובל כי הן אכן "לא מגיעות ממקום של החלפת נשות מקצוע אחרות, אבל למיילדות יש סל כלים מאוד רחב. במהלך השנים המיילדות עוברות עוד ועוד הכשרות ואוספות עוד ועוד כלים. אנחנו נותנות מעטפת שלמה למיילדות. מדובר בהתמודדות עם אירוע לא פשוט ואנחנו מעבירות סדנאות לקבוצות הכשרה להתמודדות עם טראומה וגם נותנות כלים למיילדות עצמן להתמודד עם טראומה", היא אומרת ומציינת כי מדובר בידע שמיילדות מחזיקות בו ומשתמשות בו גם בשגרה. "הנושא מאוד מדובר, ומעבר לכך אנחנו תמיד בקשר עם נשות מקצוע נוספות".
השיח בין המיילדות לעובדת סוציאלית הוא רציף ולעיתים מיילדת יכולה לזהות דגלים אדומים שדורשים התערבות עמוקה יותר וסיוע של עובדת סוציאלית או פסיכולוגית נעשים החיבורים האלה כחלק מתיכלול ההיריון והלידה.
כעת מקבלות את הליווי של מיזם המיילדות כעשרים אלמנות המלחמה שחלקן כבר ילדו, מציינת יובל.