שר התקשורת לשעבר יועז הנדל אומר בריאיון לערוץ 7 כי הוא מאמין שרוח המילואים תביא לתיקון חברתי ופוליטי.

לדבריו, "יש צורך בחיילים. אנחנו בחוסר גדול והשנתיים הקרובות יהיו מורכבות מאוד גם בצפון, גם בעזה, המלחמה לא הסתיימה ובני הגיל שלי צריכים לקחת את זה חזק כי אין אחרים".

בכנס שהוביל לכ-1,500 אנשי מילואים עסק רבות בהיערכות לקראת משימות ההמשך, ועליהן הוא אומר "המשמעות היא שגם כשאתה מוריד את המדים אתה עדיין אחראי למה שקורה במדינת ישראל. עכשיו צריך לנצח במלחמה וזו המשימה הכי חשובה, לשמר את הרוח שפגשנו בשדה הקרב, ואת כל אחד מאיתנו זה טלטל, גם המראות, גם תחושת האחריות הגדולה כשהדרג הפוליטי השתתק בשבועות הראשונים. כמי שהיה בפוליטיקה הרגשתי שאנחנו מובילים את המערכה כי אין מישהו אחר".

לדבריו, הצורך הוא בהעברת רוח האחדות, המנהיגות והאחריות משדה הקרב לאתגר תיקון המדינה. "לתקן זו לא מילה גסה", אומר הנדל. "לא רק ששגינו אלא שנכנסנו לכאוס מוחלט. יש פה תקלה ברמה הצבאית, תקלה רמת הדרג הפקידותי בישראל ותקלה ברמת הדרג הפוליטי, ולכן המלחמה הזו תסתיים אחרי הניצחון ואז נצטרך לייצר הנהגה ראויה, ואני מציע לכל הדרג הפוליטי להסתכל על עצמו כאחראי וכמי שהולך לשלם במשרתו על הדברים ואז הם יקבלו החלטות טובות למדינת ישראל. נצטרך לתקן כי צריכה להיות כאן הנהגה שלא עסוקה בכיבוי שריפות ולא מפחדת מהצד השני, אלא יודעת שאחדות הא חלק מהאסטרטגיה הביטחונית שלנו ולא מדובר בקלישאה. אם אתה לא מדבר בשפה מאחדת דווקא כלפי אלה שתוקפים אותך, לא תייצר לגיטימציה מבית".

האם גם הממשלה בה הוא היה חבר נושאת בחלק מהאחריות? "כולם", משיב הנדל. "לכל מי שהיה לו חלק במה שקרה יש לו אחריות. יבדקו את כולם, יבדקו אותי כשר תקשורת אם פעלתי נכון או לא, יבדקו את שרי הביטחון לדורותיהם, יבדקו את הדרג הצבאי. הייתה תקלה ובתקלות מטפלים ולא מטאטאים מתחת לשטיח. צריך לגשת לוועדת החקירה שקום תקום ולא להתפתל, לבדוק ולתקן".

על השמועות לפיהן תיתכן הקמתה של מפלגת מילואימניקים בראשותו אומר הנדל כי כעת הוא אינו עסוק בהקמת מפלגה אלא בהפיכת האנגריה שפגש בשורות המילואים ככוח שיוביל את המדינה כפי שבשבעה באוקטובר המילואימניקים הם שלקחו אחריות בעוד המדינה הייתה בשפל. "לקחו פיקוד בשדה, בחזית ועכשיו גם בשדה האזרחי".

אותם מילואימניקים, אומר הנדל, הם אלה שרצו לנצח את האויב והבינו שיש להשמיד אותו ורואים בערכי הציונות את ליבת כולנו ובהן ערכי התיישבות בכל רחבי הארץ, קליטת עלייה ועוד. "אחרי זה, יש להבין שהנהגה ראויה זה לא מותרות. זה בסיס קיומנו. אם לא נתקן את זה נגיע שוב לשישה באוקטובר ואני לא מוכן להגיע לשם".

הנדל חש גם הוא את מה שנראה כהתפוררות השיח המאחד של ראשית ימי המלחמה וזה מדכדך אותו. "הסתובבתי במלחמה והייתה לי התעלות. המקום הכי רע הפך למקום הכי טוב. מפגין בעד הרפורמה ומפגין נגד יצאו מהבית ופתאום הייתה להם צלילות הדעת, ואני מאמין בצלילות הדעת הזו. המילואימניקים מתכנסים לערכי ערבות הדדית אחריות ומנהיגות, וכל השאלות על שלום נצחי כבר לא רלוונטיות, כמו גם רעיונות של הקמת גוש קטיף מחדש".

בהערת אגב הוא מציין את תפיסת עולמו לגבי עתיד הרצועה שבה, כך הוא סבור יש לקחת רצועה של 2-3 קילומטרים לטובת חקלאות, לבתר את הרצועה ולהוציא את האוכלוסייה. "חייבים לסיים את המלחמה הזו כאשר החמאס והפלשתינים מבינים שאסור לתקוף את מדינת ישראל והיהודים במאה השנים הבאות. מעל הקרקע צריך להיות הרוס לחלוטין ואני שמח שזה כך. כך המסר מחלחל. בנוסף אנחנו צריכים לטפל גם בתת קרקע ולקחת שטח על קו הרכסים ולשלוט בו ביטחונית לגמרי ולגבות מחיר. בהמשך צריך לטפל בקטאר, להבין מה אנחנו רוצים שיקרה במציאות של אין חמאס, את מי אנחנו רוצים שישלוט שם. לא לחשוש מלעסוק בכך".

הנדל מספר על אירועי המלחמה שלו שהחלו בגיוס ביום שמחת תורה לאחר מספר שנים בהן לא היה בשירות מילואים פעיל. בתחילה לא היה לו תפקיד מוגדר והוא בחר באופן עצמאי לקבל על עצמו את תפקיד הסריקות בשטחים הפתוחים יחד עם יחידה שלא הכיר וזה עיסוקה ומומחיותה היא השטח. "התחלנו לסרוק את כל השטחים שבין הקיבוצים, גם לאיתור חטופים וגופות. בלילות הבאנו גופות גם שלנו וגם של אחרים, כי קשה לזהות בלילה. זה הזוי להסתובב ליד בארי כשטח מלחמה שמפצמ"רים אותו ויש אליו ירי צלפים ונ"ט".

בהמשך היה הכוח של הנדל לכוח מזהה פירים בהליכה רגלית, כך זיהו פירי מנהרות, אמל"ח רב ותוואים תת קרקעיים תוך הרג של מחבלים רבים.

על הטענות של אנשי מילואים הסבורים שהוצאתם מהרצועה באה מוקדם מדי ויש לאפשר להם להמשיך את המערכה עד להכרעתה, אומר הנדל כי אכן את המערכה הזו יש להכריע "והצבא עושה פעולות מדהימות ברצועת עזה ומשמיד, אבל אין ספק שצריך להיכנס לרפיח. כדי להשלים את המשימה צריך לפרז את רפיח, לטפל בתת קרקע ולטעמי זה ייקח הרבה מאוד חודשים. זה לא אומר שכל חטיבות המילואים צריכות להיות, מעבר לכך שיש חוסר בכוח אדם תוך תזמון כוחות מול הצפון".

"הפער הגדול הוא בין השיח בממשלה וקבינט, שיח של הצהרות בומבסטיות של בן גביר ואחרים לבין הפעילות בשטח. כאן ממשלת ישראל צריכה להתמקד בלחימה, לקחת אחריות ולהתייחס לעצמה ברצינות ולנהל את הסיפור הזה בהדרת כבוד", אומר הנדל.

דבריו על הצורך בהגדלת כוח אדם בצה"ל מתקשרים ישירות לשיח סביב גיוס החרדים, ולדבריו מהלך הגיוס לא יגיע מהציבור החרדי עצמו שמנהיגותו חלשה, "לכן מה שצריך לעשות הוא שכל צעיר ישראלי עושה מסלול שירות כזה או אחר".

"הטובים יתגייסו לשירות משמעותי בצבא, אחרים ילכו לשירות לאומי, כל ערבי בגיל 18 יעשה את זה וכל חרדי ישתלב בארגוני חסד רבים, ואם יש קבוצת עילויים של כעשרה אחוזים, אז יישארו ללמוד. כל היתר חייבים לעשות זאת. הצבא צריך חיילים כדי להגן על המולדת. לא יכול להיות שאימא במודיעין, בנס הרים או בפתח תקווה לא ישנה בלילה ואימא בבני ברק תישן בלילה. זה לא יהודי לא מוסרי ולא ערכי וצריך לטפל בזה. זו אחריות שלי לוודא שתהיה להם הזכות להגן על המולדת".