בימים האחרונים הגיעה מלחמת חרבות ברזל לצומת דרכים. קובעי המדיניות צריכים להחליט אם הם חותרים לעסקה לשחרור החטופים שמחירה יהיה 'סביר' מבחינתם ומבחינת ההשפעה על ביטחון ישראל, או פונים להעמקת הלחימה בעזה ולכניסה לרפיח - שנחשבת למעוז האחרון של ארגון הטרור חמאס.
ישראל לא שלחה השבוע נציגים לשיחות המשא ומתן שנערכו בקהיר בנוגע לעסקת החטופים, שבהן השתתפו נציגים מארצות הברית, ממצרים ומקטאר. זאת לאחר שהתנתה את יציאתה של משלחת ישראלית בתשובה מלאה ומגובשת מצד ארגון הטרור.
במקום זאת חמאס העביר תשובה חלקית בלבד. הוא דרש הפסקת אש ארוכה יותר מ־60 ימים, התעקש להישאר בעזה ביום שאחרי וכמובן סירב לספק רשימת חטופים שישוחררו בעסקה – מלבד גופות – ונתן מפתח בלתי סביר לשחרור מחבלים בתמורה לחטופים. בישראל מהדהדות חלק ממשפחות החטופים את הקריאה "בכל מחיר", ואילו מערך השיקולים במערכת המדינית ובמערכת הביטחונית שונה בתכלית. ראש הממשלה נתניהו תיאם את הדברים עם שרי המחנה הממלכתי, ועל דעת כולם הוסכם שישראל לא מתכוונת להיענות להצעות מבזות או בלתי הגיוניות, וכי חמאס צריך להבין שהדרישות הישראליות נוקשות וברורות ואינן בגדר נקודת פתיחה למשא ומתן.
מי שמעורב עמוק בעניין הזה הוא הממשל האמריקני. השר בני גנץ, שביקר השבוע בארצות הברית בניגוד לעמדת ראש הממשלה ונפגש עם בכירים בממשל, שמע מצד אחד את סגנית הנשיא קמלה האריס שמדברת על הצורך בהפסקת אש מיידית ובשכנוע חמאס להסכים לשחרור חטופים, ומצד אחר אמרו בכירים בממשל לגנץ במהלך המפגשים כי "הפסקת אש שלא במסגרת עסקה משמעותה ניצחון לטרור". בצד האמריקני אומנם לא מסנדלים את ישראל, אבל המסרים שעוברים מבהירים שהממשל מתנגד לכל כניסה לרפיח ולהעמקה גדולה יותר של המלחמה בחמאס.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר השבוע כי "עסקת החטופים נמצאת כעת בידיים של חמאס - יש הצעה הגיונית והישראלים מסכימים לה". זה היה נשמע טוב אלמלא באותה נשימה הוסיף כי "חייבת להיות הפסקת אש בעזה עוד לפני הרמדאן". בינתיים בצה"ל נערכים לאפשרות שהפעולה הזאת תצא לפועל בהקדם. הרמטכ"ל אישר את התוכניות המבצעיות הכוללניות, והפרטים צריכים לעלות לדיון בקבינט.
"רפיח הפכה לעיר מקלט"
מאיר בן־שבת, ראש מכון משגב לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית, ולשעבר ראש המטה לביטחון לאומי, חושב שפעולה ברפיח הכרחית מאוד ואף תגדיל את הסיכוי להשבת החטופים מעזה.
האם אנחנו תלויים בארצות הברית בפעילות ברפיח? נשמעים משם קולות שונים בממשל לגבי הסתייגות ממנה.
"'לישראל יש הזכות המלאה להגן על עצמה, יש לה הזכות והחובה להגיב להתקפות המרושעות של חמאס' - את הדברים האלה אמר הנשיא ביידן בעצמו, בנאום המרגש שנשא לאחר הטבח. 'אילו עבר על ארצות הברית מה שעובר על ישראל, תגובתנו אז הייתה מהירה, החלטית ומוחצת'. דברים אלה של נשיא ארצות הברית תקפים גם לעת הזאת.
"חטיבת רפיח של חמאס, על ארבעת גדודיה, מהווה חמישית מסדר הכוחות הצבאי של חמאס. היא עדיין כשירה. המשקל הסגולי שלה בחמאס הוא משמעותי. בנוסף למשימות שיש לה כמו לשאר חטיבות חמאס, היא גם אחראית על התווך שבין הרצועה לעולם החיצון, שדרכו מתבצעות הברחות של אמצעים וכלי הנשק, תנועות של פעילים ומפקדים וכיוצא בזה. מעבר לכך, יש להניח כי בעקבות הלחימה בשאר האזורים, רפיח הפכה להיות אזור מקלט להרבה מאוד מחבלים ומפקדים של חמאס. ישראל לא יכולה להשלים עם מציאות כזו".
ישראל נערכת נכון לפעולה כזו לדעתך?
"אני מניח שבמקביל להכנות של הדרג הצבאי, מתנהל גם מאמץ מדיני כדי להשאיר את ארצות הברית לצידנו ככל האפשר".
האם פעולה ברפיח היא כורח המציאות כדי להגיע למטרה של מיטוט חמאס?
"אני מזדהה לחלוטין עם האמירה של בני גנץ לממשל האמריקני: 'לסיים את המלחמה בלי לטהר את רפיח, זה כמו לשלוח כבאי כדי שיכבה 80 אחוז מהשרפה'. אי אפשר להשיג את המטרות שנקבעו למלחמה בלי לטפל באזור הזה".
האם ישראל צריכה לדחות פעילות כזו כל עוד מתנהלים מגעים לשחרור חטופים?
"לעניות דעתי הגברת הלחץ הצבאי על חמאס, בין באמצעות הפעולה ברפיח ובין בדרכים אחרות, לא רק שאינה מפריעה אלא שהיא מסייעת במאמצים להשבת החטופים. חמאס השיב את החטופים בעסקה הקודמת, רק בשל הלחץ העצום שהוא היה נתון בו, הן במישור הצבאי והן בשאר התחומים. בשאר האזורים, רפיח הפכה להיות אזור מקלט להרבה מאוד מחבלים ומפקדים של חמאס".
איפה עובר הקו האדום לעסקת חטופים מבחינת ישראל? אנחנו רואים שעקב תשובת חמאס החלקית ישראל לא משתתפת השבוע במגעים בקהיר.
"חמאס משתמש בחטופים שבידיו לא רק כדי להביא לסיום המלחמה, אלא גם כדי להבטיח את המשך שלטונו ברצועה. בדרישותיו הוא לא מסתפק 'רק' בהפסקת המלחמה ובשחרורם של המחבלים הרבים. הוא דורש להוציא את צה"ל משטחי הרצועה לקווי 6 באוקטובר, התחייבויות להימנעות מ'פלישות קרקעיות' ומפעולות סיכול ממוקד וערבויות בין־לאומיות להתנעת תוכנית שיקום לעזה. כך הוא היה רוצה לראות את 'תמונת הסיום'. או אז, מכת הפתיחה שהנחית על ישראל יחד עם שרידותו מולה ועם התמורות האלה שהוא הוציא בכפייה ממנה, יקנו לו תהילת עולמים ויפרמו את תדמיתה של ישראל כ'בלתי מנוצחת'.
"מבחינתה של ישראל תמונת סיום כזו אינה נסבלת. מאחר שכך, בעת הזאת יש להניח שחמאס לא ילך ל'עסקה כוללת'. הוא ישאף להשאיר אצלו חלק מהחטופים כדי שישמשו קלפי מיקוח עד להשגת כל דרישותיו. אני מניח שזה מה שהוביל להצעה שנדונה כיום – עסקה בשלבים. אם כך הדבר, ונוכח משמעות מרכיב הזמן בסוגיה זו, יש לחתור לשחרורם של כמה שיותר חטופים בשלב הראשון, ובו בזמן להגביר את הלחץ על חמאס, כדי להוריד את המחירים ולדחוף לשחרור כל החטופים ולא רק חלקם. במסגרת הגברת הלחץ צריך לפגוע בכל אחד ממנהיגי חמאס שיושבים בחו"ל, וצריך ללחוץ על ארצות הברית להשתמש במנופים שבידיה (ויש לה לא מעט) כדי ללחוץ על קטאר".
האם עסקת חטופים שתביא להפסקת אש ארוכה יחסית של שבועות לא תפגע ביכולת הישראלית לחזור ללחימה עצימה כמו שנדרשת בזירות הבאות בעזה?
"החשש בהחלט במקומו. על כך בדיוק בונים בחמאס. נדמה לי שזה תלוי בעיקר בנו: בנחישות ובמחויבות שנגלה להשלמת המשימה. המלחמה הנוראה שנכפתה עלינו החזירה אותנו אל היסודות הקיומיים שלנו כעם וכמדינה, להבנה כי אנו עדיין במאבק קיומי, לאמונה, לצדקת הדרך, לאחדות ולשותפות הגורל. צריך לצפות ולשוב ולצפות בתיעוד מהטבח המפלצתי ב־7 אוקטובר כדי להבין שאין לישראל ברירה. אם חפצי חיים אנו, באזור הזה עלינו להשיג את המטרות במלואן. בעזרת ה' נעשה זאת. האור יניס את החושך. הטוב יכרית את הרע".
הרמדאן אינו שיקול
יוסי קופרווסר, לשעבר ראש חטיבת המחקר באמ"ן, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ועמית מחקר במכון 'משגב', מעריך גם כן שישראל לא יכולה ולא צריכה לוותר על פעולה צבאית ברפיח, ולדעתו צה"ל ערוך לבצעה מתי שיידרש לכך. "משעה שקבענו את יעדי המלחמה במיטוט חמאס - מבחינת יכולותיו הטרוריסטיות, הצבאיות והאזרחיות, הכניסה לרפיח היא חלק אקוטי במימוש המטרות. אי אפשר למוטט את שלטון חמאס בעזה ולהשמיד יכולות לבצע פיגועים בעתיד, ללא השתלטות על כל הרצועה - כולל רפיח. צה"ל טוען שהוא ערוך, הציג תוכניות ומוכן לפעולה".
הלחץ האמריקני נגד כניסה לרפיח מעכב את המהלך הזה?
"יש הרבה שיקולים שמשפיעים על שאלת העיתוי ועל האופן שבו תתבצע הפעולה ברפיח - בהם הלחץ האמריקני, השיקול ההומניטרי וגם עסקת החטופים שמנסים להגיע אליה. על עצם החיוניות של פעולה כזו יש הסכמה מוחלטת במערכת הביטחונית והמדינית.
"אם יש הזדמנות, צריך לעשות בדיקה מעמיקה של עסקה לשחרור חטופים במחירים סבירים עוד לפני פעולה צבאית ברפיח. פעולה כזו עם נוכחות חטופים בשטח היא יותר זהירה, מדורגת, מסובכת ותיקח הרבה יותר זמן. עם זאת, חמאס מודע לעניין הזה, והוא מציב תנאים שמשמעותם ויתור ישראלי על פעולה ברפיח בתמורה לעסקת חטופים. ישראל לא יכולה להסכים לדבר הזה, ולכן הגיוני מאוד שלא תהיה עסקת חטופים".
חודש הרמדאן, שהוצג בישראל כשיקול עיקרי לעסקה, מתברר מצד חמאס כלא חשוב במיוחד.
"הרמדאן היה פחות שיקול מבחינת חמאס. הדבר היחידי שמסתכלים עליו בחמאס ברמדאן הוא היותו הזדמנות להתסיס את השטח הפלשתיני גם ביהודה ושומרון. עד כה הוא לא הצליח לעשות זאת כל כך, וקשה להאמין שדווקא ברמדאן הוא יצליח".
אם נחזור לאמריקנים, הם מצד אחד מדברים על חשיבות ביטחונה של ישראל, ומצד שני על הימנעות מכניסה לרפיח.
"האמריקנים מנסים, בראש ובראשונה, לשכנע אותנו להימנע מכניסה לרפיח ולהשיג הפסקת אש כמה שיותר מהר. הם מבינים שהפסקת אש כזו מחייבת עסקה בנושא החטופים, ולכן הם מנסים לשכנע גם את חמאס בנושא. כשהאמריקנים אומרים הפסקת אש זמנית, הם מתכוונים להפסקת אש מוחלטת ועצירת המלחמה. ברורה להם חשיבות ההשתלטות על רפיח מבחינת ישראל - אבל הם מעדיפים שזה לא יקרה. לדעתי, הם לא לוחצים עלינו בעניין הזה, אלא מבהירים את דעתם ובד בבד חותרים להסכם שיוביל להפסקת אש שממנה לא נוכל לחזור ללחימה".
וזה המצב? הפסקת אש ארוכה תגמור בעבורנו את המלחמה באופן מעשי?
"אומנם יש לחץ של בכירים ישראלים רבים להשלמת הפעולה ברפיח, אבל לא יהיה קל לצאת ממצב של הפסקת אש לעוד פעולה צבאית נרחבת. אני מאמין שזה יוכל לקרות, אבל כאן האמריקנים יפעילו את כל הלחץ, ובמקביל חיזבאללה, איראן והחות'ים ינסו להפעיל לחץ באמצעות הטרור. השאלה של רפיח אינה שאלה רק של פיסת קרקע מסוימת, אלא מי ניצח במלחמה. ישראל לא יכולה לעצור את המלחמה כל עוד יעדיה לא הושגו. ישראל, אם לא תסיים לפני גיבוש עסקה את פעילותה ברפיח, תהיה חייבת לחזור לשם גם אם הפסקת האש תהיה ארוכה".
כמו שזה נראה כרגע, לעומת השיח האמריקני וגם של המתווכים מקטאר ומצרים שנוגע לרמדאן, נראה שחמאס לא קושר את הישגיו עם החודש הידוע כנקודת זמן חשובה בלוח השנה המוסלמי. השיח על הרמדאן כדד־ליין לחמאס, שלאחריו ישראל תפעל ברפיח, גווע מעט, אך על פי ההצהרות במערכת המדינית וגם בזו הביטחונית, הפעולה הזאת היא עובדה מוגמרת שהעיתוי שלה ייקבע בזמן ובמקום שיהיו הכי מתאימים לישראל. גם עסקה לא תהיה כנראה לפני תחילת הרמדאן - בשבוע הקרוב. גורם מדיני ישראלי אומר לנו שלפי המצב בשטח ובשיחות נראה שגם בתום חודש הרמדאן לא תהיה עסקה לשחרור חטופים. "חמאס לא מראה נכונות אמיתית, אלא מחפש להתגרות בישראל ומעלה הצעות בלתי הגיוניות. ישראל לא תיקח חלק במשחק הציני של חמאס ותגיב רק להצעות אמיתיות, שאולי יהיו כרוכות במחירים כואבים, אבל יביאו לשחרור חטופינו מבלי לפגוע בביטחון ישראל", מסכם הגורם.
***