במסגרת עתירה שהגישו ערבים מכפר מאלכ המדינה התחייבה לבג"ץ כי תהרוס בתים במאחז מעוז אסתר בתוך שבועיים, זאת בכפוף לשיקולים מבצעיים.
מדובר בעתירה שהגישו ערבים כבר בשנת 2019, אז דרשו להרוס מטע של עשרות עצי זית שניטע בגבעה. שנתיים מאוחר יותר בשנת 2021 חתם ראש המנהל האזרחי דאז פארס עטילה על "צו שימוש מפריע" כנגד המטע, אך בפועל המטע לא נהרס עד היום.
לפני כשלוש שנים נבנו שני בתים נוספים בסמוך בהם מתגוררות כיום שתי משפחות עם ילדים ובעקבות כך, לפני כחצי שנה קבע בג"ץ דיון בעתירה ודרש מהמדינה תשובות מדוע לא בוצע הרס של המקום עד היום.
בתגובה, הודיעה המדינה כי תבצע אכיפה בתוך 180 יום בכפוף לשיקולים מבצעיים. חרף העובדה כי העתירה המקורית הוגשה רק כנגד המטע, גורמים במערכת הביטחון הודיעו לתושבי הגבעה כי בכוונת המערכת לבצע הרס גם של שני הבתים הסמוכים.
בגבעה כיום מתגוררות 12 משפחות, ביניהן משפחתו של אהוביה סנדק ז"ל שעברה למקום לאחר מותו.
במעוז אסתר אמרו כי "ההחלטה הבלעדית אם לבצע את ההרס הזה בעיצומה של המלחמה מונחת על כתפיו של השר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ'. את הרס חאן אל אח'מר, למרות שניתן בעניינו פסק דין חלוט ידעה המדינה למסמס במשך שנים עד היום. לא ייתכן שבזמן שההשתלטות מצד הרש"פ באזור חוגגת באין מפריע וכבישי יהודה ושומרון הפכו לצירי טרור, יוקצו מאות שוטרים להרס בתי משפחות בהתיישבות".
"לא מדובר כאן אפילו בפסק דין חלוט אלא בתשובת המדינה לבג"ץ שהצהירה מיוזמתה כי תבצע את ההרס בכפוף לשיקולים המבצעיים. כעת סמוטריץ' יצטרך להכריע ולהראות לציבור, האם בעיניו הריסת בתי משפחות יהודיות בשעת מלחמה קודמת בשיקולים המבצעיים למשימות ביטחון והרס פלישה ערבית", אומרים בגבעה.
בגבעה דוחים את הטענה כי מדובר בקרקע פלסטינית פרטית: "מדובר ברישום אדמות פיקטיבי וכוזב שביצע חוסיין מלך ירדן כדי לקבע את הבעלות הערבית בשטחי יהודה ושומרון. לעם ישראל יש את הזכות המלאה על ארצו, וממשלת ישראל לא אמורה להתייחס בכהוא זה להגדרות פיקטיביות שהמציאו גורמים עויינים לפני למעלה מיובל שנים".
"אנחנו ניאבק בכל הכוח ונעצור בגופנו את הניסיון הנפשע לבצע את הריסת בתי המשפחות החלוצות שמיישבות את הרכס תוך מסירות נפש במשך שנים. אנו קוראים לציבור כבר מהיום להיות מוכן ליום פקודה ולהגיע לשטח למנוע בגופו את ההרס".