הענקת הפרס אשתקד
הענקת הפרס אשתקדצילום: יח"צ

באירוע חגיגי שנערך בשבוע שעבר באוניברסיטת בר-אילן, הושקה באופן רשמי תחרות המאמרים ההלכתיים השנתית "והגית בו" לשנת תשפ"ד.

התחרות, המאורגנת על ידי המכון הגבוה לתורה באוניברסיטה, בשיתוף פרויקט השו"ת וקרן משפחת הולנדר, תתקיים זו השנה הרביעית ותתמקד בסוגיות הלכתיות שנובעות ממלחמת 'חרבות ברזל'.

התחרות מיועדת לגברים ונשים בני 35 ומעלה שתורתם אינה אומנותם, אלא מהווה חלק מרכזי בחייהם לצד העיסוק בפרנסת המשפחה.

באירוע נכחו חברי ועדת הפרס, הרב אהרן כץ המכהן כרבה הראשי של העיר רמת גן, הרב ד"ר אלכס טל מנכ"ל הוצאת הספרים ופרויקט השו"ת בר אילן לצד הרב ד"ר יהודה אלטשולר ראש ביהמ"ד הגבוה של אוניברסיטת בר אילן ולצד הרב ישעיהו הכהן הולנדר, וכן זוכי התחרות של השנה הקודמת אשר קיבלו פרסים ותעודות הוקרה על חיבוריהם בנושא "השלכות הלכתיות ואתיות של ממשקי אדם ומכונה".

להרשמה לחץ כאן>>

בין הזוכים בלט ד"ר ישראל ברגר (מדעי המחשב), ששוהה כעת בארצות הברית במסגרת פוסט דוקטורט אשר הגיע למקום הראשון וסיפק רזולוציות מרתקות ברמה ההלכתית והמעשית בנושא איברים ביוניים בהלכה: מה מגדיר איבר חי, ועד כמה ניתן להחשיב איבר ביוני כחלק מגוף האדם ביחס להיבטים שונים של מצוות התלויות בגוף.

למקום השני הגיע שובאל כהנא, סמנכ"ל בחברה עסקית, אשר הגיש חיבור אודות 'אחריות נזיקית כתוצאה מפעולה של בינה מלאכותית'.

במקום השלישי זכה עו"ד אביעד שאולזון שכתב חיבור אודות מידת הסמכות ההלכתית האפשרית של הבינה המלאכותית, בו נידונו השאלות הבאות: האם ניתן לראות במחשב מקור לסמכות הלכתית ועד כמה, אם בכלל, אפשר להיעזר במערכת ממוחשבת שעושה אנליזה ומפיקה ידע הלכתי חדש מתוך ידע קיים.

עם תום הטקס שוחחנו עם הרב ד"ר יהודה אלטשולר, המשמש כראש ביהמ"ד במכון הגבוה לתורה של אוניברסיטת בר-אילן ואחראי על מיזם "והגית בו", כדי שיסביר על בחירת נושא התחרות השנה ועל הציפייה ממגישי החיבורים: "אמנם מדף הספרים שעוסק בענייני צבא והלכה כבר הולך ומתמלא במהלך השנים, אך המלחמה הנוכחית מתאפיינת במספר רכיבים יחודיים שהתעוררו מתוך המציאות המורכבת. לראשונה הסוגיות האזרחיות והצבאיות התערבבו לחלוטין, העורף שימש לא פעם כחזית ושאלות רבות זכו להתייחסות שונה מבעבר".

כדוגמא מציע הרב אלטשולר את הנושא הבא: האם המדינה אחראית לגורלם של החיילים החטופים יותר מאשר האזרחים החטופים, כיוון שהיא שלחה אותם למלחמה. מאידך גיסא עלתה לאחרונה טענה הפוכה שגורסת כי המדינה אחראית דווקא יותר לחיי אזרחים שנחטפו משטחה, כיוון שישנו חוזה בלתי כתוב בינם לבין המדינה. "הסוגיה היא לא רק בנושא עסקת שבויים, אלא גם שאלה של מידת ההסתכנות במאמץ צבאי עבור שחרורם, ועבור שחרור גופותיהם", מדגיש.

הרב אלטשולר מציין נקודת מבט נוספת אשר זוכה להכרה בשנים האחרונות. "במלחמה הזו נחשפנו לסוגיות מרתקות ומורכבות בנושא חוסן לאומי וחוסן אזרחי כשיקול הלכתי. התמשכותה של המלחמה על פני חודשים ארוכים הביאה למצב בו הרבנות הצבאית התירה במקרים רבים לחיילים לנסוע לביתם בשבת, עבור חיזוק חוסנה המנטלי של משפחתם.

כמו כן עולה השאלה האם ישנן קולות הלכתיות בתחום טהרת המשפחה למען 'שלום בית' בין בני זוג. כל השאלות האלה נוגעות לדיון כללי, רחב וחשוב – מהי מידת המשקל ההלכתי שיש לתת לרכיבים של חוסן אישי, משפחתי ולאומי. אלו שאלות כבדות משקל שלא נמצא להן תקדים. אנו מצפים לזוויות הלכתיות חדשות סביב השאלות שמייחדות את המלחמה הזאת, המייצרת כר נרחב לדיונים".

להרשמה לחץ כאן>>

מהם הפרמטרים בהם צריכים לעמוד כותבי החיבורים?

"הדרישה הבסיסית היא לעמוד בשלושה פרמטרים מרכזיים. הראשון הוא מקוריות. כלומר לא רק סיכום השיטות בסוגיה ההלכתית, אלא הענקת מבט מרענן על נושא מסוים. לעתים זו יכולה להיות זווית הסתכלות חדשה או שאלה מעוררת מחשבה, גם בלי שתהיה לה מסקנה. הפרמטר השני הוא רלוונטיות הנושא והדגש השלישי הוא איכות הכתיבה מבחינת בהירות ורהיטות. בנוסף חשוב לציין כי התחרות נושאת אופי למדני הלכתי. ברוך ה' ישנן במות רבות שעוסקות בהיבטים תנכיים והגותיים, לנו חשוב לתת במה ליצירות למדניות והלכתיות."

הרב אלטשולר מעיד על עצמו, כי הוא נפעם בכל שנה מחדש מקריאת קורות החיים של מתמודדי התחרות, עוד בטרם הוא ניגש לעיין בחיבוריהם. "לחלק ממשתתפי התחרות ביוגרפיה עשירה ומרשימה. יחד עם זאת ניכר כי הם לא פותחים ספר רק עבור התחרות, אלא באמת שקועים בתורה ובלימוד.

רואים שהם מבינים כי לדברים שבהם הם עוסקים בחיי היומיום, ישנה נקודת השקה אמיתית לעולם ההלכתי והמעשי. זו בעצם מטרת התחרות וזה כל היופי בה - לראות אנשים עסוקים, המקדישים מזמנם ומרצם ליצירת עבודות תורניות משמעותיות, תוך כדי מרוץ החיים, המשפחה והקריירה".

כבכול תחרות מכובדת, ישנם גם פרסים יקרי ערך המוענקים לזוכים במקומות הראשונים, תרומתה הנדיבה של משפחת הולנדר. המאמר שיגיע למקום הראשון יזכה את בעליו בפרס כספי מכובד בסך ₪15,000. לזוכה במקום השני יוענקו 10,000 ₪ ולכותב אשר יגיע למקום השלישי, תוענק הגרסה החדשה של פרויקט השו"ת בר-אילן, אשר תושק בקרוב.

הפרטים המלאים אודות התחרות מופיעים באתר המכון הגבוה לתורה

להרשמה לחץ כאן>>