אילוסטרציה
אילוסטרציהצילום: Mendy Hechtman/Flash90

בקרוב יושק שאלון מיוחד עבור רופאי ילדים על מנת שדרכו ניתן יהיה לזהות מוקדם דיסלקציה אצל ילדים. על השאלון ובכלל על התופעה שוחחנו עם ד"ר רינת גרין, פסיכולוגית קלינית מומחית, מנהלת מקצועית ומייסדת עמותת "קול קורא" שהפיקה את השאלון.

"דיסלקציה היא לקות למידה תורשתית די שכיחה. אחד מחמישה ילדים מתמודד, כך שבכיתה ממוצעת שישה ילדים מתמודדים בדרגות קושי שונות", אומרת ד"ר גרין ומדגישה כי ככל שהטיפול בלקות נעשה בגיל צעיר יותר ניתן להגיע להישגים טובים יותר בהתמודדות ובתיקון הלקות.

"הגיל האידיאלי לטיפול הוא עוד לפני כיתה א'. כבר בגיל הגן אפשר לזהות יכולות טרום קריאה, ואם בהן יש בעיה אפשר לזהות שבעתיד יהיו בעיות קריאה", אומרת גרין ואנחנו שואלים על ההבדל בין מה שרואה לפניו ילד עם דיסלקציה בטקסט כתוב שמונח לפניו לבין מה שרואים האחרים, ועל כך היא משיבה ומדגישה כי "ילד עם קושי בקריאה רואה אותו דבר כמו ילד אחר. הבעיה היא לא בראייה, אלא בחלקים שקשורים לשפה. לכן הרבה פעמים מתבלבלים ולוקח יותר זמן עד שמזהים את הילדים הלוקים. יש להם חולשה בחלקים במוח הקשורים למודעות פונולוגית ולעירנות פונולוגית מה שנוגע לדיוק של הקריאה, כך גם לשליפת מילים מה שמביא לשטף הקריאה, ולכן הקריאה שלהם מייגעת. אלה דברים שאפשר לראות עוד לפני שהילד לומד לקרוא בצורה פורמאלית, עוד לפני שמגדירים את האות כמייצגת את הצליל המסוים".

ד"ר גרין מציינת את חשיבות הפנייה עם השאלון החדש דווקא לרופאי הילדים, "כי הם אלה שמכירים את המשפחות ואת הילדים, ובתקופה הזו יש להורים ולמשפחות אמון ברופאי הילדים שיוכלו לייעץ לאיזו תמיכה להגיע, ריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת או משהו אחד. הרופא נמצא במקום מרכזי והוא יוכל למצוא להם את התמיכה הנכונה".

השאלון המדובר ניתן למילוי על ידי ההורים דרך המחשב כך שכאשר הם יגיעו לרופא הוא כבר יקבל די נתונים שיסייעו לו לאבחן את רמת הסיכון לקושי אצל הילד, ולפי זה לקבוע איזו המלצה להתערבות מתאימה לילד שלפניו. "השאלון מעלה היבטים שונים של מודעות שפה וקריאה, כמו יכולת ביטוי וקליטה מילולית, מיומנויות ועירנות פונולוגית, מיומנויות קריאה מוקדמות, מוטוריקה עדינה, גרפומוטוריקה ויש גם ושאלות פתוחות שבהן ההורים יכולים למלא ולהסביר יותר על הילד, שאלות על היקף התופעות כדי לזהות אם הקושי מופיע רק באפיק מסוים או באופן מורכב יותר".

על עיתוי השימוש בשאלון אומרת ד"ר גרין כי ההעדפה היא שייעשה בו שימוש כבר בתחילת הכניסה לגן חובה על מנת לזהות די מוקדם את הליקוי אם הוא קיים, וכך יהיה פרק זמן מספיק לטיפול מול קלינאית תקשורת או כל גורם נצרך אחר. ניצנים ראשונים של הליקוי ניתנים לזיהוי כבר בגן ובוודאי בגן חובה. "השאיפה היא שהשאלון יגיע לכמה שיותר רופאים ומשפחות כשי שנוכל לעזור לילדים בצורה מיטבית ובזמן אמת לפני שיכנסו לבתי ספר ויחוו כישלונות ועלבונות שנותנים להם תחושות לא נעימות גם לגבי איך שהם מסתכלים על עצמם, כשבעצם מדובר בקושי שניתן לתקן ולשפר אם עוזרים להם בזמן אמת".