ולדימיר פוטין
ולדימיר פוטיןצילום: רויטרס

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין זכה ברוב של 78 אחוזים בבחירות והוא יכהן לפחות עד 2030.

פרופ' אנה גייפמן, מומחית לרוסיה, מתייחסת בראיון לערוץ 7 לדמוקרטיזציה הרוסית וקובעת כי גם אם זה לא נראה כך, פוטין יודע לפנות לליבו של העם הרוסי בדרכו שלו על מנת לזכות באהדתו.

בדבריה מציינת פרופ' גייפמן בעוד בדמוקרטיות "אמיתיות" הכוחות הפוליטיים עסוקים בפנייה אל העם בכנסים ובעצרות ובכל דרך אפשרית על מנת להוכיח שהם טובים מהיריב, כך גם פוטין פונה לעמו כדי להוכיח שהוא טוב יותר, אלא שהוא לא עושה זאת בעצרות עם ובכנסים אלא בחיסול מתנגדיו כדי להוכיח שהוא חזק יותר.

"הוא הרג את נבלני וכך גם עוד כמה אנשים. נבלני כבר היה בכלא. למה להרוג אותו לפני הבחירות? בגלל שזה המסר לקהל, שאני חזק ויש לי את הכוח להחזיר את השלטון ולספק את מה הרוסים הכי רוצים ומה שהם רוצים זה סדר. הוא גרם לכך שנבלני לא יפריע לו. לכולם ברור שפוטין עשה את זה", אומרת גייפמן וקובעת כי המסר שאותו רצה פוטין להעביר הוא "שיש לי כוח ואני בשלטון".

"פוטין מבין שסדר העדיפויות של הרוסים מציב במקום הגבוה ביותר את השמירה על הסדר, ובשביל זה הם מוכנים להקריב את הכול, את החופש ואת המוסר. זה חלק עיקרי בתרבות הרוסית. זה ערך שהם רואים אותו כמו תבנית חשיבה מתחילת ההיסטוריה שלהם ועד היום. בכל פעם כשהייתה להם הזדמנות לבחור בסדר לעומת חופש ומוסר, תמיד הם בחרו בשמירת הסדר".

לדברי גייפמן ערך יסודי זה של שמירת הסדר הולך עם התרבות הרוסית אחורה עד ראשיתה של המדינה הרוסית. "במקורות הרוסיים רואים שהדבר הראשון שהם עשו היה בניית המדינה באופן שמאוד מאפיין אותם מאז ועד היום", היא אומרת ועורכת השוואה לעם היהודי: "בתרבות שלנו היינו שבטים במצרים וה' שלח את משה להוציא אותנו ממצרים כדי שנקבל את חוקי התורה ונהפוך לעם היהודי. אצלם זה הפוך. הם היו חופשיים, היה להם שטח אדמה ענק. הם היו שבטים שהיו יכולים לבנות את עצמם, את התרבות שלהם ואת החוקים שלהם, אבל במקום זאת הם פנו לזרים, לוויקינגים הסקנדינבים, הזמינו אותם לקחת את האדמה ואותם לעבדים. בספר דברי הימים שלהם הם כותבים שיש להם הכול חוץ מסדר, הם נלחמים בינם לבין עצמם ולכן הם ביקשו קחו אותנו לעבדים".

עוד אומרת כי "בכל פעם שיש להם ברירה אם להיות חופשיים, להשקיע בדמוקרטיה ולפעול לפי המוסר עם סוג של אי וודאות, תמיד הם הקריבו הכול למען הסדר. היו תקופות שבהן נמאס היה להם להיות עבדים ולבחור בסדר, אלה תקופות השיגעון והמרד בשלטון".

"בסוף המאה ה-16 ותחילת המאה ה-17 הייתה תקופת כזו של מרד, הייתה אז אנרכיה. הם שרדו כמה שנים באנרכיה הזו ובמלחמת האזרחים שהייתה אז, ושוב הם החליטו שהם לא מסתדרים לבד ולא יכולים לשלוט בעצמם וצריך לבחור מנהיג שיעשה סדר. הם בחרו נער בן 15, הצאר מיכאל רומן הראשון, כי חשבו שאולי לשרים שלו תהיה אפשרות לשלוט ולהשפיע עליו. בתוך שני דורות הגיע פטר הגדול ששלט עם יד ברזל על המדינה".

"צריך להבין את תבניות החשיבה שבבסיס התרבות כדי להבין איך הם חושבים ולפי מה הם בוחרים. אסור לנו לחשוב על הרוסים במושגים שלנו. אנחנו חושבים שדמוקרטיה היא בחירה חופשית של הציבור, אבל שם זה לא עובד כך, וגם כשזו בחירת הציבור מה שקובע הוא התרבות ולא ההצבעה. הם פועלים לפי תבניות חשיבה ולא יכולים לצאת ממעגלי החשיבה הללו. ואפילו לא בטוח שהם מודעים לכך".