"הוא האדם הנכון במקום הנכון. הלל הוא קודם כול אדם, אחד האנשים החכמים והישרים שהכרתי, בעל יכולות ניהול מהשורה הראשונה ויחסי אנוש מעולים, אדם מאוד מאוד ערכי". כך אומר לעיתון 'בשבע' יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון, על הלל רוט, האזרח הראשון שיתמנה לתפקיד סגן ראש המינהל האזרחי.
לדברי דגן, "הלל יעשה טוב מאוד בתפקידו בחיזוק ושדרוג המינהל האזרחי, יחד עם ראש המינהל וסגנו הצבאי הפועלים בהתיישבות ביהודה ושומרון. כבר יותר מ־520 אלף אזרחי מדינת ישראל מקבלים שירות מהמינהל האזרחי, בנוסף לכמות לא קטנה של ערבים המתגוררים ביהודה ושומרון. מדובר על היקף אתגרים אדיר עם צורך באישורים, רגולציה ותכנון עבודה מקצועי של קציני המטה, שמייצגים את השר ומשמשים זרוע ביצועית שלו".
דגן מוסיף כי "היקף התושבים ושיעורי הגדילה השנתיים מחייבים חיזוק משמעותי, הן בכוח האדם והן בריכוז משאבי ניהול, על מנת להגיע לרמת השירות הנדרשת לאוכלוסייה הגדולה והגדלה ברוך השם ביהודה ושומרון. עוד לפני העניינים המדיניים, שבהם אנחנו פועלים בעיקר מול הממשלה, יש פער אדיר באכיפה ובשימור שטחי סי, שאיננו קשור לפוליטיקה אלא לשלטון החוק, משילות וביטחון".
בתפקידו כסגן ראש המינהל האזרחי, הלל רוט יהיה כפוף ליהודה אליהו, ראש מנהלת ההתיישבות במשרד הביטחון ומקורבו של יושב ראש מפלגת הציונות הדתית השר בצלאל סמוטריץ'. לפי הסכם חלוקת הסמכויות בין שר הביטחון יואב גלנט לשר סמוטריץ', שלצד היותו שר האוצר משמש גם שר במשרד הביטחון, רוט יהיה אחראי בין השאר על יחידת הפיקוח על הבנייה. עם זאת סוכם כי מדיניות ההריסה של בנייה שלא הוסדרה אמורה להיקבע "מעת לעת" על ידי נתניהו, סמוטריץ' וגלנט יחד. כל פינוי מתוכנן אמור לעלות לפורום שבו ישבו הלל רוט, נציגי פיקוד המרכז ונציגים נוספים מהמינהל האזרחי.
כמו כן הוחלט כי אלוף פיקוד המרכז רשאי להורות על הריסת בנייה ללא התייעצות, אם הוא רואה בכך "דחיפות ביטחונית". המשמעות היא שאלוף הפיקוד לא יוכל להרוס ללא התייעצות בתים ביישובים יהודיים קיימים או ביישובים חדשים שקיימים כמה שנים, אלא אך ורק בהתיישבות חדשה ממש ובמקרים של צורך ביטחוני דחוף. זה יכול לקרות למשל כאשר קבוצת נערים או מבוגרים תחליט על הקמת מבנה או אוהל במקום שעל פי צה"ל יש בו סכנה ביטחונית מיידית, או שאין לצה"ל אפשרות לאבטח אותו, כגון שנמצא במרחק רב. במקרים כאלו, המכונים בשפה הצבאית שבה השתמשו השבוע בכירים בצה"ל "פלישה טרייה שיש לה היבט ביטחוני" - אלוף פיקוד המרכז יוכל להורות על הריסת הבנייה גם ללא התייעצות עם סגן ראש המינהל האזרחי.
יחידת הפיקוח היא נושא נפיץ ומדובר, אך בשגרת היומיום רוט ינהל את כל התחומים האזרחיים. כל קציני המטה (קמ"טים) במינהל האזרחי הפועלים בתחומים השונים - מקרקעין, אכיפה, מים, חשמל, תחבורה, איכות הסביבה ושאר הנושאים האזרחיים שבהם מטפל המינהל האזרחי, יעבדו תחת ניהולו. השינוי הגדול בכניסתו של רוט הוא שלראשונה הממונה על תחומים אלו יהיה אזרח, שרואה את מכלול הזוויות האזרחיות באופן מספק. מקצועית הוא יהיה כאמור כפוף למנהלת ההתיישבות אשר נמצאת במשרד הביטחון, והמנהלת תנחה אותו מבחינה מדינית ומקצועית. המנהלת, גוף שאינו מונה עובדים רבים, היא הגוף המתכלל של המדיניות והבקרה, והמינהל האזרחי על 200 עובדיו הוא הגוף שמבצע את העבודה בהתאם להנחיות.
כאמור, רוט יהיה אחראי גם על כל מה שקשור לאישורי בנייה ביהודה ושומרון, הכרזה על אדמות מדינה ומדיניות כלפי חוות חקלאיות. אחת המשימות העיקריות בסדר יומו תהיה הסדרת ההתיישבות הצעירה. אין זה סוד שהמלחמה האטה מהלכים רבים בהתיישבות, ובכללם גם את הסדרת ההתיישבות הצעירה. יחד עם זאת, ואף שחלק מהעובדים היו מגויסים, ננקטו לא מעט צעדים אופרטיביים בתחום הסדרת ההתיישבות.
לנרמל את החיים בהתיישבות
"יש הרבה מהלכים שסוכם שיקרו והמלחמה עצרה אותם, וכשיהיה אדם שיוכל להניע את הגלגלים כסגן ראש המינהל - הם יוכלו לזוז", אומרת שרת ההתיישבות אורית סטרוק.
"כמה מהר? לא יודעת, כי יש בעיות שהמלחמה יצרה, שלא תיפתרנה מיד עם המינוי של הלל רוט. אבל בהכירי אותו ואת תפקידיו - הוא בעל סמכות, ויתחילו לזוז ולקרות דברים. הרציונל הוא להיות זרוע ביצועית לבצלאל סמוטריץ' בתפקידו כשר במשרד הביטחון. רוט יהיה מופקד על מימוש המדיניות מול הגורמים של המינהל האזרחי. הוא מכיר את כל משרדי ההתיישבות מניסיון רב־שנים בתפקידים חשובים, כגזבר של המועצה האזורית שומרון וגם בבני עקיבא, שבהם עשה עבודה טובה. הוא איש שנראה לי מתאים לתפקיד מהסוג הזה. אדם ראוי מאוד. אני מכירה אותו מתפקידיו הטובים כאיש עשייה, ולכן מאמינה שיוכל לבצע את המשימה הזאת, אף שהיא מורכבת ורבת זרועות. מה שקובע הם המעשים, מה שמצליח לעשות ומה לא. אני מאמינה שיצליח, ומאמינה שגם ינסו לשים לו רגליים".
מהם האתגרים הדחופים שעומדים בפניו?
"בסופו של יום הוא אמור לעשות את העבודה מול המערכת. עד עכשיו בצלאל סמוטריץ' ויהודה אליהו עשו והצליחו לא מעט, בלי יד ובלי רגל, באמת היה לא פשוט. עכשיו, שהוא הגיע, אני מניחה שהנושאים יתחילו לתפוס תאוצה". סטרוק מדגימה: "נושאי איכות הסביבה מחכים המון זמן, והתושבים ממש נאנקים. מצוקת הסלולרי, הסדרת ההתיישבות שמחכה המון זמן לדברים טכניים. יהיה הרבה יותר קל וזורם כשיהיה אדם שיפעיל אותם. דברים קרו הרבה יותר לאט. כעת יהיה אחראי על כל הפקידות הבכירה והפחות בכירה, שיגרום להם לעבוד בטורבו.
"ככלל", אומרת סטרוק, "המטרה מספר אחת שהצבנו לעצמנו כשלקחנו את המשרד בתוך משרד הביטחון היא לנרמל את החיים של ההתיישבות ביהודה ושומרון. אחרי כל כך הרבה שנים אנחנו רוצים להשוות אותם למה שמקובל בישראל הקטנה. דרך הנרמול תתפתח גם ההתיישבות, כי היא קופאת על שמריה או נתונה לתנאים לא סבירים כמו שרפות בכל מקום, וכן הצורך בהסדרת ההתיישבות בהיבט של מים, חשמל ותשתיות. אלו בעיות רבות שכולן קשורות להיעדר נרמול. הנרמול והביצוע תלויים בדמות בעלת סמכות שתוכל לתת הנחיות לכל הדרגים המקצועיים ממקום אכפתי שרוצה בטובת ההתיישבות. היא המנוף שדרכו אפשר להפעיל את הפעולות הנדרשות כל כך, וכך יהיה אפשר להכניס את העשייה לקצב אחר לגמרי".
רבים מאנשי ההתיישבות רואים בתפקיד של רוט תפקיד זמני בדרך ליעד האמיתי – העברת הסמכויות המרוכזות בידי המינהל האזרחי למשרדי הממשלה השונים. "המציאות שבה תושבי יהודה ושומרון עדיין נתונים לשלטון צבאי – זוהי תקלה חמורה של המדינה. לאזרחי מדינת ישראל מגיעות זכויות. לא יכול להיות שכל דבר בחיים הפרטיים שלנו תלוי בחיילים שהיום הם פה ומחר שם, כמו בעת המלחמה, שסגן ראש המינהל האזרחי בפועל הוקפץ לצבא", אומר ראש מועצת בנימין ישראל גנץ. "לכן הדרישה שלנו הייתה להעביר את כל האחריות האזרחית למשרדי הממשלה - תחומי הגנת הסביבה למשרד להגנת הסביבה, ותחומי האוצר למשרד האוצר, וכן נושאי הפיקוח על הבנייה, שיהיו תחת הפיקוח של רשות מקרקעי ישראל כמו בצפון ובנגב. זו המשימה והמטרה.
"הצלחנו בממשלה הנוכחית והיינו שותפים לדרישה שימונה סגן אזרחי למינהל, שיהיה אחראי על החיים האזרחיים. זו כבר התקדמות גדולה מאוד, שישנו אזרח שאפשר לעבוד מולו על החיים האזרחיים ביהודה ושומרון. הוא אמור להקל על החיים הפשוטים של התושבים. כל זה כפוף לכך שהמינהל האזרחי יסור למרותו, כמו שכתוב בהסכמים הקואליציוניים. אם הקמ"טים יהיו כפופים לו, זהו הצעד ראשון באזרוח הניהול ביהודה ושומרון. אחד מהתהליכים הדחופים שהסגן צריך לעסוק בהם הוא אכיפה של ההשתלטות הערבית על שטחי סי. הוא יצטרך לעסוק גם באיכות הסביבה, כי תושבי יהודה ושומרון נושמים מזהמים כמו זבל וביוב כל הזמן. וכמובן הסדרת היישובים - קווים כחולים, קידום תב"עות (תוכניות בניין עיר) ועבודה שוטפת מול המועצות. אני מקווה שיוכיח את עצמו, אפשר לעשות הרבה כדי לשפר את חיי התושבים".
גנץ מספר על ההיכרות ביניהם. "את הלל אני מכיר כסמנכ"ל בני עקיבא ולפני כן כגזבר מועצת שומרון. איש פיקח, מנהל טוב, איש חד, יהודה ושומרון לנגד עיניו, מכיר את המטריה המוניציפלית ויוכל לעשות הרבה לשיפור החיים ביהודה ושומרון". יחד עם זאת מדגיש גנץ כי "אנחנו לא שוכחים שהמשימה שלנו היא העברה מלאה של כל האחריות למשרדי הממשלה. אני ממשיך לדחוף את המגמה והיעדים הללו. בסוף, המהלך שהשר בצלאל סמוטריץ' התחיל להוביל יחד עם יהודה אליהו הוא מבורך וחשוב מאוד, וצריך להודות להם על הדחיפה שלו. נקווה שנוכל להמשיך אותו בעזרת ה'".
האיש הנכון
הלל רוט גדל במבשרת ציון, למד בישיבת ירושלים לצעירים (ישל"צ) והיה פעיל בתנועת הנוער אריאל בסניף גבעת שאול. הוא למד בישיבת עוד יוסף חי בראשות הרב דוד דודקביץ', התגורר ביישוב יצהר, ובתקופת ההתנתקות שימש מנהל כספים ואדמיניסטרציה בארגון 'חוננו'. בהמשך כיהן כגזבר המועצה האזורית שומרון וכמנהל אגף היישובים שם. רוט, נשוי לרננה ותושב רבבה, כיהן עד לאחרונה בתפקיד סמנכ"ל מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא. מכריו ביצהר וברבבה מספרים על איש שמפתח יחסי אנוש טובים ובעל חסד גדול, שאף תרם כליה. במהלך המלחמה ייסד עם אשתו ביישוב רבבה גמ"ח אוכל מוכן לחיילים, ליולדות ולנשות מגויסים. משפחת רוט היא גם המשפחה המאמצת של שבט 'דורות' בסניף בני עקיבא ברבבה.
גורמים בכירים בהתיישבות ששוחחו עם 'בשבע' הוסיפו על דמותו: "כל מי שמכיר אותו מבחינת היכולות וביצוע תפקידים משמעותיים יודע לברך על עשייתו בהיותו גזבר מועצת שומרון, מנהל אגף יישובים שם, ועד לאחרונה סמנכ"ל רשת ישיבות בני עקיבא. הוא מילא תפקידים ניהוליים בתחום ההתיישבות ומחוצה לה. כל מי שמכיר אותו יודע שיש לו יכולות ניהוליות מצוינות. הוא מכיר את יהודה ושומרון, את היישובים והמועצות, הוא האיש הנכון במקום הנכון. יש לו יכולות בין־אישיות טובות, תכונה חשובה במציאות שבה יש הרבה קונפליקטים שצריכים לפתור בין הצד האזרחי לצד הצבאי. התפקיד שלו מורכב, נקווה שהיכולות שלו יביאו את התוצאה".
***