אליהו יוסיאן, חוקר המזרח התיכון וזוכה פרס ביטחון ישראל, חושב שישראל אינה חותרת לניצחון אמיתי על חמאס - ואולי פשוט אינה מסוגלת לנצח אותו.

"מהיום הראשון לא האמנתי למטרות שהוגדרו - הפלת חמאס או מיטוט שלו. אפשר לראות את זה מארה"ב שהגדירה מטרה להפיל את הטאליבן. הם חיסלו את בן לאדן, נכנסו לאפגניסטן, השקיעו מיליארדים ואיבדו המון חיילים. הם בסופו של דבר יצאו משם ושלחו את האומה האפגנית לבחירות. העם בחר פעם נוספת בטאליבן. כי הארגון לא שלט על אפגניסטן, אלא הציבור חשב טאליבן והאמין בתפיסת העולם שלו", מסביר יוסיאן באולפן ערוץ 7.

לדבריו, "ברצועת עזה זה אותו לגבי חמאס וכל הנתונים מוכיחים את זה. הם בחרו חמאס בקלפי, בשנה שעברה 65% מהם תמכו בחמאס. עד עצם היום 70% מהם מאמינים שב-7 לאוקטובר לא היה טבח כי הם מאמינים במעשה של חמאס. לכן חמאס לא שולט על עזה, אלא עזה חושבת חמאס, ולא משנה כמה כוחות נשקיע שם המצב לא ישתנה".

כיצד לדעתו משיגים את הניצחון? "הם לא רוצים אותנו על האדמה הזו - והעונש ותמונת הניצחון יהיו לקחת מהם את הקרקע של עזה. הם יצאו ב-7 לאוקטובר מרצועת עזה למדינת ישראל לחסל, לפגוע, לטבוח בגלל שהם לא מוכנים לקבל את היישות הציונית ואת המדינה היהודית. העונש יהיה לספח את הרצועה הצפונית של עזה למדינת ישראל ולייהד אותה. אני לא אומר כמה ומתי - זה כפוף לשיקולים ביטחוניים ומדיניים. אבל צריך להיות ברור שבמקום הזה יחיו יהודים ותהיה נוכחות של צבא שמביא ביטחון".

הוא לא מתרגש גם מקריאות מתוך ישראל שמתנגדות למהלך כזה. "דעת הקהל הישראלית לא היתה בעד סיפוח רמת הגולן על ידי מנחם בגין וזה קרה. האם דעת הקהל הישראלית תמכה בהעברת השגרירות האמריקנית לירושלים? לא בטוח. דעת הקהל לא תמיד קובעת - אלא מה שנכון בתפיסת העולם המדינית-ביטחונית לישראל".

בינתיים, מבחינתו, המשטר האיראני שהוביל את חמאס למערכה - ממשיך לנווט אותה. "המשטר האיראני מכיר טוב מאוד את נקודות החולשה של המשטר הישראלי - דמוקרטיה ליברלית. מה הוא עושה? לוקח 20 שניות סרטון מהחטופים, מצמיד אותם לקיר לבן, וזורק לרשתות החברתיות. כל הערוצים מפמפמים את האירוע ואחר כך מביאים את המשפחות. לאט לאט זה משפיע על הלך הרוח הישראלי. המשפחות הישראליות שיושבות בסלון ומסתכלות על האירוע נקרע להם הלב. לאט לאט יוצאים להפגנות. קבינט המלחמה נלחץ בגלל שהם דואגים מאיבוד מנדטים לקראת הבחירות הבאות".

"במצב הזה האיראנים באים לחמאס ואומרים לו 'תעלה את המחיר'. קבינט המלחמה יודע שבמובן המקצועי-ביטחוני אסור להיכנע למחיר הכבד שחמאס דורש. מצד שני הוא לא רוצה לאבד את המנדטים לבחירות הבאות. המשטר האיראני יודע שישראל תיכנע בגלל הפוליטיקה", מדגיש יוסיאן.

הוא נשאל מה נכון לישראל לעשות כיום כדי להשיב את החטופים. "אנחנו נמצאים במצב שהגדירו אותו באופן רשמי כמלחמה. תחת המצב הזה אפשר להפעיל צנזורה צבאית וזה כלי שהוא חלק ממשטר דמוקרטי ליברלי. לא לדבר על נושא החטופים. לא מדברים, לא מביאים לאולפנים משפחות, לא מעלים את הנושא לסדר היום. במקביל אומרים למשפחות שהכתובת שלהם היא קבינט המלחמה והם מקבלים ממנו מענה קבוע. בחוץ - שתהיה דממה מוחלטת בנושא. במצב הזה הלב של האזרחים לא נקרע כל יום מחדש, אין הפגנות, יש דממת אלחוט. כך חמאס לא יכול לסחוט את קבינט המלחמה ויכול לדרוש רק מינימום מחיר - שאותו ישראל תוכל לשלם".

יוסיאן גם אינו מספק מקום לאופטימיות באשר לאפשרות שאיראן תשנה את דרכה. "באיראן יש תשעים מיליון אזרחים וכ-95% מהם שיעים. יש אחדות דתית. רק 30% מהם חילונים ליברלים שמתנגדים באופן עקרוני למהות המשטר האיראני. 30% הם תומכי משטר מובהקים באש ובמים. הם יוצאים ומדכאים את אותם 30%. יש באמצע 40% שהם מסורתיים. הם רוצים את המסורת והדת - לא רוצים את החילונים מחד - ומצד שני הם לא בעד המשטר. מה שעושה המשטר האיראני הוא הכל כדי שהמסורתיים לא יתחברו לחילונים".

"אם הרפובליקה האסלאמית תרגיש שהגיע השלב שבו היא נופלת - היא תכניס את כל המיליציות שלו באזור לתוך איראן. זה מבחינתו יום הדין והמשטר יקרא לכל הכוחות בהם תמך לסייע כדי לחזק את המשטר. לכן הוא לא ייפול", הוא מעריך.

לשאלה אם פניו מועדות לפוליטיקה הוא משיב "אני לא פוסל פוליטיקה אבל לא בכל מחיר. אני לא מחפש להיות חבר כנסת. אם אקבל הצעות טובות ממפלגות אידאולוגיות שאוכל ליישם בהן אפילו 30 אחוזים מתפיסת העולם שלי לפחות - אינני פוסל אפשרות כזו".