האם אפליקציה חדשה תסייע בזיהוי מוקדם וטיפול בדמנציה? צוות מדענים שפיתח אפליקציה חדשה לסמארטפונים טוען כי היא מצליחה לאבחן סימנים מוקדמים של דמנציה בשלב מוקדם במיוחד והיא אמינה יותר בזיהוי המחלה מאשר בבדיקות רפואיות סטנדרטיות.
לטענת המדענים, בדיקות שביצעו בעזרת האפליקציה החדשה הוכיחו כי בדיקות קוגניטיביות שנעשות באמצעותה הוכחו כרגישות במיוחד בזיהוי סימנים מוקדמים של דמנציה פרונטו-טמפורלית באנשים עם נטייה גנטית למחלה.
דמנציה פרונטו-טמפורלית היא הפרעה נוירולוגית המתפרצת בדרך כלל בגילאי 45-65, ומתבטאת בקושי לתכנן מראש ולתעדף משימות, לסנן הסחות דעת ולשלוט בדחפים. המאפיין הבולט שלה היא פגיעה משמעותית בתפקוד החברתי ושינויים באישיות, אך בשלב הראשון והמוקדם של המחלה עדיין ללא בעיות בחשיבה.
פרופ' אדם בוקסר, מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, סיפר כי צוות המדענים שיתפו פעולה עם חברת התוכנה האמריקנית Datacubed Health כדי לפתח אפליקציה שיכולה להקליט דיבור של אנשים בזמן שהם עסקו בכמה מבחנים קוגניטיביים.
במסגרת המחקר, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת הרפואי JAMA, בדקו המדענים 360 מבוגרים בסיכון גנטי גבוה לפתח דמנציה פרונטו-טמפורלית, כולל כמה שעדיין לא פיתחו תסמינים ברורים. הם מצאו כי האפליקציה זיהתה במדויק סימנים מוקדמים של דמנציה אצל חלקם, כאשר במקרים מסוימים היא הייתה רגישה יותר לסימני דמנציה מאשר בבדיקות רפואיות רגילות.
ד"ר אדם סטפרוני, נוירופסיכולוג קליני באוניברסיטת קליפורניה ואחד ממחברי המחקר, סיפר כי "יצרנו גם מבחנים של הליכה, שיווי משקל והאטה בתנועות, כמו גם היבטים שונים של שפה. אנו מקווים שהערכות הסמארטפונים יסייעו באבחון מוקדם של דמנציה ויאפשרו ניסויים חדשים בטיפולים מבטיחים".