הדיון בכנסת
הדיון בכנסתצילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החינוך, התרבות והספורט קיימה היום (שלישי) דיון בדברי ההסתה של המרצה מהאוניברסיטה העברית, פרופ' נדירה שלהוב-קיבורקיאן, שהכחישה את הטבח והאונס שאירעו בשבעה באוקטובר.

נציגי האוניברסיטה ונציגי המל"ג בחרו שלא להגיע לדיון וחברי הכנסת קראו לזמן את המרצה לחקירת משטרה ואף להפעיל כלפיה וכלפי האוניברסיטה סנקציות כלכליות ואקדמיות.

מ"מ יו"ר הוועדה ויוזמת הדיון ח"כ קטי שטרית יצאה בחריפות נגד פרופ' קיבורקיאן: "קראתי לה להגיע לכאן ולחזור בפומבי מהטענות שלה, אבל היא ורקטור האונ' העברית החליטו לא להגיע. האוניברסיטה בחרה לעשות למרצה נו-נו-נו והיא חוזרת ללמד כפרופ' מן המנין. לאוניברסיטה העברית יש עבר בעיתי - התנהגות הזויה של אונ' שלא מוכנה להגן על התלמידים שלה שמרגישים שהם תחת מרצה עוינת. לא נשתוק. לא עוד. גם לחופש האקדמי יש גבולות".

שטרית התייחסה גם להיעדרותה של המועצה להשכלה גבוהה מהדיון בוועדה: "גם המל"ג הפגין זלזול והודיע לפני שעה שלא יגיע לדיון. הם טוענים כי לא ניתן לפטר מרצים ככל שהם נופלים בחופש הביטוי".

נציגים מהאוניברסיטה העברית לא הגיעו לדיון אך מסרו בכתב כי דברי המרצה "שיתכן וגובלים בהסתה" זכו לגינוי חריף מצידם. עוד כתבו כי בחוות דעת משפטית שברשותם, לפי תקנון האונ', המוסד לא יכול לפטר מרצים "בשל התבטאויות הנופלות במסגרת חופש הביטוי... ודברי המרצה אינם נוגדים את החוק הישראלי".

לפי מה שכתבו, נערכה פגישה בין המרצה לבין הרקטור, אז הבהירה כי "אין לה ספק שב-7.10 בוצעו בעוטף עזה מקרי אונס". לפיכך הודיעה הנהלת האונ' כי מאחר והמרצה לא מכחישה את מעשי האונס, היא תמשיך ללמד בבי"ס לעבודה סוציאלית.

ח"כ לימור סון הר מלך קראה לעצור את המרצה והוסיפה: "אנחנו צריכים לייצר סנקציות כלכליות על האונ' שתפטר את אותה מרצה מסיתה. יש לנו את היכולת גם להטיל עליהם סנקציות אקדמיות כך שמי שילמד אצלה לא יכירו בתארים שלו. יש לנו את היכולת והחובה לעשות את זה - ולו רק למען יראו וייראו".

ח"כ אלמוג כהן אמר: "הדברים שלה מעודדים אלימות. אם את ראאד סאלח עצרו על זה, למה צריך לפעול לפי תקנון האונ'? יש תקנון למדינה. המשטרה חייבת לחקור אותה".

ח"כ משה סעדה אמר בסיון לנציגת המשטרה: "אני מצפה שתזמנו אותה לחקירה פלילית. מה שנכון לאיימן עודה ולעופר כסיף נכון גם למרצה הזאת".

נציגת המשטרה פקד ליזו כהן אמרה: "בחטיבת החקירות בחנו את כל ההתבטאויות שלה. בעבירות חופש הביטוי אנחנו מעבירים חוות דעת שלנו לפרקליטות המדינה ומקבלים אישור לחקירה או לא ומתקדמים הלאה. בגלל שזה נעשה בצורה של ביטוי בראיון, התייחסנו לזה כמכלול שלם ובחוו"ד ניתנה התייחסות להסתה לטרור, להסתה לאלימות. הסתה לטרור והסתה לאלימות נכנס אצלנו בקטגוריה של חופש הביטוי". לשאלת חברי הכנסת הבהירה פקד כהן כי לא ניתן לזמן את המרצה לחקירה בלי אישור פרקליטות.

יוסף חדד בדיון
יוסף חדד בדיוןצילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נציג עמותת "ביחד ערבים זה לזה" יוסף חדאד אמר בדיון: "המרצה הזאת לא צריכה להישאר בתפקיד עוד דקה. צריך להעיף אותה קיבינימט ולשלול לה את הדוקטורט. היא והמרצים שחתומים על מכתב לביידן, בו הם מאשימים את ישראל ברצח עם – הם הצבועים, שגורמים להסתה ועלייה באנטישמיות ועושים את הנזק הכי גדול. אם נישאר חלשים מולם הם ישתמשו בזה פעם אחר פעם. איזה מסר אנחנו מעבירים לדור העתיד?".

גם ח"כ שטרית התייחסה למכתב הפרופסורים: "כל הפרופ' שחתמו על המכתב לביידן צריכים להיות מוזמנים לחקירה."

יו"ר התאחדות הסטודנטים אלחנן פלהיימר הוסיף: "חופש הביטוי הוא לא החופש להסית לטרור. אתם חברי הכנסת צריכים לקדם חוק על הראש של המוסדות, שבכלל לא טרחו להגיע לכאן".

הסטודנטית עדן סניור אמרה: "גינוי זה לא מספיק. אם זה לא ייקטע עכשיו באופן ברור, מחר זה יהיה מרצה אחר. אותנו לא מענין מי יעניש ומי ידיח. אנחנו צריכים ביטחון בסיסי בהגעה לקמפוס".

בסיכום הדיון אמרה שטרית כי יתקיים דיון המשך וכי תקדם חוק שיאפשר פיטורי מרצים שמסיתים נגד המדינה. בשל היעדרם של נציגי האוניברסיטה מהדיון, ח"כ סימון דוידסון הציע ללכת לאוניברסיטה ולקיים שם דיון ועדה.