המשרד לביטחון לאומי באמצעות המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת - 105 ולשכת המדען הראשי מפרסמים לראשונה נתוני סקר חדש בקרב בני הנוער בישראל, בנושא חשיפה לתכנים קשים ובפגיעה בקטינים ברשת בתקופת מלחמת חרבות ברזל.
- כשני שליש מבני הנוער (63%) שהשתתפו בסקר דיווחו כי נחשפו לתכנים קשים ופוגעניים (תמונות/סרטונים/שיחות/התכתבות/פוסטים) הקשורים למלחמת "חרבות ברזל".
- 61% דיווחו כי היו להם חששות או תחושות קשות בגלל החשיפה לתכנים פוגעניים ברשת הקשורים למלחמה.
- 61% מבני נוער נחשפו לחדשות כזב (פייק ניוז) ברשת בזמן מלחמת "חרבות ברזל".
- 57% דיווחו כי נחשפו לשיח לאומני או אנטישמי הקשור למלחמה ברשתות החברתיות או במשחקי רשת.
- עוד עולה מהסקר כי 60% מבני הנוער הכירו את המטה הלאומי 105, עלייה של 7% מהסקר הקודם שהתקיים בשנת 2022.
חשיפה ושיתוף תכנים קשים ופוגעניים ברשתות החברתיות או במשחקי רשת
- 71% מבני הנוער בגילי 17-15 נחשפו ברשתות חברתיות או במשחקי רשת לתכנים קשים ופוגעניים הקשורים למלחמה.
- מתוך בני הנוער שהגדירו את עצמם חילונים ו/או מסורתיים, 69% נחשפו לתכנים קשים או פוגעניים ומתוך בני הנוער בחברה הערבית 65% נחשפו לתכנים קשים או פוגעניים.
- 13% מבני הנוער שהשתתפו בסקר דיווחו כי העבירו למשתמשים אחרים תכנים קשים ופוגעניים.
- 15% מבני הנוער בגילי 14-12 העידו כי שיתפו תכנים קשים ופוגעניים.
חשיפה לשיח לאומני או אנטישמי הקשור למלחמת "חרבות ברזל" ברשתות החברתיות או במשחקי רשת
- למעלה ממחצית מבני הנוער (57%) סיפרו כי נחשפו לשיח לאומני או אנטישמי ברשתות החברתיות ובמשחקי רשת.
- כשני שליש מבני הנוער (64%) בגילי 17-15 נחשפו לשיח לאומני או אנטישמי ברשתות החברתיות ובמשחקי רשת, לעומת 50% בגילי 12- 14.
- 17% מבני הנוער העידו כי נחשפו לתכנים קשים ופוגעניים בזמן שיעורים מקוונים, בקרב גילי 17-15 נחשפו 20% ובקרב גילי 14-12 נחשפו 14%.
פגיעות ברשתות החברתיות ודפוסי גלישה ברשת בחודשים נובמבר - דצמבר 2023
- כרבע מבני הנוער (23%) העידו כי נפגעו ברשתות החברתיות, עיקר הפגיעות היו איום או אלימות מילולית (13%).
- 44% מבני הנוער דיווחו כי נחשפו לפגיעה של אדם אחר ברשת - 34% מהפגיעות היו אלימות מילולית, 16% היו אירועי ביוש (שיימינג), השפלה או חרם.
- 61% מבני הנוער העידו כי הם גולשים ברשת למעלה מ- 4 שעות ביום, 4% מתוכם העידו כי הם גולשים ברשת למעלה מ- 9 שעות ביום.
- 37% מבני הנוער העידו כי הם גולשים באפליקציות/פורומים/רשתות חברתיות בהן הגלישה היא אנונימית והגולשים אינם מזוהים.
- 30% מבני הנוער העידו כי במהלך השנה פנה אליהם אדם זר ברשת, עלייה של 7% מנתוני הסקר הקודם שנערך בשנת 2019.
הסקר בוצע ברבעון הראשון של שנת 2024 ונערך ברובו באמצעות תשאול טלפוני ובחלקו באמצעות פאנל אינטרנטי. בסה"כ השיבו לסקר 1,155 בני נוער המייצגים את כלל בני הנוער בגילי 17-12 בישראל, ובהתייחס למשתנים דמוגרפים כגון מגדר, קבוצות גיל, מגזר ורמת דתיות. איסוף הנתונים נערך על-ידי חברת מאגר מוחות ובניהול מחקרי של לשכת המדען הראשי והמטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת.
השר לביטחון לאומי איתמר בן-גביר מסר: "מלחמת 'חרבות ברזל' גלשה גם למרחב המקוון ואנו עדים לפגיעות רבות בילדים ובני נוער ברשת, כפי שעולה מהנתונים הקשים שמציף הסקר. חשוב שההורים יגלו מעורבות ואחריות, וינחו את ילדיהם כיצד להימנע מפגיעה ומחשיפה לתכנים קשים ובמיוחד לדווח למוקד 105 כאשר הם נחשפים לפגיעה. המשרד לביטחון לאומי והמטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת פועלים לאורך כל השנה להפוך את המרחב המקוון למרחב בטוח יותר עבור קטינים ובמיוחד כעת, בעת חירום, עלינו להגביר את המודעות לסכנות ברשת".
לדברי ראשת האגף האזרחי במטה הלאומי, ד"ר נאוה כהן-אביגדור, "אנו מנגישים להורים ולילדים כלים למניעה ומפנים את הציבור למדריך לדיווח ולהסרת תכנים ברשתות החברתיות, המפורסם באתר של 105. העלייה בהיכרות הציבור עם המטה הלאומי ומוקד 105 משמחת מאוד והיא תוצאה של עבודה ממושכת בקרב קהלי יעד מגוונים – ילדים, בני נוער, הורים, אנשי מקצוע ועוד. יחד עם זאת, עלינו להמשיך בעשייה עד שכלל הציבור בישראל יכיר אותנו וידע לפנות ל- 105 בכל מקרה של פגיעה בקטינים ברשת".
המלצות המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת - 105 לציבור:
- שוחחו עם הילדים - חשוב לקיים שיח פתוח עם הילדים על-מנת שימנעו מצפייה בתמונות ובסרטונים קשים - הסבירו להם כי מדובר בתוכן שעלול להזיק להם. אם הילדים נחשפו לתכנים קשים והתחילו לצפות בהם כי היו סקרניים, חשוב להנחות אותם לעצור מייד ולא להמשיך בצפייה.
- אל תכעסו עליהם - שמרו על שיח רגוע ומכבד. חשוב שהילדים ירגישו בנוח לשתף אתכם במה שצפו ולא יהססו לפנות אליכם אם הם חשים במצוקה.
- אומרים לא! ועוצרים את שרשרת ההפצה - אמרו להם כי מותר וחשוב לומר לא! כאשר חברים מעודדים אותם לצפות בתכנים קשים. הנחו אותם לא להעביר את התכנים הלאה ולא לשלוח לחברים אחרים ובכך למנוע פגיעה נוספת.
- שימו לב לכל שינוי בהתנהגות - היו ערניים לשינויים בהתנהגות הילדים ופנו לאיש מקצוע בכל מקרה בו עולה הצורך.
- דווחו - אם אתם או ילדכם נחשפתם לתכנים קשים או פוגעניים ברשת, חשוב לדווח על כך ישירות בפלטפורמה וכמובן לפנות 24/7 למוקד 105. תוכלו להיעזר במדריך לדיווח והסרת תכנים ברשתות החברתיות המפורסם באתר המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת – 105.